

Šakšuka je polna okusov, arom in barv: Imamo recept za to okusno, hitro in vse bolj priljubljeno jed
Poznana kot pravo gastronomsko zatočišče za ljubitelje bruncha, pa tudi preprostih domiselnih kosil, šakšuka osvaja kulinarične scene po svetu. Ta okusna in zdrava jed z jajci, nežno poširanimi v omaki iz paradižnika, paprike in začimb, združuje preprostost in kompleksnost okusov.
Šakšuka je magrebska jed, obstajajo njene različice v Severni Afriki, posebej v Tuniziji, Alžiriji, Libiji in Maroku, sama beseda “shakshuka” pa v alžirskem in tunizijskem arabskem pomeni “mešanica”.
Šakšuka – zakaj jo obožujemo?
Šakšuka je odlična izbira za vse, ki imate radi preproste in hitre zajtrke ali kosila, obenem pa želite, da so vaši obroki hranilno bogati in polni okusa. Šakšuka se pripravlja v eni sami ponvi, zelo je praktična, saj lahko prilagodite sestavine. Na primer, jed je lahko vegetarijanska, lahko pa ji dodate tudi feto, jogurt, začimbe ali zelenjavo po želji.
V zadnjem času je postala priljubljena tudi kot jed v brunch barih po vsem svetu. Čeprav jo najpogosteje povezujemo z mrzlejšimi dnevi zaradi njenega pomirjujočega značaja, je odlična tudi poleti, ko so njene ključne sestavine, paradižniki in paprike, v sezoni.


Recept za šakšuko
Sestavine (za 2–3 osebe)
2 žlici olivnega olja
1 srednja čebula, nasekljana
1 manjša paprika (rdeča), narezana na trakove
2 stroka česna, drobno nasekljana
400 g zrelih paradižnikov, nasekljanih (ali konzervirani celi paradižniki)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlička mlete kumine
1 žlička sladke ali dimljene paprike
Ščepec čilija ali harisse (po želji)
Sol in poper, po okusu
3–4 jajca
Svež peteršilj, bazilika ali koriander za dekoracijo
Postopek
V ponvi segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo in papriko ter pražite 5–7 minut, da se zmehčata.
Dodajte česen, kumino in papriko, na hitro prepražite, da zadiši, približno 1 minuto.
Dodajte nasekljane paradižnike (in koncentrat, če ga uporabljate) ter začimbe. Kuhajte na nizki temperaturi, dokler zmes ne postane kremasta (10–15 minut).
V omaki naredite vdolbinice, razbijte jajca eno za drugim in jih položite v vdolbinice.
Pokrijte ponev s pokrovko in kuhajte, dokler beljaki ne zakrknejo, rumenjaki pa ostanejo rahlo tekoči (približno 5–7 minut).
Odstavite s štedilnika, posujte s svežim peteršiljem, baziliko ali koriandrom. Po želji dodajte feto ali jogurt.
Postrezite s koščki svežega ali popečenega kruha.

Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Pexels, Instagram