

Slovenska obala ni zgolj razglednicam prijazen košček zemlje med solinami in morjem, ampak tudi destinacija z izjemno kulinarično ponudbo. V zadnjih letih se je tu razvilo več restavracij, ki razumejo, da je obedovanje doživetje, ne le obrok. Od elegantne večerje v nekdanjem hotelskem salonu do pice, ki diši po Neaplju, se tukajšnje restavracije brez sramežljivosti kosajo z najboljšimi evropskimi naslovi. Spodaj smo za vas zbrali najboljše restavracije na obali, od Unesco pice do Michelinove zvezdice.
Pinija, Strunjan
Danes je restavracija Pinija eden najbolj priljubljenih kotičkov v Strunjanu, tik ob pohodni poti in solinah krajinskega parka. Na čudoviti terasi z vonjem borovcev in soli vas pričaka interier, ki združuje industrijski minimalizem, domačnost in pridih babičine kuhinje.
A tudi če vas povabi pica, to ni zgolj pica. To je napolitanska pica, uvrščena na Unescov seznam. Testo vzhaja dolgo, peč je vroča, skorjica napihnjena. Med klasikami priporočamo tartini in pomodorini, v ponudbi pa najdete še številne morske, mesne in vegeterijanske dobrote, pripravljene iz sestavin z zdravim sredozemskim poreklom.
Stara gostilna, Piran
Le nekaj korakov stran od glavne promenade, skrita v ozki ulici, se nahaja Stara gostilna. Intimen prostor z vsega dvajsetimi sedeži in kuhinjo, ki preseneča tako s krožnikom kot s predstavo.
Chef Gradimir Dimitrić vas popelje v svet humorja, estetike in izjemnih okusov. V spominu ostane škamp, postrežen na zamrznjenem “morju” ali rižota, ki jo spremlja zlato. Jedi tu niso le okusne, temveč pogosto razigrano postavljene na blazinice, viseče dekoracije in nepričakovane podlage. Ob predhodnem naročilu vas čaka tudi petnajsthodni meni. Za posebne priložnosti, romantične večere ali zasebne dogodke, to je eden najbolj karizmatičnih kulinaričnih naslovov na slovenski obali.
Restavracija Sophia, Portorož
Če hrepenite po večernem razkošju, potem je Sophia vaša destinacija. Nahaja se v najprestižnejšem portoroškem hotelu Palace Kempinski, ambient pa črpa navdih iz ikonične Sophie Loren. To ni zgolj restavracija, temveč poklon eleganci, italijanski »dolce viti« in francoski finesi.
Degustacijska menija (morski in mesni) ponujata kombinacije, kot so bizonov steak z jastogom ali rižota z vongolami in pistacijo. Sladice so umetnine, kot je “vrtnica”, limonin biskvit z jagodnim moussom in sorbetom vrtnice. Vinska karta pa vključuje najžlahtnejša domača in svetovna vina. Cena je višja, a vsak evro se odraža v izkušnji.
Rizibizi, Portorož
Ime izvira iz jedi iz “riža in graha”, a danes restavracija Rizibizi ponuja mnogo več kot le osnovne jedi. Njihove degustacijske različice vas popeljejo skozi sodobno interpretacijo istrske kulinarike, od tuninega tatarja z ingverjem, do fužev s tartufi in čokoladnega žličnika z mandljevo zmrzlino.
Zakonca Bevčič, ki vodita restavracijo, poskrbita za vsak detajl, tudi pri izboru vin, kjer boste našli tako lokalne istrske favorite kot šampanjce. Lokacija s pogledom na promenado in morski vetrič v laseh je le še dodaten plus.
Restavracija COB, Portorož
Portorož se lahko pohvali tudi z visoko kulinariko. Restavracija COB nosi Michelinovo zvezdico in certifikat Green Key, kar pomeni, da izkušnja ni le okusna, ampak tudi trajnostna. Chef v vsakem krožniku izraža spoštovanje do narave, kulture in časa.
Jedilniki se prilagajajo letnim časom. Jeseni v ospredje stopijo okusi trt in vin, pozimi toplina začimb in čajev. Kombinacije, kot so dimljen por z žajbljem, brancin s stročnicami ali kamilična govedina, odražajo drznost in občutek za detajl. Devethodni meni pa vas popelje na pravo gurmansko popotovanje.
Kogo, Koper
V Kopru se skriva restavracija Kogo, ki pomeni kuhar v istrskem narečju. Kogo ni le prostor za večerjo, temveč tudi za poslovno kosilo ali spontano vinsko druženje. Kuhinja spoštuje lokalno tradicijo, hkrati pa jo spretno nadgrajuje s sodobnimi tehnikami in svetovnimi vplivi.
Chef Tilen Župevec je s svojo ekipo prejel Michelinovo priznanje selection, kar potrjuje kakovost in kulinarično posebnost. Jedi so domiselno postrežene, okusi uravnoteženi, ambient pa odprt in gostoljuben, prav tak, kot si ga želite za dolge poletne večere.
Kantina Fritolin, Portorož
Pod arkadami pri portoroški promenadi se pogosto vije vrsta. Ne za avtobus, temveč za sveže sardelice. Kantina Fritolin je tipična ribja gostilna, kjer za razumno ceno dobite krepke porcije ribe in morskih jedi. Postrežba je lahko malce vihrava, a vedno prisrčna, hrana pa konsistentna in okusna.
V sezoni je verjetnost, da boste jedli kar na pločniku, precejšnja, a to je del čara. Nič olepševanja, zgolj dobro pripravljena morska hrana, kot jo priporočajo domačini. Prava izbira za vse, ki si zaželijo nekaj preprostega, a pristnega.
Foto: Instagram @staragostilna_vecchiaosteria, @cob_restaurant