Kulinarična potovanja: To so “najbolj okusne” destinacije za pomlad in poletje v Evropi
Kulinarična potovanja: To so “najbolj okusne” destinacije za pomlad in poletje v Evropi

Kulinarična potovanja: To so “najbolj okusne” destinacije za pomlad in poletje v Evropi

Ko se dnevi podaljšajo in sonce končno začne dišati po morju in zeliščih, je čas za kulinarično pustolovščino. Pomlad in poletje sta letna časa, ko se Evropa spremeni v pojedino pod milim nebom. Od ribiških vasic do vinskih dolin, predstavljamo vam pet najljubših destinacij, ki smo jih izbrali po okusu in vonju ter ki so idealne za pristna kulinarična potovanja.

Kulinarična potovanja postajajo vse bolj priljubljena izbira za vse, ki si želijo več kot klasičnega dopusta. Lahko izbirate med najboljšimi tržnicami v Evropi, vinskimi potmi ali priljubljenimi festivali. Namesto običajnih turističnih poti vse več popotnikov izbira pristna kulinarična doživetja po Evropi. Od italijanskih vinskih dolin in istrskih tartufov do baskovskih tapasov in grških specialitet z olivnim oljem. Ta potovanja združujejo lokalno hrano, kulturo in nepozabne okuse. Če iščete navdih za naslednjo avanturo, so kulinarična potovanja idealen način za raziskovanje najbolj okusnih kotičkov Evrope.

Španija – dežela tapasov

Pozabite na klasično Španijo. Dobrodošli v San Sebastian, raj za vse, ki vedo, da sta sir in vino prava življenjska filozofija. Ta dragulj Baskije ni le čudovito obmorsko mesto, temveč tudi eno najpomembnejših kulinaričnih središč Evrope. Pintxos bari so obvezna postojanka. Vsak krožniček je miniaturno umetniško delo. Spomladi prispejo sveži morski sadeži s tržnice La Bretxa, poletje pa zadiši po dimu, sardelah z žara in sočnih paprikah, pečenih kar na ulici.

To mesto ima več Michelinovih zvezdic na prebivalca kot kjer koli drugje, zato priporočamo obisk katerega od priznanih restavracij. Največja atrakcija pa je sproščeno večerno pohajkovanje med bari v starem mestnem jedru. Večer, ki se začne s kozarčkom sider in konča z baskovskim cheesecakeom ter pogledom na sončni zahod s plaže La Concha. Če ste pripravljeni raziskati še kakšno mesto, si oglejte naš vodič za kulinarični obisk Španije.

• Kaj poskusiti? Pintxos z rakci, baskovski cheesecake in vino txakoli.

• Kaj odnesti domov? Sušene paprike iz Espelete in oljčno olje z limono.

Italija – Srce juga

Za kulinarični oddih v Italiji je prava izbira Apulija. Tukaj čas teče počasneje, dan pa merimo po kavah, grižljajih in dremežih v senci. V belih mestecih, kot so Ostuni, Locorotondo in Alberobello, kosilo traja tri ure. Zajtrk se začne z espressom in rogljičkom z limonino kremo ali lokalnimi figami. Spomladi pridejo artičoke, fave in mladi grah, poleti pa orecchiette – ročno izdelane testenine.

Najpogosteje jih postrežejo s paradižnikom, rukolo in sirom pecorino, v klasični različici pa tudi z repki črnih raž in čilijevim oljem. Morje je vedno blizu, zato so školjke, lignji in morski ježki sveži in pogosto na jedilniku, še posebej v gostilnah v Polignano a Mare – mestecu, ki visi nad turkiznim morjem kot iz sanj.

• Kaj poskusiti? Burrato, črni kruh iz Altamure, vino Primitivo di Manduria, sir caciocavallo.

• Kaj odnesti domov? Suho vino, oljčno olje v keramični steklenici in piškotke taralli.

Slovenija – Majhna dežela, veliki okusi

Slovenija je skriti kulinarični dragulj. Popolna kombinacija alpskih vrhov, vinskih dolin in mladih kuharjev, ki povezujejo tradicijo in sodobne trende. V Ljubljani raziskujemo fine bistroje, ulične tržnice in zanimivo ulično kulinarično sceno ob reki Ljubljanici. Od lokalnih klobas in craft piva do ustvarjalnih fusion krožnikov in vin v restavracijah.

Na Gorenjskem postane kulinarična pokrajina bolj rustikalna. Domači siri, kot je tolminc, planinska šunka, maslo kuhano na starih štedilnikih in med – eden najboljših v Evropi. Spomladi in poleti so divje jagode in gozdne borovnice povsod, na vsakem koraku pa gorske koče s toplimi juhami, zlevankami in sirovimi pitami. V vinogradih Vipavske doline ali Goriških brd lahko okušate izvrstna oranžna vina.

• Kaj poskusiti? Kranjsko klobaso, gibanico, oranžno vino.

• Kaj odnesti domov? Kostanjev med in lokalni sir iz Tolmina.

Grčija – Olive in morje

Predstavljajte si olive, vonj borovcev, feto z origanom in vino, ki se naliva brez vprašanj, v senci oljk ali tik ob morju. Na Peloponezu, v mestih, kot sta Nafplio – nekdanja prestolnica Grčije – in Kalamata, znana po svojih olivah, je vsak obrok družinski praznik. Mize so polne. Od sira saganaki, tzatzikija s svežimi kumarami, hobotnice z žara do pit, polnjenih z divjo zelenjavo in feto.

Pomlad je idealna za sveža zelišča – timijan, meto, koper in divjo rukolo, ki jih Grki dodajajo v vse, od solat do pit. Poletje je sezona paradižnikov, ki dišijo po soncu, velikih lubenic, melon in lahkih jedi, kot so gemista (polnjeni paradižniki in paprike), hladna juha avgolemono in nepogrešljiva grška solata. Na podeželju je domač jogurt z medom in orehi zajtrk, sladica in zdravilo za dušo. Ob morju pa so sveže ujete ribe in morski sadeži na krožniku pogosto že v eni uri.

• Kaj poskusiti? Mousako, saganaki, olive Kalamata.

• Kaj odnesti domov? Oljčno olje in začimbe iz gorskih vasi.

Hrvaška – Tartufi in šparglji

Ko govorimo o kulinaričnih potovanjih, je Istra evropska Toskana v malem. Tukaj so sveži tartufi zaklad, ki ga iščejo kot zlato, vina in olive pa so pristni kot pokrajina. Stare konobe, skrite v kamnitih mestecih, kot so Motovun, Grožnjan in Oprtalj, ohranjajo stare recepte. Spomladi pridejo divji šparglji, ki jih uporabljajo v fritatah, testeninah ali rižotih.

Poletje je čas sprostitve v senci vinogradov, pokušanja lahkih malvazij, večerij ob sončnem zahodu v restavracijah ob morju v Rovinju, Fažani ali Vrsarju ter jedeh, kot so hobotnica pod peko, črna rižota ali carpaccio iz škampov. Odkrijete lahko vina avtohtonih sort, kot sta teran in malvazija, na vinskih poteh okoli Buj, ali obiščete oljarne, ki ponujajo degustacije olj z zaščitenim geografskim poreklom. Istra je idealna za počasna potovanja, dolga kosila in sprehode, ki vas vodijo do naslednjega kulinaričnega presenečenja.

• Kaj poskusiti? Istrske fuže s tartufi, medeno žganje, pršut.

• Kaj odnesti domov? Tartufe v kozarčku, vino malvazija in sivko.

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@pintxos.bar / @weareinpuglia / @feelslovenia / @tangerinecl_ / @kalememaybe / @visitistria) / Unsplash (@joshua_hoehne / @cowink_)

Naloži več
Zapri