Buča kot glavna zvezda v kuhinji: Ideje za jedi, ki navdušijo oči in brbončice
Buča kot glavna zvezda v kuhinji: Ideje za jedi, ki navdušijo oči in brbončice

Buča kot glavna zvezda v kuhinji: Ideje za jedi, ki navdušijo oči in brbončice

Ko se dnevi umirijo in zrak postane hladnejši, iščemo jedi, ki nas spomnijo na domačnost, vonj po začimbah in toplino. Med vsemi sezonskimi sestavinami, ki jih jesen ponuja, ima buča prav posebno mesto. Njena živo oranžna barva prinaša občutek udobja, okus pa spominja na nežno mešanico oreščkov in medu. Poleg tega je polna hranil, ki krepijo telo in dvignejo odpornost, kar je v času prehladov še posebej dobrodošlo.

Buča ni le lep dodatek na mizi, temveč tudi prava zakladnica hranil. Vsebuje veliko vlaknin, ki skrbijo za zdravo prebavo, bogata je z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A, obenem pa deluje kot močan antioksidant. In čeprav jo pogosto povezujemo s sladicami, se odlično znajde tudi v slanih jedeh. Z nekaj domišljije jo lahko vključimo v skoraj vsak obrok – od juh in testenin do pit, muffinov in celo cheesecakea.

Spodaj predstavljamo pet preprostih, a izjemno aromatičnih receptov, ki bodo napolnili vaš dom z vonjem po cimetu, klinčkih in pečeni buči.

@tarafisherphoto
@tarafisherphoto

Kremna juha z bučo: popolna tolažba v skledi

Če obstaja jed, ki pooseblja udobje, je to kremna juha iz buče. Njen svilnat okus in nežna sladkoba sta popolna kombinacija za kosilo ali lahko večerjo.
Za pripravo potrebujete približno pol kilograma očiščene buče (hokkaido ali butternut), en večji krompir, čebulo, korenček, žlico olivnega olja in 500 ml zelenjavne osnove.

Na olju najprej nežno popražite nasekljano čebulo in korenček, dodajte narezano bučo in krompir, zalijte z osnovo in kuhajte do mehkega. Ko je zelenjava kuhana, vse skupaj zmešajte v gladko juho. Za piko na i dodajte malo muškatnega oreščka, popra in po želji nekaj kapljic smetane ali praženih bučnih semen.

Testenine z omako iz buče in kadulje

Kombinacija buče in kadulje je preprosto neprekosljiva. Sladkoba buče in aromatičnost kadulje ustvarita bogat, a uravnotežen okus, ki se odlično poda k testeninam.

Za pripravo zmešajte pečeno bučo, dve stroka česna, malo smetane za kuhanje in nekaj listov sveže kadulje. Testenine po izbiri skuhajte al dente, medtem pa v ponvi na olivnem olju popražite česen in kaduljo, dodajte pečeno bučo in vse skupaj pretlačite v gladko omako. Primešajte testenine, posujte s parmezanom in postrezite takoj.

Ta jed je dokaz, da lahko s preprostimi sestavinami ustvarite krožnik, ki diši po udobju in prefinjenosti hkrati.

Slana pita z bučo in fetino kremo

Če želite nekaj, kar izgleda razkošno, a zahteva malo truda, je slana pita z bučo popolna izbira.
Uporabite listnato testo, pečeno bučo, jajca, malo smetane in feta sir. Zmešajte sestavine v kremasto maso, dodajte ščepec timijana ter zmes prelijte po razvaljanem testu. Pecite približno pol ure pri 190 stopinjah, dokler se ne obarva zlato rjavo.

Rezultat je hrustljavo testo in mehka, rahlo slana sredica, ki se poda tako k solati kot k topli juhi.

Muffini z bučo in cimetom

Za vse, ki obožujete sladke trenutke, so bučni muffini pravi mali užitek. Mehki, sočni in dišeči po cimetu in muškatnem oreščku, bodo navdušili tudi tiste, ki sicer niso ljubitelji sladic.

Zmešajte pire iz pečene buče, jajci, malo olja in rjavega sladkorja. Dodajte moko, pecilni prašek in začimbe ter pecite približno dvajset minut pri 180 stopinjah. Muffini so odlični topli, še boljši pa naslednji dan, ko se okusi povežejo.

Popolni so ob skodelici kave ali čaja, ko si želite nekaj toplega in dišečega.

Bučni cheesecake – prefinjen desert z jesenskim pridihom

Za konec nekaj posebnega. Cheesecake z dodatkom buče je kremast, nežen in ravno prav začinjen.
Osnova je pripravljena iz mletih piškotov in masla, nadev pa iz kremnega sira, bučnega pireja, sladkorja, jajc in mešanice začimb, kot so cimet, klinčki in ingver. Pecite približno 45 minut pri 170 stopinjah, nato pustite, da se popolnoma ohladi.

Lahko ga posujete s sladkorjem v prahu ali okrasite z rahlo stepeno smetano. Rezultat je desert, ki bo navdušil vsakogar, ki prisega na elegantne, a preproste sladice.

Buča – več kot le sezonska sestavina

Čeprav jo pogosto povezujemo z jesenjo, je buča sestavina, ki jo lahko uporabimo skozi vse leto. Strokovnjaki priporočajo, da jo redno vključujemo v prehrano, saj pomaga krepiti imunski sistem in spodbuja dobro prebavo. Zaradi svoje vsestranskosti se lahko znajde v vsakem obroku od zajtrka do večerje.

Z nekaj ustvarjalnosti lahko iz preprostega sadeža nastane prava kulinarična zgodba, ki diši po domačnosti, a je hkrati sodobna in lahkotna.

Naloži več
Zapri