Jejte kot domačini: Gastro vodnik po Beogradu
Jejte kot domačini: Gastro vodnik po Beogradu

Jejte kot domačini: Gastro
vodnik po Beogradu

Beograd je mesto, ki ga najbolje spoznamo skozi hrano. Ko ga obiščemo, se najraje zanašamo na okusi in izbiro domačinov. Od zajtrka do večerje izbiramo njihova najljubša mesta. Od tržnic, modernih bistrojev do restavracij, ki prinašajo popolnoma novo dimenzijo kulinaričnega doživetja – tukaj so kraji po izboru domačinov, kjer najbolj spoznamo značaj Beograda in njegovo zgodbo skozi hrano. Gastro vodnik po Beogradu vas čaka spodaj.

Faro

Na Vračarju, v prelepi vili iz leta 1924, se nahaja restavracija FARO, ena naših najljubših destinacij za kosilo ali zgodnjo večerjo. Za edinstvenim konceptom stoji Srđan Turukalo – kuhar, sommelier in lastnik kultnih novosadskih restavracij Project 72 in Fish&Zeleniš. V njegovih restavracijah je prisotna iskrena, kreativna kulinarika.

FARO obuja stara jedi z modernim pridihom in nas s tem vrača v preteklost. Z okusi kot so domača juha z zdrobovimi cmoki, sarme iz ohrovta, princes krofi, svinjski lici in srnine klobase. Ne vemo, ali je lepše uživati v notranjosti, med umetniškimi deli, ali na čudovitem vrtu.

Iva New Balkan Cuisine

Če si zaželimo nekaj drugačnega – evolucijo balkanske kuhinje – gremo v bistro Iva New Balkan Cuisine. Bistro se nahaja na Dorćolu, zato je idealna postojanka med raziskovanjem mesta. Zajtrk je izvrsten, takrat je tudi manj gneče, za večerjo pa je potrebna rezervacija nekaj dni vnaprej.

Priporočamo hrustljave rolice iz ajdove moke s sirom, medom in orehi, zapečeni sir z malinami in tartufi, goveji rep z domačimi njoki. Od vegetarijanskih jedi izstopata zelena s tartufi in izjemno hrustljava lečina pleskavica. Za sladico priporočamo cvetačni kolač s slano karamelo ali domače njoke iz slivovih koščic. Vinska karta je bogata, zanimive pa so tudi njihove gin-tonik kombinacije in limonade z okusom melise ali trnine.

Mezestoran Dvorište

V samem središču mesta, skrit med ulicami, je Mezestoran Dvorište, ki je hitro postal eno naših najljubših mest za pokušanje raznolikih jedi v meze stilu. Ko je lepo vreme, je kosilo na njihovem vrtu popolno. Tu se srečujejo mediteranska, balkanska in turška kulinarika v edinstveno doživetje.

Za predjed priporočamo krokete, paštete in solato iz rdeče pese. Za ljubitelje morske hrane (ker je mediteranski vpliv močan) predlagamo Mare Monte – kombinacijo školjk, kozic, bučk in češnjevih paradižnikov. Paputsakia je polnjen jajčevec z zelenjavo – odlična vegetarijanska izbira. Za sladico je njihova kremšnita nepogrešljiva.

Istok

Če si gostje zaželijo azijskih okusov, je Istok prava izbira. Nahaja se na Dorćolu in je odlična izhodiščna točka za raziskovanje pred ali po kosilu. Restavracija prinaša avtentične okuse jugovzhodne Azije – od pho juhe in spomladanskih zavitkov do aromatičnih curry specialitet.

Obvezno poskusite kimchi – pikantno fermentirano zelje, ki je hkrati zdravo in okusno – ali bao buns, mehke soparjene bombice, ki pridejo v več različicah in so kot nalašč za deljenje. Za sladico priporočamo mango puslice z zelenim čajem in karamelo ali ocvrto banano. Istok ponuja sodoben pridih azijskim okusom.

Cveće zla

Cveće zla, ki se nahaja v hotelu Indigo, v neposredni bližini Kneza, združuje večerjo in glasbo v popolno doživetje. V prelepem ambientu uživamo v jedeh, ki so kulinarične klasike, a s sodobnim pristopom.

Toplo priporočamo polento, tatarski biftek, tuno na žaru ali domačega piščanca. V ponudbi je tudi odličen izbor vin na kozarec in koktajlov, zato je to idealen kraj za uživanje ob vsakem grižljaju in požirku. Vzdušje restavracije doda poseben čar vsakemu obroku.

Bonus – tržnice

Seveda, tržnice so nepogrešljiv del tega kulinaričnega popotovanja. Tržnice so same po sebi zanimivi prostori, ki prinašajo lokalni duh, z inovativnimi gastro koncepti pa še dodatno vabijo k obisku. Na zemunski tržnici je znana ulica z lokaloma Koordinata in Pretop – odlična izbira za čez dan. Palilulska tržnica pa zvečer dobi disko atmosfero – tukaj se povezujejo Mehurić, Morava in Figo.

/Koordinata/

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram: @faro_beograd@mezestoran / @cvecezla_cikaljubina / @istokrestoran / @ivanewbalkancuisine /

 

 

Naloži več
Zapri