Popolna kombinacija kave in sladoleda: Italijanski affogato je vse, kar potrebujemo med poletno vročino
Popolna kombinacija kave in sladoleda: Italijanski affogato je vse, kar potrebujemo med poletno vročino

Popolna kombinacija kave in sladoleda: Italijanski affogato je vse, kar potrebujemo med poletno vročino

Če obožujete kavo in sladoled, potem obstaja en italijanski klasik, ki združuje ta dva čudovita svetova – affogato. Gre za preprosto sladico, ki je popolno ravnovesje med toplim in hladnim, grenkim in sladkim. V prevodu iz italijanščine affogato pomeni “utopljen”. V tem primeru gre za kepico vaniljevega sladoleda, prelito z vročim espressom.

Sladoled v kavi

Affogato izvira iz Italije, države, kjer kava ni zgolj pijača, temveč ritual, kultura in umetnost. Čeprav točna letnica nastanka ni znana, je ta sladica postala priljubljena v 20. stoletju. V poletni vročini se je namesto klasičnega napitka porodila ideja za sladico, ki osveži in obenem poživlja – affogato.

Danes affogato ni več rezerviran zgolj za italijanske kavarne, postal je svetovni fenomen. Pri nas ga med toplejšimi meseci najdete v ponudbi večine speciality kavarn. Poleg klasične različice z vaniljevim sladoledom obstajajo tudi različice z lešnikovim, čokoladnim ali karamelnim sladoledom, pa tudi z dodatki slanih not, kot je pistacija z ščepcem morske soli. Nekateri mu dodajo tudi kapljico likerja (na primer amaretto ali Baileys).

Za razliko od večine italijanskih kav, ki imajo strogo določen čas uživanja (cappuccino zgolj za zajtrk in do poldneva), se affogato pije kadarkoli vam srce poželi. Najpogosteje kot sladica po kosilu ali večerji, lahko pa tudi kot popoldanski sladki oddih, zlasti v toplejših mesecih. Žametna tekstura sladoleda v kontrastu z vročim espressom ustvarja popolno ravnovesje.

Kako? Sladoled + kava

Potrebujete le dve sestavini – kakovosten espresso in dober vaniljev sladoled. Postreže se tako, da kepico sladoleda položite v skodelico ali posodico, nato pa jo prelijete s sveže kuhano kavo. In to je vse. Ritual traja minuto, a užitek veliko dlje.

Affogato je najboljši, kadar ga pijete počasi – pustite, da se sladoled delno stopi, povežite tople in hladne plasti v enem grižljaju in dovolite, da vas ta desert v skodelici za trenutek ponese na kak očarljiv italijanski trg.

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@vivoli_il_gelato / @7am_roasters@eatalio.jo) / Unsplash (@jojoyuen)

Naloži več
Zapri