

Pariška restavracija, skrita v sanjskem vrtu: Fabula je naslov, ki ga to poletje ne smete zamuditi
Čeprav Pariz nikoli ne razočara, ko gre za neustavljive restavracije in poletne terase, obstaja eno mesto, ki ostaja nekoliko pod radarjem, a prav zato zveni še bolj mamljivo. Nahaja se v četrti Le Marais, skrito za zgodovinskimi zidovi Musée Carnavalet, in to je Fabula – restavracija, ki izgleda, kot da je bila izmišljena za tiste, ki ljubijo poletje, fino hrano in kraje, ki izgledajo kot kulisa francoskega filma.
Zelena oaza sredi mestnega vrveža, Fabula je sezonska restavracija in bar, ki se vsako leto spremeni v eno najbolj očarljivih mest v Parizu. Vsi, ki stopijo skozi njena diskretna vrata, bodo najprej pomislili, da so zašli na privatno zabavo, nato pa bodo spoznali, da so pravkar odkrili pravi mali pariški dragulj.
Restavracija v muzeju? Oui, z razlogom.
Fabula se nahaja v dvorišču Musée Carnavalet, muzeja, posvečenega zgodovini Pariza, kar ji avtomatsko daje filmsko ozadje. A tisto, kar jo naredi resnično posebno, je vzdušje. Mize pod krošnjami, lučke, ki ustvarjajo pravljično vzdušje, diskretna glasba in tisti občutek, kot da ste povabljeni na skrivno večerjo k nekomu, ki zelo dobro ve, kaj počne.
Sem ne pridete le na večerjo, ampak tudi na doživetje. Večerje pod zvezdami, koktajli v vrtu, ki diši po lavandi in začimbah, ter ambient, ki vas za trenutek teleportira daleč od gneče Maraisa. Vse to naredi Fabulo kraje, kamor se želite vračati.
Kuhinja, ki jo podpisuje chef, ki zna pritegniti pozornost
Vsako leto Fabula gosti novega chefa, letos pa kuhinjo vodi Thomas Chisholm. Chisholm jeznan po modernem pristopu k francoski gastronomiji, sezonskih jedeh in kul predstavi, ki se popolnoma prilega ambientu. Jelovnik se spreminja glede na razpoložljive sestavine, pričakujte lahka, kreativna jedila z veliko svežih sestavin in zanimivih tekstur. Ni pretencioznosti, vse je sproščeno, vendar z mero in zelo premišljeno.
Podoben pristop je uporabljen tudi pri pijači. Koktajli so resna stvar – od miksologije do predstavitve. Vsak koktajl ima svoj karakter, na voljo pa so vse od zeliščnih in cvetnih kombinacij. Niso pozabili niti na klasične različice, ki popolnoma funkcionirajo v tem ambientu.
Kdaj, kje, kako?
Fabula je odprta sezonsko, najpogosteje od maja do zgodnje jeseni, in to izključno v večernih urah. Naslov je 16 Rue des Francs-Bourgeois, znotraj Musée Carnavalet, restavracija pa deluje kot pravi pop-up, vsako leto v nekoliko drugačni preobleki, a z istim wow učinkom.
Nasvet: rezervacija je skoraj nujna, še posebej ob vikendih. To ni še ena običajna terasa, sem prihajajo Parižani, ki vedo, zakaj prihajajo.
Fabula ima to redko sposobnost, da združi duh Pariza, poletno lahkotnost in odlično hrano v eno, vse to pa z dodatkom subtilnega luksuza, ki se ne baha.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram (@fabula.paris, @theaurasoverviews)