To je ena najbolj znanih trgovin z maslom na svetu, ki jo želimo obiskati
To je ena najbolj znanih trgovin z maslom na svetu, ki jo želimo obiskati

To je ena najbolj znanih trgovin z maslom na
svetu, ki jo želimo obiskati

Če ste kdaj mislili, da so vsa masla enaka, vas moramo razočarati. Maison Bordier, mali masleni raj s sedežem v francoskem Saint-Malu v Normandiji, že desetletja ustvarja maslo, ki ga številni kuharski mojstri, kritiki in gurmani opisujejo kot najboljše na svetu.

Družinska tradicija, dolga več desetletij

Zgodba se začne leta 1985, ko se Jean-Yves Bordier, potomec družine z dolgo tradicijo izdelovanja masla in sirov, odloči obuditi pozabljene tehnike izdelave masla. V mlekarni La Maison du Beurre znova uvede ročno mešanje masla – t. i. malaxage – s pomočjo lesenega valja, kot so to počeli v 19. stoletju. Rezultat je bil maslo, ki se ne le topi v ustih, ampak presega vse, kar je takrat ponujal trg.

V nasprotju z industrijskim maslom, ki je pripravljeno v nekaj urah, Bordierjev maslo nastaja tri dni. Uporabljajo mleko krav, ki se pasejo na ekoloških kmetijah v radiju približno sto kilometrov od njihove delavnice. Fermentacija, ročno oblikovanje in soljenje potekajo počasi, s popolno predanostjo detajlom.

Okusi najboljšega masla na svetu

Tisto, kar Maison Bordier zares loči od ostalih, niso le postopki, temveč tudi okusi. Poleg klasične slane in neslane različice ponujajo vrsto aromatiziranih variant. Njihov najbolj znan klasik je maslo z morskimi algami, sledijo pa mu okusi s poprom, dimljeno soljo, čilijem, yuzu citrusom in črnim tartufom, pa tudi sezonske različice z vaniljo, olivnim oljem in limono.

Vsaka izmed teh različic je ustvarjena, da spremlja točno določeno sestavino, a je dovolj prefinjena, da jo lahko uživate tudi samo na koščku dobrega kruha.

La Maison du Beurre

Danes ima Maison Bordier več prodajaln po Franciji, a La Maison du Beurre v Saint-Malu ostaja obvezna postojanka za vse ljubitelje vrhunskih okusov. Tam ne le, da lahko kupite sveže kose masla, temveč lahko tudi opazujete, kako jih ročno oblikujejo, režejo in zavijajo.

Če to še ni dovolj, se nekaj ulic stran nahaja Bistro Autour du Beurre – restavracija, v kateri je vsaka jed zasnovana okoli masla. Kuharski mojster Steve Delamaire Bordier maslo vključi v vsako jed, od predjedi do sladic. Tako pokaže, kako lahko en sam dober masleni izdelek postane temelj celotne kulinarične izkušnje. Bordier maslo sicer strežejo tudi v številnih restavracijah z Michelinovimi zvezdicami po vsem svetu.

Maslo danes ni več le sestavina, temveč simbol vrnitve h kakovosti in okusu. Zato ni presenetljivo, da se ljudje z vsega sveta odpravljajo na potovanja zgolj zato, da bi lahko poskusili Bordier.

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Instagram (Maison Bordier)

Naloži več
Zapri