

Takoj ko temperature začnejo naraščati, vsi iščemo popolno pijačo, ki nas bo ohladila in hkrati razvajala brbončice. Ledena matcha z jagodami je prav takšna kombinacija, spoj tradicionalnega japonskega zelenega čaja in sočnih, poletnih jagod. Ne glede na to, ali ste dolgoletni ljubitelj matche ali pa šele odkrivate njene prednosti, ste za to pijačo verjetno že slišali.
V zadnjih nekaj letih je matcha doživela pravi globalni razcvet, predvsem med mlajšimi generacijami in ljubitelji zdravega življenjskega sloga.
Kombinacija matche in jagod je še posebej priljubljena, saj združuje kremasto zemeljskost čaja s sadno svežino, kar ustvarja idealno ravnovesje. Pri ledeni matchi z jagodami je zemeljski okus manj intenziven, zato jo obožujejo celo tisti, ki jim klasičen matcha latte ni všeč.
Ledena matcha z jagodami
Ledena matcha z jagodami ali iced strawberry matcha je v zadnjih letih pravi hit, in to z dobrim razlogom. Povezava rahlo grenke matche, kremastega mleka in sladkastih jagod ustvari popolno ravnovesje okusov, obenem pa je tako privlačnega videza, da jo želite takoj poskusiti.
Plasti rdeče, bele in zelene barve jo naredijo izjemno fotogenično, kar je eden od razlogov, zakaj je postala viralna na TikToku in Instagramu. Ljudje so množično začeli deliti svoje različice, kavarnam pa ni trajalo dolgo, da so jo vključile v svojo ponudbo.
Poleg tega, da izgleda fantastično, matcha zagotavlja naravni energijski zagon (brez nenadnega padca kot pri kavi). Jagode pa dodajo sadno svežino in odmerek naravne sladkosti. Za vas imamo recept za to okusno, lahko pijačo, ki je popolna za vroče dni.
Recept za ledeno matcho z jagodami
Sestavine:
• 4-5 svežih jagod
• 1-2 čajni žlički medu, javorjevega sirupa ali sladkorja
• 150 ml mleka (po želji)
• 1 čajna žlička matcha prahu
• 50 ml tople vode (ne vrele, okoli 80 °C)
• kocke ledu
• po želji: vanilijev ekstrakt
Postopek:
• Jagode pretlačite z vilico ali jih zmešajte v mešalniku z malo sladila, dokler ne dobite pireja. Če imate radi teksturo, pustite nekaj koščkov, če želite gladko različico, precedite.
• V skodelici zmešajte matcho s toplo vodo. Dobro premešajte z metlico (idealno bambusovo, če jo imate). Cilj je, da se matcha popolnoma raztopi in da dobite rahlo peno.
• V visok kozarec na dno položite jagodni pire. Dodajte led, nato počasi vlijte mleko preko ledu (pazite, da vsega ne zmešate takoj – led pomaga pri ločevanju plasti).
• Na koncu nežno vlijte matcho preko žlice ali ledu, da ostane na vrhu.
• Pred uživanjem premešajte!
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram