Gostilna na Gradu, ki je sinonim za izvrstno kulinariko na Ljubljanskem gradu, ponuja novo doživetje okusov in ambienta
Gostilna na Gradu, ki je sinonim za izvrstno kulinariko na Ljubljanskem gradu, ponuja novo doživetje okusov in ambienta

Gostilna na Gradu, ki je sinonim za izvrstno kulinariko na Ljubljanskem gradu, ponuja novo doživetje okusov in ambienta

Gostilna na Gradu, ki je sinonim za izvrstno kulinariko na Ljubljanskem gradu, se v čarobnem grajskem okolju na zelenem griču sredi Ljubljane ponosno predstavlja v novi preobleki. Sodobna mestna gostilna še vedno ostaja zvesta tradiciji, a se hkrati ravna po kulinaričnih, arhitekturnih in tehnoloških smernicah. Ob podpori vrhunske Jezerškove ekipe sodeluje z najboljšimi dobavitelji lokalnih kakovostnih sestavin in pa tudi z izbranimi vinarji. Gostje bodo tako v prenovljeni Gostilni na Gradu, ki se ponaša s prestižnim Michelinovim priznanjem Bib Gourmand, nedvomno doživeli nepozabno kulinarično izkušnjo.

Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar
Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar

Celostno doživetje 

Gostilna na Gradu, ki jo od leta 2020 uspešno upravlja podjetje Jezeršek gostinstvo, ima ključno vlogo pri soustvarjanju vrhunske kulinarične ponudbe mesta Ljubljane ter pri gradnji njene zgodbe kot kulinarične prestolnice.

»Prenova gostilne bo v gastronomskem turizmu in z Jezerškovimi standardi nedvomno pripomogla k še večji prepoznavnosti Ljubljane kot kulinarične prestolnice,« pravi Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo.

Po besedah vodje Gostilne na Gradu Jureta Stariča je eden izmed ciljev prenove gostilne tudi večje zadovoljstvo gostov, k čemur bo prispevalo celostno kulinarično doživetje, ki se začne že ob vstopu in traja vse do slovesa. »Majhni detajli in skrb za udobje gostov omogočajo sproščujočo izkušnjo, ki se odraža tudi na krožniku,« še dodaja.

 

Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar
Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar
Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar

Kulinarične in vinske poslastice 

Chef Sebastjan Elbl je v sodelovanju z Ano Šušteršič, kreativno vodjo pri Jezeršek gostinstvu, oblikoval nov pomladanski meni, ki odraža Elblovo kuharsko filozofijo, temelječo na spoštovanju naravnega kroga sestavin in prednostnem izboru lokalnih živil. Meni, ki ga sestavljajo sezonske poslastice, vključuje jedi naših babic, izstopa pa tudi ponudba veganskih jediSebastjan pri ustvarjanju novih jedi rad preizkuša nove tehnike in okuse. Kot je na primer jelenov hrbet v sožitju s topinamburjem, kjer je glavno živilo, mladega jelena, združeno s spremljevalnimi sestavinami iz njegovega naravnega okolja, gozda, kot je na primer prah smrekovih iglic in sirup smrekovih vršičkov, ki poudarjajo povezavo med gozdom in krožnikom.

Piko na i Gostilni na Gradu dodaja tudi bogata vinska karta, ki temelji na slovenskih vinih in je skrbno usklajena z novo kulinarično ponudbo gostilne. Jure Starič, sommelier in vodja Gostilne na Gradu, nam razloži, da so pri snovanju nove vinske karte se še posebej osredotočili na povezovanje hrane in vina. Pri kreiranju jedi so že vnaprej razmišljali o tem, katera vina bi se najbolje ujemala z njimi, in preizkusili različne kombinacije, da bi izbrali najboljše.

Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar
Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar

Pri ambientu gre poudarek na funkcionalnost in udobje

Sodobna prenova Gostilne na Gradu, ki jo je zasnovala priznana arhitektka in notranja oblikovalka Tina Rugelj pod budnim očesom grajske arhitektke Majde Kregar iz biroja Ambient, je prinesla dolg osrednji točilni pult, ki opravlja več nalog hkrati in je glavni element notranjega dela gostilne. Pri izbiri pohištva in dekoracije je bila posebna pozornost namenjena udobju in funkcionalnosti, kar je omogočilo ustvarjanje prijetnega in vabljivega vzdušja ob pridihu srednjeveškega značaja, ki narekuje interier. Pri tem je oblikovalka izhajala iz obstoječih prvin prostora, kot so kamniti zidovi in železne intervencije, ter uporabila črno železo za fiksne elemente, kar je ustvarilo posebno patino in nadaljevalo zgodbo prostora.

Interier je tudi tesno prepleten z novo celostno grafično podobo prenovljene Gostilne na Gradu, za katero je poskrbel studio Your&Ours in z njo prispeval svoj kamenček k celotnemu mozaiku.

Inovacije v kuhinji za vrhunsko doživetje

Prenovljena kuhinja Gostilne na Gradu je opremljena z najnovejšo tehnologijo in sodobnimi dodatki, kar omogoča boljše delovne razmere in izboljšano kakovost pri pripravi jedi ter posledično pripomore k edinstvenemu doživetju za goste. Primož Černigoj, projektant tehnološke opreme iz podjetja PROprima, si je pri zagotavljanju, da so kuhinjski prostori funkcionalni in usklajeni z arhitekturnim konceptom, pomagal tudi z najnovejšo tehnologijo.

Gostilna na Gradu, začinjena s ščepcem prenove, je tako v začetku aprila znova odprla svoja vrata, pripravljena na nove kulinarične zgodbe in nepozabne trenutke v objemu grajskega okolja.

Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar
Gostilne na Gradu_foto Matic Kremžar

Foto: Matic Kremžar

Naloži več
Zapri