

Le malokdo ve, da bučno olje izvira iz slovenskih tal, saj je bilo prvič v zgodovini narejeno prav na ozemlju današnje Slovenije oziroma tedanje Avstro-Ogrske. Gorazd Kocbek je predstavnik že tretje generacije podjetja družinske oljarne Kocbek, ki proizvaja vrhunska olja iz bučnih semen slovenskega izvora. Danes so njihovi izdelki prepoznavni tako pri nas kot v svetu in bogatijo najprestižnejše jedi za gurmane – od Dubaja, Kazahstana, Tajvana, Japonske, Kuvajta, Avstralije pa vse do Amerike.

Zgodba oljarne Kocbek
Korenine Oljarne Kocbek segajo v prvo polovico 20. stoletja, ko je Alojz Kocbek, Gorazdov dedek, že daljnega leta 1928 kupil današnje zemljišče. “Zraven hiše je bil tudi mlin, in že leto pozneje se je dedek začel s tem ukvarjati samostojno – nadaljeval je z mlinarstvom ter sočasno začel pridelovati olja. Od takrat delamo vsak dan, brez prekinitve,” pripoveduje Gorazd. Po njegovih besedah se je trg sicer vedno zelo spreminjal, vseeno pa sta se največja preskoka zgodila v letih po osamosvojitvi in takrat, ko se je pridružil podjetju. To je bilo obdobje, ko se je začel vzpon velikih trgovcev.
“Včasih je bilo vse bolj preprosto kot danes, še posebej, kar zadeva zakonodajo. Vse se je dogajalo bolj ali manj v domovini, vrednost bučnega olja pa je bila v primerjavi z današnjo neprimerno višja. Oče je vedno pravil, da je dedek z enim litrom bučnega olja lahko plačal zidarju celodnevno delo,” se spominja Gorazd. Podobno kot oče je tudi on v podjetje vstopil povsem naravno. Pred približno osemindvajsetimi leti se je zaposlil v družinskem podjetju, pred osemnajstimi pa je ob očetovi upokojitvi prevzel podjetje in ga zaradi sprememb, ki jih je zahteval trg, tudi posodobil.


O bučnem olju
Na svetu je 825 sort buč, od katerih ima vsaka drugačna semena. Bučno olje pridelujejo iz semen, ampak le ena vrsta buče ima prava semena za pridelavo bučnega olja. Ta buča se pri nas znotraj vrste deli na slovensko Golico in njene hibride, ki so bili iz te sorte spremenjeni zaradi sprememb vremena, sestave tal in podobnega.
“Že vrsto let imamo svoje lokalne pridelovalce … Naša zgodba je, da je vse slovensko, lokalno. Pridelujemo samo iz semen vrste Golice,” poudari Gorazd.

Bučno olje v kulinariki
Bučno olje je bilo in je verjetno še danes najbolj razširjeno v kuhinji Prlekije, Štajerske in Prekmurja ter seveda na avstrijskem štajerskem, od koder premosorazmerno z velikostjo dežele prihajajo tudi največji proizvajalci bučnega olja. Štajersko prekmursko bučno olje je zaščiteno na območju EU in vpisano v EU register zaščitenih kmetijskih pridelkov, za katere se lahko uporablja evropski simbol kakovosti Zaščitena geografska označba.



Bučna olja oljarne Kocbek
V oljarni Kocbek danes ponujajo kar pet različnih bučnih olj. Imajo tri vrste toplo stiskanega bučnega olja (Štajersko prekmursko bučno olje z Zaščiteno geografsko označbo), ki jih ločujemo po barvi etikete. Pri bež etiketi semena meljejo na kovinske valje, pri zeleni etiketi semena delno meljejo na mlin s kamnom, pri črni pa gre za ekološko – bio bučno olje. Nato sledita dva hladno stiskana bučna olja, kjer je eden prav tako narejen iz semen ekološke pridelave.

Drugi izdelki iz/z bučnim oljem
Poleg olja imajo danes v ponudbi še paleto drugih različnih izdelkov, ki jih plemeniti okus bučnih semen, na primer suho salamo z bučnimi semeni in bučni pesto, ki se je uspešno uveljavil na trgovskih policah večjih trgovcev. Po novem ponujajo tudi bučni prigrizek, testenine z bučnimi semeni, milo za prhanje, narejeno izključno iz rastlinskih maščob s poudarkom na hladno stiskanem sončničnem in bučnem olju, ter balzam za ustnice, narejen iz čebeljega voska, hladno stiskanega bučnega in sončničnega ter kokosovega olja.
Povezali so se tudi z Luštom in imajo njihove sušene paradižnike, vložene v bučnem olju. V sodelovanju z zunanjim izvajalcem izdelujejo tudi profesionalno mešan sladoled z bučnim oljem pod blagovno znamko Stork. Prav tako je pestra njihova paleta darilnega programa, s katerim ob koncu leta navdušujejo svoje kupce. “Če ponudiš nekaj drugačnega, boš vsekakor dobil krog ljudi, potrošnikov, kupcev, ki jim je ta nota oziroma smer bolj všeč kot druga. Vse mora imeti ozadje oziroma neko zgodbo, kako, zakaj … Ljudje si to želijo slišati in vedeti,” še dodaja Gorazd Kocbek. Tako so na trgu predstavili izjemno Luxury black bottle steklenico, ki je prejela Slovenskega oskarja embalaže in znamenito mednarodno priznano nagrado Red Dot.



Celostna izkušnja oljarne Kocbek
V preteklih letih so v oljarni Kocbek razširili ponudbo na sami domačiji, saj se je iz izkušenj pokazalo, da so kupci prihajali ne zgolj samo po bučno olje, ampak jih je zanimal tudi sam proces predelave. Vedno več gostov prihaja na ogled in degustacijo pridelanih dobrot. Za individualne manjše skupine so pripravili različna doživetja s certifikati kakovostnih, razlikovalnih, avtentičnih doživetij z lokalnim karakterjem. Na multisenzoričnem popotovanju v oljarni, boste raziskovali zgodovino buč, vse od njihovega zorenja na poljih do pobiranja, čiščenja bučnih semen, mletja in stiskanja. Doživetje poteka z vodenim ogledom oljarne ob pokušini slastnih jedi, ki se pripravijo z bučnim oljem.



Butični turizem domačije Kocbek
Z obnovo domačije so razširili tudi ponudbo vezano na oglede in degustacije za širše skupine ljudi, ki oljarno obiščejo v sklopu eno ali več dnevnih izletov. Gostje, ki so željni domačnosti, lahko doživijo in okusijo tradicijo, ki jo prenašajo iz roda v rod. Pripravljajo številne »team buildinge« za poslovna srečanja ali ožja praznovanja, kjer si gostje sami predelajo bučna semena in se aktivno vključijo v sam proces dela.
Za vse popotnike, ki si želijo še nekaj več, so v osrčju Prlekije za njih pripravili mir in oazo sprostitve. V nastanitvenih kapacitetah, ki jih ponujajo, vas bo premamil vonj bučnega olja obdan z neokrnjeno naravo. Sprostitev ob pogledu na plavalni ribnik, ki ga obdaja domači gozd bo še lepša, ko vas bo v rano jutro prebudilo jutranje sonce s pogledom na pašo srnjadi ali drug živalski habitat. V sklopu domačije so tri nastanitve. Družinski studio, ponuja edinstveno priložnost oddiha na podeželju v sklopu družinske oljarne. Nahaja se v delu zgradbe, ki je v preteklosti sprva služila kot mlin, danes kot objekt za pridelavo bučnega olja.
Tam kjer je danes velik odprt studio, se je nekoč po lesenih silusih presipavalo žito. S svojo edinstveno zgodbo pa vas bo prepričal apartma, ki je nastal iz sobice, v kateri sta nekoč prebivala babica Antonija in dedek Alojz. Danes apartma, ki je eden od najstarejših prostorov oljarne Kocbek, pripoveduje zgodbo zgodovine prepleteno s sodobnim pridihom ustvarjanja prihodnosti, ki jo vodi že tretja generacija oljarjev. Potem je tukaj še majhna sobica, ki ponuja unikatno izkušnjo, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Leseni pridih tramov vas bo opominjal na njeno prvotno funkcijo, ki je služila kot knjižnica domače gospodarice.



Kje najdemo Oljarno Kocbek
Naslov: Oljarna Kocbek, Stara Gora 1, 9244 Sv. Jurij ob Ščavnici
Telefon: +386 2 568 90 26
Spletna stran: kocbek.si
Email: info@kocbek.si
Facebook: www.facebook.com/kocbek1929
Instagram: @kocbek.since1929
Foto: Tim Erjavec, Anja Burgar, Oljarna Kocbek, Instgram (@kocbek.since1929)