

Jajca, kot jih pripravljajo v restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama: Vzljubili jih boste vi in vaši malčki
Zara Home je znana po svojem sofisticiranem pristopu k estetiki doma, a z novo serijo Culinary Stories prinaša nekaj povsem drugačnega – zgodbe in recepte, ki slavijo sezonskost, naravnost in preprostost. Ena izmed teh zgodb je posvečena Martini Puigvert, kuharski mojstrici iz priznane katalonske restavracije Les Cols, ki že več let ponosno nosi dve Michelinovi zvezdici in prestižno zeleno zvezdico za izjemno predanost trajnosti in lokalnim sestavinam.
Martina je odrasla v objemu narave, v pokrajini Garrotxa, njena kulinarika pa izhaja prav iz te pokrajine. Povezana je z ritmom letnih časov, lokalnimi sestavinami in tiho lepoto vsakdana. V okviru serije Culinary Stories je pripravila šest receptov, mi pa izpostavljamo tistega, ki nas je najbolj očaral – pisana jajca. Recept je preprost, a impresiven, pravi mali poklon poletju na krožniku.
V nadaljevanju vam predstavljamo celoten recept.


Sestavine
Jajca
• 4 jajca
Za majonezo iz tune
• 150 ml olja iz konzerve tune
• 85 ml vode
• 1 jajce
• 1 čajna žlička soli
Za krompirjev pire
• 200 g krompirja
• 50 ml olivnega olja
• 50 ml vode, v kateri se je kuhal
• 1 čajna žlička soli
Za zelenjavo
• 200 g stročjega fižola
• 250 g rdeče paprike
• 200 g korenja
• 250 g koruze
• voda, v kateri se je kuhalo
• olivno olje
• sol

Priprava
Korenčkov pire
Olupite in narežite korenje. Na hitro ga prepražite v loncu z 30 ml olja in eno čajno žličko soli. Po potrebi dolijte vodo, da ga pokrije. Kuhajte, dokler ne postane mehko. Zmešajte in pustite na strani.
Koruzni pire
Kuhajte koruzo 10 minut. Zrna odstranite in jih zmešajte skupaj s 75 ml vode, v kateri se je kuhala, ter ščepcem soli. Pustite na strani.


Pire iz stročjega fižola
Odrežite konice fižola in ga kuhajte 3 minute. Nato ga dajte v ledeno vodo. Zmešajte skupaj s 50 ml vode, v kateri se je kuhal, in eno čajno žličko soli. Pustite na strani.
Pire iz rdeče paprike
Rdečo papriko pecite v pečici 30 minut na 170 °C. Ko je pečena, jo olupite in zmešajte z eno čajno žličko soli. Pustite na strani.
Cilj je dobiti štiri pireje podobne teksture, a različnih barv.

Krompirjev pire
Kuhajte olupljen krompir, dokler ni mehak. Zmešajte ga z mešalnikom skupaj s 50 ml olivnega olja in 50 ml vode, v kateri se je kuhal. Solite in po želji poprajte.
Poširana jajca
V loncu zavrite vodo. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo, da rahlo vre (85–90 °C). Dodajte žlico kisa (ni obvezno, vendar pomaga, da se beljak hitreje strdi). Razbijte jajce v manjšo posodo, da ga boste lažje vlili. Z žlico naredite vrtinec v vodi in nežno vlijte jajce v sredino. Kuhajte 2 do 3 minute, da se beljak strdi, rumenjak pa ostane tekoč. Odstranite s penovko in odcedite na papirnati brisači.
Majoneza iz tune
V posodo za palični mešalnik razbijte jajce in dodajte olje iz konzerve tune. Pripravite emulzijo, podobno kot pri običajni majonezi. Po potrebi solite.

Serviranje in dekoracija
Na dno krožnika ali sklede dajte žlico krompirjevega pireja. Nanjo položite jajce in ga prekrijte z majonezo iz tune. Okrasite po želji. Na vrh dodajte po eno čajno žličko vsakega izmed zelenjavnih pirejev.

Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Zara Home