Uživamo v sezoni svežih paradižnikov: Tukaj so recepti za 5 preprostih jedi, ki jih imajo vsi radi
Uživamo v sezoni svežih paradižnikov: Tukaj so recepti za 5 preprostih jedi, ki jih imajo vsi radi

Uživamo v sezoni svežih paradižnikov: Tukaj so recepti za 5 preprostih jedi, ki jih imajo vsi radi

Začetek poletja pomeni, da se je uradno pričela tudi sezona paradižnika. Tistih pravih paradižnikov, ki jih ni mogoče primerjati s tistimi iz trgovine. Ne glede na to, ali jih uživate sveže, samo z nekaj olivnega olja in soli, ali pa jih spremenite v glavno jed, so paradižniki nepogrešljiv del poletne kuhinje. Pojavljajo se v različnih barvah, velikostih in sortah, a vse imamo radi enako, saj vemo, da tudi najpreprostejši recepti s kakovostnimi paradižniki postanejo pravi užitek. V poletni vročini, ko se nihče ne želi ukvarjati s pečico, si želimo lahkih in svežih jedi.

Paradižnike lahko vključite v solate, jih uporabite kot prilogo ali pa iz njih pripravite hitro in preprosto glavno jed. Predstavljamo pet preprostih in priljubljenih receptov s paradižniki, ki so popolni za vroče dni, hitro večerjo ali lahek kosilo.

Caprese toast (sveži paradižniki na toastu z burrato)

Ena najpreprostejših jedi, hkrati pa polna okusa, vitaminov, beljakovin in zdravih maščob. Ta hiter caprese sendvič je odličen za zajtrk, brunch, prigrizek ali celo kot lahka večerja.

Sestavine:

  • popečen kruh
  • burrata ali mozzarella
  • sveži domači paradižniki
  • sveža bazilika
  • ekstra deviško oljčno olje
  • sol, poper
  • balzamična krema

Priprava:
Popečete kos najljubšega kruha, nanj položite mozzarello ali burrato, sveže narezane paradižnike, malo oljčnega olja, sol, poper in liste bazilike. Na koncu pokapljate z balzamično kremo.

Paradižnikov galeto

Za testo:

  • 200 g gladke moke
  • 140 g hladnega masla
  • 3 žlice hladne vode
  • ščepec soli

Za nadev:

  • 500 g svežih paradižnikov, narezanih na rezine
  • 120 g kozjega sira
  • ščepec soli, poper
  • 1–2 žlici oljčnega olja
  • 1 strok naribanega česna
  • 1 jajce
  • 1 žlica vode
  • sveža zelišča: bazilika, rožmarin, drobnjak ali timijan

Priprava:

Zamesite testo (ročno ali z mešalnikom), oblikujte kroglo in jo zavijte v folijo. Ohladite vsaj 6 ur. V skledi zmešajte sir, olje, česen, sol, poper in nasekljana zelišča. Pečico segrejte na 200 °C. Testo razvaljajte, položite na pekač in premažite s sirnim nadevom. Po vrhu razporedite paradižnike. Robove testa prepognite in premažite z razžvrkljanim jajcem. Pecite 45 minut, ohladite 15 minut in potresite s soljo in svežimi zelišči.

Gazpacho

Španska hladna juha iz paradižnikov, kumar, paprike, čebule in česna. Nastala je v Andaluziji kot osvežitev za vroče poletje. Dodatek popečenega kruha morda zveni nenavadno, a pomembno prispeva k okusu in teksturi.

Sestavine:

  • 900 g svežih paradižnikov
  • 1 kumara
  • 1 zelena paprika
  • 1/2 rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • sol, poper
  • 1 kos kruha

Priprava:

Zelenjavo operete, olupite kumaro in narežete na manjše koščke. Vse sestavine zmiksate v gosto, kremasto juho. Začinite po okusu. Ohladite vsaj 3–4 ure in postrezite hladno.

Testenine z domačo paradižnikovo omako

Sestavine:

  • 2 kg zrelih paradižnikov
  • 5 strokov česna
  • 60 ml oljčnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • sol, sveže mlet poper
  • sveža bazilika
  • testenine po izbiri (špageti, linguine, fusilli)

Priprava:

V loncu zavrete vodo. Paradižnikom na spodnji strani zarežete križ in jih za 30 sekund blanširate, nato jih ohladite in olupite. Narežete jih na kocke in pri tem shranite sok. V ponvi na olju popražite nasekljan česen, nato dodate paradižnike s sokom, sladkor, sol in poper. Kuhate 20–30 minut, da se zgosti. Proti koncu dodate baziliko in malo olja. Skuhane testenine dodate v omako, po potrebi prilijete malo vode od kuhanja. Po želji dodate nariban parmezan.

Panzanella (italijanska solata s starim kruhom in paradižniki)

Sestavine:

  • 3–4 zrelih paradižnikov
  • 2 rezini starega kruha (ali več, po želji)
  • ½ rdeče čebule (tanke rezine)
  • ½ kumare (ni nujno)
  • Sveža bazilika (peščica listov)
  • Oljčno olje (ekstra deviško)
  • Vinski kis (ali jabolčni, po želji in okusu)
  • Sol in sveže mlet poper

Postopek:

Kruh narežite na kocke in rahlo popecite v suhi ponvi ali pečici, da postane hrustljav od zunaj, a znotraj še vedno nekoliko mehak. Paradižnike narežite na večje kose, kumaro na polmesece, čebulo pa na tanke rezine. V večji skledi zmešajte paradižnike, čebulo, kumaro in kruh. Dodajte oljčno olje, malo vinskega kisa, sol in poper. Z rokami dobro premešajte, da kruh vpije sokove. Na koncu primešajte sveže liste bazilike in po potrebi še dodatno začinite. Najbolje je, da solato pustite stati 10 minut pred serviranjem, da se okusi povežejo in kruh vpije sokove paradižnika.

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (Clare Cole), Pexels

Naloži več
Zapri