

Ljubljana v petih novih okusih: Kulinarične novosti te jeseni, ki ste jih morda spregledali
Ljubljana je mesto, ki nikoli ne miruje. Njegov utrip se spreminja iz meseca v mesec, k čemur veliko prispevajo prav kulinarične novosti. Od trendovskih pekarn in sodobnih bistrojev do restavracij z avtentičnimi okusi sveta, prestolnica znova dokazuje, da zna presenetiti. Če ste med tistimi, ki v Ljubljani vedno radi odkrijejo nekaj novega, je zdaj pravi trenutek, da spoznate nekaj svežih naslovov, ki so v zadnjih mesecih popestrili kulinarični zemljevid mesta.
Franci
V Šiški se je vrnil prostor, ki ima dolgo zgodovino. Lokal, ki ga je javnost pred letom 2018 poznala kot Franci na balanci, je ponovno odprl svoja vrata pod imenom Franci. Nekdaj ikonični lokal, ki je ob koncih tedna zaživel kot nočni klub in bil zbirališče ljubiteljev narodnozabavne glasbe, je bil po stečaju zaprt, a zdaj spet oživel. Ponovno odprtje je privabilo več kot tisoč obiskovalcev, ki jih je dolgo v noč zabaval Ansambel Stil. Pobudniki prenove Vuk Greganovič, Tom Jaki in Aleš Prestor so prepoznali, da so veselice med mladimi spet v vzponu. Zato so z novo energijo obudili prostor, ki je bil nekoč kultni del ljubljanske glasbene scene.
BASA Vietnamese Cuisine
Na Slovenski cesti 55 je zaživela restavracija BASA Vietnamese Cuisine, ki v mesto prinaša barvitost in svežino Vietnama. Ponudba je zasnovana po družinskih receptih lastnice in vključuje tradicionalne jedi, kot je pho bo, goveja juha z riževimi rezanci, ki se kuha kar dvajset ur. Med posebnostmi je tudi pho tom, juha s kozicami v kokosovi osnovi z dodatkom paste tom yum. Gostje lahko poskusijo sveže spomladanske zavitke s kozicami in mangom, riž s svinjino v omaki ali rezance s piščancem oziroma tofujem. Ambient in okusi ustvarjajo pristno izkušnjo, ki vas v hipu popelje v Vietnam, pa naj bo ob obedovanju na kraju samem ali ob naročilu za s seboj.
Jamuna
Podhod Ajdovščina je dobil novo samopostrežno restavracijo Jamuna, ki se osredotoča na rastlinske jedi. Na voljo so predvsem veganske jedi, dopolnjene z nekaj vegetarijanskimi možnostmi. Posebnost je sistem plačevanja po teži, kar omogoča popolno svobodo pri izbiri količine in kombinacij. Poleg glavnih jedi pripravljajo tudi juhe, solate in sladice, vsa embalaža pa je biorazgradljiva. Jamuna je hitro našla svoje občinstvo med tistimi, ki iščejo okusno in lahko kosilo med delovnim dnem. Odprta je od ponedeljka do petka med 11. in 18. uro, študentom pa ponuja 20 odstotni popust. Ime restavracije prihaja iz Indije in je navdihnjeno po reki Jamuna, ki simbolizira čistost, življenjsko energijo in prenovo.
BBIGE & Co pekarna
Na Slovenski cesti je svoja vrata odprla BBIGE & Co, sodobna pekarna, ki presega klasično ponudbo kruha in rogljičkov. Obiskovalce razveseljuje s pecivom francoskega navdiha, tortami, solatami in celo z burekom. Središče mesta je tako dobilo prijeten prostor, kamor lahko zgodaj zjutraj zavijete na kavo in sveže pecivo, ob kosilu pa na lahek in kakovosten obrok. Koncept ostaja sproščen in trendovski, ravno pravšnji za tiste, ki si želite hitre, a skrbno pripravljene jedi.
ADORÉ Hotel & Bistro
Na naslovu Pot na Rakovo jelšo 6 se nahaja ADORÉ Hotel & Bistro, butični hotel z osmimi sodobnimi sobami in lastnim bistrojem. To je idealen naslov za tiste, ki si želijo oddiha izven mestnega vrveža, pa naj bo ob romantični večerji ali mirnem kosilu. Gostje hotela imajo na voljo kontinentalni zajtrk, restavracija pa je odprta tudi za zunanje obiskovalce. Z intimnim ambientom in skrbno zasnovanim konceptom Adoré postavlja nov standard na obrobju prestolnice, kjer se prepletata gostoljubje in kulinarična ustvarjalnost.
Foto: Unsplah