Kulinarični zemljevid Slovenije: 10 izbranih kulinaričnih postaj za popoln gastronomski oddih
Kulinarični zemljevid Slovenije: 10 izbranih kulinaričnih postaj za popoln gastronomski oddih

Kulinarični zemljevid Slovenije: 10 izbranih kulinaričnih postaj za popoln gastronomski oddih

Včasih je vse, kar potrebujete za popoln oddih, en sam dober obrok. Takšen, ki vas poboža po duši, vas preseneti s harmonijo okusov, vas popelje na sprehod skozi tradicijo in obenem razkrije ustvarjalnost kuharjev, ki razmišljajo nekoliko drugače. In zakaj bi takšno izkušnjo omejili le na restavracije v bližini vašega doma? Slovenija skriva vrsto izjemnih kulinaričnih kotičkov, ki so vredni vsake ure vožnje.

Pripravili smo kulinarični zemljevid Slovenije in vas vabimo na gastronomski potep. Na popotovanje med deset izjemnih restavracij, kjer se vrhunska kuhinja prepleta z razgledom, lokalnimi zgodbami in očarljivimi ambienti. To niso le kraji za kosilo ali večerjo, to so destinacije, ki si jih velja zapisati v svoj kulinarični zemljevid in obisk povezati z izletom.

Od romantičnih kraških dvorišč in vinorodnih gričev do alpskih vrhov in obalnega šarma, vsaka izmed teh restavracij ponuja nekaj edinstvenega. Kjer so krožniki pripravljeni s spoštovanjem do lokalnih sestavin, kjer vas pričaka osebna zgodba ekipe, kjer hrana ni zgolj okus, temveč izkušnja. Naj vas pot popelje do razkošnih dvorskih kulis, intimnih kmečkih jedilnic, sodobnih gurmanskih laboratorijev in v kuhinje, kjer sezona narekuje vsak grižljaj.

Spodaj vas čaka deset predlogov, vsaka restavracija s svojo posebnostjo, vsak kraj z razlogom za postanek. Za vikend pobeg, za praznovanje, za spontani izlet ali preprosto za tisti občutek, ko veste, da ste si privoščili nekaj najboljšega.

Štanjel

Sredi kraške vasice, v mogočnem objemu srednjeveškega gradu, se nahaja bistro Grad Štanjel. Tam se modernizirana kraška kuhinja preliva v doživetje barv, arom in domačih okusov. Jedi so sezonsko obarvane in pripravljene z mislijo na filozofijo 0 km, vsak grižljaj pa nosi spomin na babičino kuhinjo.

Kobarid

Hiša Franko, pod taktirko svetovno znane Ane Roš, ostaja kulinarični poklon Posočju. Vrt restavracije ponuja umirjeno vzdušje, kjer se sezonska zelišča, divje rastline in lokalne sestavine prepletajo z izbranimi vini. Vsaka sezona piše svojo zgodbo – vi jo lahko okusite.

Bohinj

Vila Muhr je restavracija, kjer je kulinarika več kot zgolj hrana – gre za premišljeno celoto. Chef Davor Arnautović ustvarja večerje, ki vas popeljejo v svet okusov, ognja in vina. V ozadju vsake jedi je sodelovanje z lokalnimi pridelovalci, filozofija sezonskosti in spoštovanja do prostora.

Chef Martin Zupanc, nekdanji glasbenik, danes pa kulinarični pripovedovalec, v Majer’ci ustvarja hrano, ki vas vrne v otroštvo. Preprosto, a domiselno, lokalno in sezonsko. Sprehod ob jezeru in večhodni meni z vrhunskimi slovenskimi vini? Popolna kombinacija za večer, ki ostane z vami.

Zgornja Polskava

Miza za štiri, najmanjša restavracija v Sloveniji, ponuja ekskluzivno doživetje za le dvanajst gostov dnevno. Chef Jure Brložnik in njegova ekipa ustvarjajo kulinarične presežke v intimnem okolju, kjer nobena podrobnost ni prepuščena naključju. Restavracija je članica JRE in ponosna nosilka Michelinovega priznanja ter treh kap Gault&Millau.

Vipava

Dvorec Zemono, kjer domuje Gostilna Pri Lojzetu, vas že s pogledom na vinograde očara, a prava čarovnija se zgodi na krožniku. Chef Tomaž Kavčič združuje tradicijo z inovacijo in ustvarja jedi, ki so poklon Vipavski dolini. Vsak obisk je izkušnja zase.

Kranjska Gora

Restavracija Milka ob jezeru Jasna je svet zase. Estetika, izjemna avtorska kulinarika in močna povezanost z alpskim okoljem ustvarjajo visoko kulinarično izkušnjo. Chef David Žefran s svojim timom ne sledi trendom, ampak jih ustvarja. Vse od fermentirane pese do mandljevih magdalenic – vsaka jed je zgodba.

Zgornja Kungota

Hiša Denk, v objemu štajerskih gričev, pod vodstvom chefa Gregorja Vračka navdušuje z moderno interpretacijo tradicionalnih okusov. Terasa s pogledom na vinograde in krožniki, ki pripovedujejo o sezoni, so prava izbira za pomladni gurmanski oddih.

Jezersko

Na Jezerskem se narava in kulinarika zlijeta v eno. Vila Planinka v svojo ponudbo vpleta sezonske sestavine in spoštovanje do lokalnega okolja. Na terasi s pogledom na gore se ustavi čas, na krožniku pa se odraža identiteta Slovenije.

 

Izola

Marina Restaurant Izola ni le morska restavracija, je doživetje z vonjem po soli, pogledom na marino in krožniki, ki slavijo slovensko Istro. Chef Ivek prisega na načelo: “Iz morja na krožnik, čim prej in čim bolj pristno.” Ribji meni se menja z dnevnim ulovom, tortice iz polente in rarog v buzari pa ostajajo stalnica. Pristnost je tukaj zakon.

Foto: Instagram @restaurantmilka, @rok.leben

Naloži več
Zapri