

Slovenija med kulinarično elito: Hiša Franko in Milka postali del Les Grandes Tables du Monde
Slovenija znova dokazuje, da sodi v sam vrh svetovne gastronomije. Dve izjemni restavraciji, Hiša Franko iz Kobarida in Milka iz Kranjske Gore, sta se pridružili prestižnemu mednarodnemu združenju Les Grandes Tables du Monde, ki združuje najboljše restavracije sveta. To priznanje, ki ga prejmejo le redke kulinarične hiše z neomajnim spoštovanjem do kakovosti, gostoljubja in tradicije, potrjuje, da slovenska kulinarika ne le sledi svetovnim trendom, temveč jih soustvarja.
Pod vodstvom Ane Roš in Davida Žefrana obe restavraciji utelešata sodobni izraz slovenske gastronomije, preplet narave, sezonskosti in ustvarjalnosti. Z njunim vstopom v elitni krog svetovnih kulinaričnih ikon je Slovenija še utrdila svoj položaj kot destinacija, kjer inovacija sreča pristnost, okus pa pripoveduje zgodbo o pokrajini in ljudeh, ki jo oblikujejo.
Iz Kobarida med kulinarične velikane sveta
Hiša Franko je pod vodstvom Ane Roš postala sinonim za drznost, ustvarjalnost in globoko spoštovanje do narave. Njena filozofija temelji na sezonskih sestavinah, povezanosti s pokrajino in sposobnosti, da tradicijo prevede v sodobno zgodbo. Vsaka jed, ki jo ustvarja, je poklon prostoru, iz katerega izhaja. Izraz njene želje, da ujame terroir, njegove okuse in zgodbe.
V začetku meseca je Ana Roš na podelitvi v Milanu s svojo inovativnostjo in vplivom prepričala ocenjevalce, ki so jo uvrstili na drugo mesto med najboljšimi kuharji sveta. V kategoriji so se znašla največja imena svetovne gastronomije. Zmagal je Rasmus Munk iz kopenhagenske restavracije Alchemist, tretje mesto pa je pripadlo Himanshuju Sainiju iz dubajske Trèsind Studio.
Les Grandes Tables du Monde: družba najboljših
Le nekaj tednov po tem uspehu je Hiša Franko doživela še en mejnik. Postala je članica združenja Les Grandes Tables du Monde, ki povezuje najprestižnejše restavracije sveta. Združenje je bilo ustanovljeno leta 1954 v Parizu z namenom ohranjanja vrhunske kulinarike, gostoljubja in tradicije.
V njem so zbrani legendarni hrami, kot so El Celler de Can Roca, The French Laundry in Osteria Francescana. Zdaj se mednje uvršča tudi Hiša Franko, skupaj z restavracijo Milka iz Kranjske Gore, ki jo vodi chef David Žefran.
Letos se je združenju pridružilo 18 novih članov iz 11 držav, kar je skupno število članic dvignilo na skoraj 200, razpršenih v 28 državah sveta.
Dve slovenski restavraciji med svetovno kulinarično elito
Da se je med svetovno elito znašlo kar dve slovenski restavraciji, je dokaz, da domača gastronomija živi svoj zrel trenutek. Hiša Franko v Kobaridu in Milka v Kranjski Gori utelešata bistvo sodobne slovenske kuhinje, globoko spoštovanje do narave, sezonskost in lokalne sestavine, ki jih nadgrajujeta s tehnično dovršenostjo in ustvarjalnostjo.
Obe restavraciji poudarjata trajnostni pristop, sodelovanje z lokalnimi pridelovalci in razumevanje okolja, iz katerega črpata navdih. S tem Slovenija potrjuje svoj status destinacije, kjer se inovacija in pristnost prepletata v izkušnjo, ki presega zgolj obedovanje.
Milka: kulinarika, ki raste iz alpske pokrajine
Restavracija Milka se nahaja na slovenski strani Kranjske Gore, tik ob jezeru Jasna. Njena filozofija temelji na povezavi z naravo, na sezonskih sestavinah, čistih okusih in spoštovanju tradicije, ki jo ekipa preoblikuje v sodobno, a intimno doživetje.
Chef David Žefran pri ustvarjanju jedi izhaja iz preprostega načela: kakovostno surovino je treba poudariti, ne zakriti. Jedilnik se spreminja s sezonami in je oblikovan v tesnem sodelovanju z lokalnimi pridelovalci. Poudarek je na trajnostnem pristopu, zmanjševanju odpadkov, ponovni uporabi sestavin in iskanju načinov, kako ohraniti bistvo vsakega okusa.
V krožnikih se prepletajo divje jagode, planinska zelišča in celo vejice iglavcev, ki se z domiselno pripravo spremenijo v edinstvene kulinarične kreacije. Michelinov vodnik je restavracijo že prepoznal kot eno izmed izstopajočih evropskih destinacij, osebje pa skrbi, da vsak obisk postane celovita izkušnja od ambienta do zadnjega grižljaja.
Z vstopom Hiše Franko in restavracije Milka v združenje Les Grandes Tables du Monde Slovenija stoji ob boku največjim. Ne le kot država z izjemnimi sestavinami, temveč kot dežela, kjer kulinarika postaja umetnost življenja.
Foto: IG @hisafranko, @restaurantmilka