Rovinj je že sam po sebi tako očarljiv, da se vedno z navdušenjem odpravimo raziskovat ozke kamnite ulice in loviti sončne žarke ob obali, sedaj pa imamo za obisk še en razlog več. Eden najlepših rovinjskih butičnih hotelov, Spirito Santo, namreč predstavlja novo gastronomsko destinacijo ‒ restavracijo Sapori di Spirito Santo. Izjemna restavracija v starem mestnem jedru Rovinja vas popelje na popotovanje po bogati hrvaški tradiciji s prvovrstnimi sestavinami, ki obujajo okuse čudovite istrske pokrajine.
Kaj je na meniju?
Dan lahko začnete z bogatim zajtrkom ki vključuje jedi mednarodne in lokalne kuhinje s poudarkom na svežih in sezonskih sestavinah. Vsaka jed na meniju navdahnjena s tradicijo hrvaške gastronomije: obuja okuse preteklosti, hkrati pa se poigrava z inovativnimi kulinaričnimi tehnikami. Poskusite edinstvene kulinarične kreacije iz svežih sestavin z bližnjih otokov in obale. Tudi sladice se poklanjajo okusom Istre, pripravljajo pa jih glede na letni čas.
Večerja v čutnem ambientu znotraj kamnite hiše je posebno doživetje. Domače tukaj res pomeni domače. Vsaka jed na meniju predstavlja del Hrvaške z vsaj eno komponento. Ostrige, ki jih uporabljajo, prihajajo iz Limskega kanala, ki se nahaja v Istri. Jagnjetina je povsem sveža z domačih otokov in obale, medtem ko divji zajec prihaja iz prelepe Slavonije. Ribe in vse morske sadeže dobavljajo lokalno in glede na dnevni ulov. Oljčni nasad hotela Spirito Santo se nahaja v neposredni bližini Rovinja, na rodovitni in cenjeni zemlji Istre. Vsak sadež je skrbno obran ročno, kar zmanjša morebitne poškodbe in ohrani celovitost olja.
Vinska ponudba večinoma temelji na istrskih in lokalnih vinih, vključuje pa tudi druga skrbno izbrana hrvaška in slovenska vina, ki predstavljajo avtohtone sorte v njihovem polnem sijaju.
Specialitete pripravlja
Chef restavracije Nikola Vučković je že pri sedemnajstih letih odšel iz rodnega Bjelovara v tujino, kjer je začel graditi bogato kuharsko kariero. Kuhal je v nekaterih najbolj priznanih hotelih po Evropi, od Kitzbühela in St. Moritza do Ville Dubrovnik na Hrvaškem. Pred prihodom v Sapori je chef Vučković delal v dunajskem hotelu The Ritz-Carlton, ki spada v verigo najelitnejših hotelov na svetu. Še posebej izstopata dve restavraciji, v katerih je kuhal, uvrščeni med Top 50 na svetu – restavracija Distrikt, ocenjena kot 29. najboljša steakhouse na svetu, in restavracija Pastamara, ocenjena kot 26. najboljša italijanska restavracija na svetu.
»Izredno sem motiviran, da svoje bogate izkušnje prenesem v restavracijo Sapori in prispevam k ekipi, s katero delam. Vedno sem odprt za učenje, rast in razvoj, tako na poslovni kot osebni ravni. Upam, da bodo gostje to prepoznali,« pravi chef restavracije Nikola Vučković.
Okusi, ki pašejo duši
Lastnika restavracije Špela in Janez Bidovec, zakonca iz Kranja, zaljubljena v Rovinj in Istro, sta prenovila stavbo iz 20. let prejšnjega stoletja, nekoč last italijanske družine, ter jo z veliko pozornosti in spoštovanja do tradicije spremenila v enega najboljših butičnih hotelov v Istri. Tudi z zasnovo restavracije Sapori di Spirito Santo (ki v prevodi iz italijanščine pomeni Okusi Svetega Duha) sta si želela, da bi ta postala nepogrešljiva gastronomska destinacija za vse obiskovalce Rovinja.
»Istro ter vse njene danosti in naravna bogastva si prizadevamo predstaviti na najboljši možen način. Vsaka jed na jedilniku je sodobno izvedena, a ne odstopa od naše tradicije in okusa ‘babičine kuhinje’. Vsaka komponenta, ki jo boste preizkusili v Saporiju, je delo pridnih rok naših zaposlenih, ki se trudijo vse pripeljati do popolnosti. Naša naloga ni samo pripraviti dobro hrano in zagotoviti vrhunsko postrežbo ‒ naša naloga, da vam pripravimo nepozabno doživetje in da vam večerja v Saporiju ostane v trajnem spominu,« sta povedala lastnika restavracije Špela in Janez Bidovec.
Sapori di Spirito Santo se nahaja na naslovu Augusta Ferrija 44, Rovinj, več informacij pa lahko najdete na spletni strani.
Foto: Sapori di Spirito Santo