

Ko sonce že od zgodnjega jutra greje pločnike, mestni asfalt pa utripajoče odzvanja pod nogami, se postavlja vprašanje: Ali je čas, da preklopimo na ledene ali hladne kave?
Kava je ritual – ne glede na to, ali jo pijemo v naglici, iz navade ali iz čistega užitka. Topla kava prebudi, greje in pomiri. Njena aroma napolni prostor. Po drugi strani pa so ledene ali hladne kave energija v gibanju, osvežitev, ki hladi od znotraj, popolne za dolge poletne dni in mestne vročine. Medtem ko z vročo kavo pogosto začnemo dan, hladno pijemo opoldne, popoldne in celo zvečer – kot sladico, aperitiv ali preprosto zato, ker nam paše.
Hladna ali ledena kava ni le espresso z ledom. Za tem izrazom se skriva pravi svet arom, tekstur in kulturnih navad – pogosto navdihnjenih z lokalnimi okusi in podnebjem. Od japonskega cold brewja do vietnamske sladke kave s kondenziranim mlekom, svet hladnih kav je bogat in raznolik. V nadaljevanju vas popeljemo skozi najbolj priljubljene ledene ali hladne kave, ki so popolne za poletno osvežitev.
Freddo espresso in freddo cappuccino
Na sončnih terasah Atene in Mikonosa je freddo espresso skoraj nacionalna pijača. Pripravi se iz dvojnega espressa, ki se meša z ledom, dokler ne postane penast in svilnat. Brez mleka, polnega okusa, a osvežujoč. V freddo cappuccino dodajo hladno penasto mleko, kar ustvari ravnovesje med močjo kave in mleka. Pogosto ga potresejo s cimetom ali vanilijo – popolna izbira za dolge pogovore v senci.
- Čeprav se zdi preprost, popolnega kavnega napitka freddo ne naredimo v klasičnem mešalniku, ampak v posebnih aparatih, ki espresso mešajo tako, da nastane gladka pena brez mehurčkov.
Vietnamska hladna kava
Ulični hit Vietnama, Cà phê sữa đá, prinaša povsem novo dimenzijo kave. Močan napitek iz robusta kave se skozi phin filter počasi zliva neposredno na gost sloj kondenziranega mleka. Ko se vse premeša in prelije z ledom, nastane gost, bogat in sladek napitek – skoraj kot kava v obliki sladice. Popolno za tiste, ki imajo radi kontraste: moč in mehkobo, hladnost in sladkost. Vietnamci pripravljajo tudi jajčno kavo (egg coffee) – kremasto kavo s peno iz stepenih rumenjakov, kondenziranega mleka in sladkorja.
- Vietnam je drugi največji proizvajalec kave na svetu, njihova znana ledena ali hladna kava pa svojo izrazito moč in okus dolguje prav robusta zrnju, ki vsebuje dvakrat več kofeina kot arabika.
Japonski cold brew – zen pristop k kofeinu
Na Japonskem pripravljajo kavo z veliko pozornosti in potrpežljivosti. Cold brew nastane tako, da se mleta kava 12 do 24 ur namaka v hladni vodi, s čimer se iz nje izvleče blage, sadne in čiste arome, brez grenkobe in kislosti. Rezultat je kristalno čista kava, ki jo postrežejo z ledom, limeto, listom mete ali celo nekaj kapljicami sivkinega sirupa. Prava meditacija v kozarcu.
- Cold brew izvira iz 17. stoletja na Japonskem, kjer so ga uporabljali nizozemski trgovci, zaradi česar ga včasih imenujejo tudi Dutch coffee.
Espresso tonic – nepričakovana kombinacija
Na papirju morda združitev grenkega espressa in citrusnega tonika ne zveni kot očiten par. V praksi pa je espresso tonic ena izmed najbolj priljubljenih poletnih kav. Postreže se v visokem kozarcu z ledom, rezino limone in po želji z vejico rožmarina. Ta napitek deluje kot koktajl, vendar brez alkohola.
- Espresso tonic izvira iz skandinavskih specializiranih kavarn, ki so ga prve predstavile kot dnevni koktajl za ljubitelje kave.
Oat latte – skandinavski trend
V nordijskih kavarnah je iced oat latte postal pravi “must-have”. Pripravlja se iz hladnega espressa in ovsenega mleka, ki se odlično speni in ima naravno sladkost. Z dodatkom sirupov, kot so kardamom, karamela ali zelišča, dobite lahko, zdravo in trajnostno alternativo klasičnim mlečnim kavam.
- Ovseno mleko je pravzaprav švedski izum iz 90. let in danes ena izmed najbolje prodajanih rastlinskih mlečnih alternativ na svetu, predvsem zaradi svoje teksture, ki se odlično ujema s kavo.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@minimalism_style_ / @alphabet.cafe / @7am_roasters / @sloj.beograd / @cooking__therapy / @thecuratortotnes)