

Italijanska sira mozzarella in burrata sta postala nepogrešljiva, bodisi kot del svežih solat, na pici, ob pečeni zelenjavi ali kot lahka predjed. Na prvi pogled delujeta zelo podobno, bela, mlečna, mehka in nežna. A takoj ko ju prerežete, postane razlika kristalno jasna. Medtem ko je mozzarella čvrsta, elastična in popolna za caprese solato, burrata skriva razkošno skrivnost – kremasto sredico, ki se razlije takoj, ko jo prerežete.
Mozzarello pogosto uporabljate kot osnovo za pico, v solatah in sendvičih. Burrata pa je bolj delikatna in zahteva več pozornosti. Najbolje jo je postreči pri sobni temperaturi, z nekaj olivnega olja, grobo soljo, sočnim paradižnikom ali pečenimi breskvami. Mozzarello režete, burrato pa razkrivate.
Italija v enem grižljaju
Mozzarella izvira iz južne Italije, kjer so jo stoletja izdelovali iz mleka italijanske bivolice. Originalna mozzarella di bufala še danes nosi oznako zaščitenega porekla in se proizvaja izključno v regijah Kampanija, Lacij, Apulija in Molize. Njeno ime izhaja iz besede mozzare, kar pomeni odrezati, saj se sirna masa med oblikovanjem ročno trga.
Burrata je mlajša sestra mozzarelle, nastala v začetku 20. stoletja v regiji Apulija. Sprva je predstavljala način, kako izkoristiti ostanke mozzarelle in smetane – rezultat pa je bil sir, polnjen s kremasto mešanico, imenovano stracciatella.
Najbolj znana italijanska solata caprese brez mozzarelle ne obstaja. Kombinacija mozzarelle, paradižnika in bazilike simbolizira barve italijanske zastave in predstavlja enega najbolj preprostih, a najbolj priljubljenih receptov italijanske kulinarike.
Burrate ne režete z nožem kot običajen sir. Pravi način postrežbe je, da jo nežno zarežete, da iz nje počasi izteče bogata stracciatella. Ta trenutek je del celotne izkušnje. Burrata ni le sestavina, ampak tudi vizualni spektakel na krožniku.
Predlogi za mozzarello
Caprese solata s preobratom
Svež paradižnik (v različnih barvah), mozzarella, bazilika
Dodajte rezine avokada in nekaj oliv
Prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom
Pizza Margherita
Testo
Paradižnikova omaka s česnom in origanom
Mozzarella narezana na tanke rezine
Sveža bazilika in olivno olje po peki
Predlogi za burrato
Burrata s pečenim paradižnikom in bazilikinim pestom
Pečen češnjev paradižnik z olivnim oljem, česnom
Burrata v sredini krožnika
Domač pesto (bazilika, pinjole, parmezan, olivno olje)
Groba morska sol in popečen kruh ob strani
Solata z breskvami, pršutom in burrato
Sveže breskve ali rahlo popečene na žaru
Tanko narezan pršut
Burrata na sredini
Rukola, balzamična redukcija in mandljevi lističi za teksturo
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@jshealth / @lordlucy / @pizzamajstorimargarita) / Unsplash (@sebastiancoman)