Tri nove kulinarične uspešnice v Istri: Znani kuharji odpirajo restavracije, po katerih bo veliko povpraševanja
Tri nove kulinarične uspešnice v Istri: Znani kuharji odpirajo restavracije, po katerih bo veliko povpraševanja

Tri nove kulinarične uspešnice v Istri: Znani kuharji odpirajo restavracije, po katerih bo veliko povpraševanja

Istra že vrsto let upravičeno nosi naziv ene najbolj vznemirljivih gastronomskih regij na Hrvaškem, pa tudi širše. Od vrhunskih oljčnih olj in tartufov svetovnega kova do odličnih vin ter bogate tradicije, ki temelji na avtentičnih, lokalnih sestavinah. Istra popolno združuje naravna bogastva in kulinarično ustvarjalnost. Vse več vrhunskih chefov se odloča prav v Istri uresničiti svoje vizije, s čimer se celotna regija spreminja v epicenter mediteranske kuhinje.

Poleg restavracij z Michelinovimi zvezdicami in priporočili je tu tudi veliko restavracij z izvrstnimi domačimi specialitetami. Letos pa se celotna scena dodatno razvija z odprtjem treh novih restavracij, ki že privabljajo pozornost kulinaričnih navdušencev. Rovinj in Poreč postajata gostitelja konceptov, za katerimi stojijo velika imena, kot so Mario Mandarić, Ana Roš ter dvojec Marko Turković in Tvrtko Šakota. Eno je gotovo, v vsaki od novih istrskih restavracij boste jedli vrhunsko, prosta mesta pa bodo hitro zasedena.

Rovinj Pexels
Nove restavracije v Istri - dupe photos

Bistro 96, Rovinj

Potem ko so lani jeseni v Zagrebu odprli Bistro 96, ki od samega začetka navdušuje goste z avtentično francosko kuhinjo in je osvojil naziv Journal Gastro izbora meseca januarja, so chef Mario Mandarić ter brata Nikola in Oliver Ljubojević sklenili razširiti svojo kulinarično zgodbo na istrsko obalo.

Bistro 96 je to pomlad odprl vrata v Rovinju. Meni ohranja prepoznavne klasike, kot sta stejk tatar in Tournedos Rossini, obogaten pa je z mediteranskimi in morskimi specialitetami. Na primer: klapavice kuhajo v pivu z aromatičnimi zelišči, belo ribo postrežejo v emulziji šampanjca, sestavine pa nabavljajo pri lokalnih kmetijah in ribičih z rovinjske tržnice.

 

Mario Mandarić, oliver in nikola ljubojević
Mario Mandarić, oliver in nikola ljubojević

Jaz by Ana Roš, Poreč

Ana Roš, domača kulinarična ikona, katere ideje in okusi so od Kobarida do Ljubljane dvignili standarde bistronomije, kmalu prihaja tudi na hrvaško obalo, natančneje v Poreč.

Odprtje je napovedano za konec leta. Čee sodimo po ljubljanski različici te restavracije, bo združeval sproščeno vzdušje, živahno glasbo, dobre koktajle in seveda fantastično hrano. Gre za interpretacijo njenega že znanega koncepta iz Ljubljane, kjer je restavracija JAZ v zelo kratkem času postala nepogrešljiv kulinarični naslov tako za domačine kot tudi za goste iz Hrvaške, zlasti iz Zagreba.

Restavracija bo umeščena neposredno ob obalo, v reprezentančnem prostoru blizu znanih poreških restavracij Divino in Sv. Nikola. Partner pri projektu bo domača hotelska skupina Valamar, katere predstavniki so obiskali ljubljanski JAZ, poskusili meni in se odločili, da prav to želijo prenesti v Istro.

 

Fogo by Bekal, Poreč

Na atraktivni lokaciji ob morju v Poreču se v začetku junija odpira Fogo by Bekal. Restavracija je rezultat sodelovanja priznanih chefov Tvrtka Šakote in Marka Turkovića s turističnim podjetjem Valamar. Restavracija nadaljuje uspeh zagrebškega Bekala, znanega po avtorskem pristopu k sodobni kuhinji.

Fogo by Bekal bo v Poreč prinesel sodoben kulinarični koncept s poudarkom na kuhanju na odprtem ognju in uporabi vrhunskih lokalnih sestavin. Čez dan bo meni ponujal interpretacije priljubljenih jedi, kot so pice, testenine in žar, vendar v istrskem duhu s sestavinami iz okoliških kmetij, boškarinom in svežimi tartufi. Zvečer se bo vzdušje spremenilo, na mize pa bodo prihajale jedi, navdihnjene z ognjem in dimom.

 

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Instagram, Bistro 96, Pexels, Dupe Photos

Naloži več
Zapri