

V vseh delih sveta obstajajo jedi, namenjene poletju, mi pa smo izpostavili najbolj znane hladne jedi za vroče dni
Poletje je v polnem razmahu in čas je, ko uživamo v grižljajih, ki osvežijo, hidrirajo in ne zahtevajo več kot deset minut priprave. Po najznamenitejših hladnih juhah smo izbrali tudi najbolj priljubljene hladne jedi za vroče dni.
V vseh delih sveta obstajajo jedi, ustvarjene za poletje – hladne juhe, aromatične solate, lahki rezanci. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere najbolj znane hladne jedi in razkrivamo zanimive zgodbe, ki stojijo za njimi, od francoske riviere do ulične hrane Vietnama. Izbrali smo recepte, ki jih zlahka pripravite doma, s sestavinami, ki so dostopne tudi pri nas.
Salata Niçoise
Iz sončne Nice izvira solata Niçoise, ki je bila stoletja priljubljen obrok ribičev in delavcev. V izvirni različici so bili sestavni deli preprosti in lokalni – paradižnik, inčuni in olive. Sčasoma je recept postal bogatejši s tuno, kuhanimi jajci, mladim krompirjem, stročjim fižolom in kaprami.
Najpomembnejše so kakovostne sestavine in oljčno olje, ki vse poveže. Ne uporablja se majoneza niti smetana, le naravni okusi in mediteranska preprostost. Postreže se hladna, pogosto kot glavna jed, in se odlično poda k ohlajenemu belemu ali rosé vinu.
Hiyashi Chuka – hladni rezanci
Hiyashi Chuka je osvežujoč poletni odgovor na tople rezance. Gre za hladno različico ramen rezancev, ki jih skuhajo, nato hitro ohladijo v ledeni vodi in postavijo kot osnovo v skledo. Na rezance se nato dodajo trakovi zelenjave (kumara, korenje), omleta, narezana na tanke rezance, šunka, morski sadeži ali tofu.
Preliv je kombinacija sojine omake, riževega kisa, sezamovega olja in malo sladkorja. Sladkasto-slan z rahlo kislostjo daje jedi osvežujoč značaj. Hiyashi Chuka se je s paličkami, vendar se ne premeša takoj, okusi se združijo grižljaj za grižljajem.
Salmorejo – gosta hladna juha
Salmorejo prihaja iz andaluzijskega mesta Córdoba in za razliko od svojega bolj znanega sorodnika gazpacha je ta juha gosta in kremasta. Priprava je preprosta. Zreli paradižnik, star bel kruh brez skorje, česen in obilica oljčnega olja se zmešajo v gladko, svilnato zmes. Nato se jed ohladi in postreže s kuhanimi jajci in nasekljanim pršutom na vrhu. Nekoč je bila to jed revnejših slojev, danes pa je priljubljena v vseh tapas barih.
Caprese solata
Caprese solata je klasika italijanske kuhinje, poimenovana po otoku Capri. Prvič se je na krožnikih pojavila v začetku 20. stoletja kot domoljubna jed, saj barve paradižnika, mocarele in bazilike simbolizirajo italijansko zastavo.
Posebna je zaradi preprostosti. Le nekaj sestavin, ki morajo biti vrhunske kakovosti. Paradižnik, sočen in zrel, mocarela in bazilika. Oljčno olje in ščepec morske soli vse zaokrožita, po želji se doda tudi balzamični kis. Caprese se uživa s kosom kruha in kozarcem vina in je popoln lahek poletni obrok.
Hladni poletni zvitki
Poletni zvitki so nastali v Vietnamu kot praktičen, svež obrok, idealen za tropsko podnebje. Pripravijo se brez kuhanja in cvrtja. Rižev papir se na kratko namoči v vodo, da se zmehča, nato pa napolni s surovo zelenjavo, riževimi rezanci, zelišči, tofujem, kozicami ali piščancem. Vse se skrbno zavije in postreže s hladnimi omakami iz arašidov, sojine omake, limete ali čilija.
So popoln poletni prigrizek, lahke, hrustljave, privlačnega videza. So tudi praktične za s seboj, idealne za piknik, kosilo v službi ali poletni brunch s prijatelji.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@museodeljamon / @jernejkitchen / @whipandwander / @herbed_fork / @jshealth / @momolamen / @itsvegansis / @domsli22)