

Interier te pekarne je čisti dokaz, da so lahko tudi takšni prostori videti vse prej kot tipični
V srcu madridske četrti Chamberí se nahaja nenavadna in inovativna pekarnica FUBA, kar je kratica za Future Bakery, torej Pekarnico prihodnosti. Čeprav ime sprva zveni kot tehnološki laboratorij, je FUBA v resnici toplo in premišljeno oblikovano zatočišče zdravih pekovskih izdelkov. Poleg izstopajoče ponudbe pa navdušuje tudi z osupljivim interierjem, ki združuje arhaične in futuristične elemente. Notranjost združuje naravno in tehnološko, toplo in hladno, preteklost in prihodnost.

FUBA – pekarnica prihodnosti
Idejni ustvarjalec FUBA pekarnice je kuhar Fabián Leon, ki je želel oblikovati prostor, kjer bi ljudje z alergijami, intolerancami ali pa preprosto tisti, ki prisegajo na bolj zdravo prehrano, lahko uživali v klasičnih pekovskih dobrotah brez glutena, rafiniranega sladkorja in industrijsko predelanih mok. Njegova vizija ni bila le ustvariti jedilnik, temveč tudi zasnovati prostor, ki bi izražal vrednote blagovne znamke: zdravje, izvor in inovativnost.


Interier, ki spominja na jamo
Za uresničitev tega vizionarskega projekta je bil zadolžen španski oblikovalski studio Isern Serra. Rezultat je impresiven interier, ki spominja na jamo. Stene in okviri oken so zaobljeni in prevlečeni z apnenim premazom, kar ustvarja občutek starinskosti in povezanosti z zemljo. V močnem kontrastu s tem pa izstopajo sodobni elementi iz nerjavnega jekla, med njimi eleganten, ukrivljen osrednji pult, ki je na eni strani postavljen na dve tanki kovinski nogi, na drugi pa naslonjen na kos surove skale, pripeljane iz kamnoloma v bližini Madrida.




V nišah v stenah so nameščene tanke jeklene police, na katerih so razstavljeni krušni izdelki, v zadnjem delu prostora pa sta dve stekleni odprtini, skozi kateri lahko obiskovalci opazujejo proces peke, kar dodatno poudarja transparentnost in avtentičnost blagovne znamke.
Vsaka podrobnost interierja FUBA pekarnice je skrbno načrtovana, da pričara harmonijo med arhetipskim in futurističnim. Ta pekarnica je odličen primer, kako lahko prostor aktivno oblikuje izkušnjo nakupa in uživanja hrane.

Gre za pekarnico, ki ustvarja doživetje, kjer se brišejo meje med gastronomijo, oblikovanjem in zdravim načinom življenja. FUBA dokazuje, da tradicija in inovacija nista v nasprotju, temveč lahko popolno sobivata.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: David Zarzoso