

Kombinacija sladkega in sladkega v popolnem ravnovesju? Citrusna torta s feto je prav to. Naša obsedenost z unikatnimi sladicami se ne ustavi, tokrat pa je na vrsti kombinacija, ki vključuje mnogim ljubi feta sir, citrusno sadje (pomaranče in limone) ter temno čokolado. Bogata, kremasta, a hkrati lahkotna in osvežilna – citrusna torta s feto bo vaša najljubša sladica. V nadaljevanju vam predstavljamo recept.
Sestavine
Cheesecake:
200 g fete (en blok; lahko tudi 225 g)
400 g polnomastnega grškega jogurta
80 g sladke smetane
2 veliki jajci
Naribana lupinica ene pomaranče
Naribana lupinica ene limone
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
200 g kristalnega sladkorja
21 g gustina (koruznega škroba)
Preliv:
114 g temne čokolade
1 žlica kokosovega olja (neobvezno – za tanjši preliv)
2 čajni žlički grobe (morske) soli
Dodatni nasveti
Grška feta je najboljša izbira za ta cheesecake. Glede na to, ali imate raje izrazitejši ali nežnejši okus sira, uporabite 200 g ali cel blok fete.
Polnomasten grški jogurt torti doda lahkotno, penasto teksturo. Lahko pa uporabite tudi kremni sir.
Med hlajenjem lahko torta izloči odvečno tekočino. Da to preprečite, vedno izberite polnomastne različice ključnih sestavin – in torto vzemite iz pečice, ko je sredina še rahlo tresoča.
Priprava
Pečico segrejte na 175 °C in rešetko postavite na sredino.
V mešalnik dajte feto, grški jogurt, sladko smetano, jajci, vaniljo ter naribani lupinici pomaranče in limone. Mešajte, dokler ne dobite gladke mase.
V veliki posodi zmešajte gustin in sladkor. Dobro premešajte, nato dodajte zmes iz mešalnika in ponovno zmešajte, da se vse lepo poveže.
Model s snemljivim obročem (18 cm) obložite z zmečkanim peki papirjem – pritisnite ga ob dno in robove. Zmečkan papir se lažje prilega obliki modela.
Zmes za čizkejk precedite neposredno v pripravljen model.
Pecite čizkejk 30 minut, nato model obrnite za 180 stopinj in pecite še 25–30 minut, dokler robovi ne učvrstijo, sredina pa ostane rahlo tresoča.
Ko je pečen, vzemite čizkejk iz pečice in ga na rešetki ohlajajte do sobne temperature. Nato ga prestavite v hladilnik in pustite, da se popolnoma strdi, preden odstranite obroč.
V hladilniku naj ostane vsaj 4 ure – idealno čez noč.
Temno čokolado stopite v posodi, primerni za mikrovalovno pečico. Po želji dodajte žlico kokosovega olja, da bo preliv tanjši.
Odstranite obroč s pekača in previdno prestavite torto na krožnik ali stojalo za serviranje. Nežno odstranite papir z robov torte.
Čez torto prelijte stopljeno čokolado, da se nežno steka po straneh. Z zadnjo stranjo žlice jo enakomerno razporedite.
Po vrhu potresite grobo morsko sol.
Pred vsakim rezanjem nož pomočite v vročo vodo in ga obrišite – tako bodo rezi čisti. Postopek ponovite pri vsakem novem rezu med serviranjem.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@redcurrantbakery)