

Ste si kdaj zaželeli obedovati obdani z oceanom, medtem ko vas vse naokrog obkroža podvodni svet v svojem polnem sijaju? Na Norveškem, na samem jugu otoške obale, se nahaja Under, prva podvodna restavracija v Evropi, pa tudi kraj, kjer se na povsem edinstven način združujejo znanost, arhitektura in gastronomija.
Projekt znanega norveškega arhitekturnega studia Snøhetta je umeščen točno na stičišče severnih in južnih neviht, v dinamični in neokrnjeni morski naravi. Tu, v mešanici slane in sladke vode, uspeva bogata biotska raznolikost, kar restavracijo naredi za popolno mesto za raziskovanje in slavljenje divjega podvodnega sveta.
Oaza miru
Ime Under v norveščini pomeni “spodaj”, pa tudi “čudež”. In prav takšen občutek daje ta 34 metrov dolg monolit, delno potopljen v morje, umeščen pet metrov pod morsko gladino. Debele betonske stene konstrukcije bodo sčasoma postale umetni greben, ki bo privlačil morske organizme, kot so rakci in alge, ter na ta način združil arhitekturo in naravo v popolni simbiozi.
Notranjost restavracije očara s svojim toplim in prijetnim ambientom – stene, obložene z hrastovim lesom, tekstilni paneli na stropu, ki pričarajo odtenke sončnega zahoda nad morjem, in tiho vzdušje, zaščiteno z debelimi betonskimi stenami, ustvarjajo oazo miru daleč stran od neugodnih vremenskih razmer na površju.
Edinstvena izkušnja
Restavracija sprejme od 35 do 40 gostov, ki uživajo v vrhunski kulinarični izkušnji pod vodo. Glavni kuhar je danski mojster Nicolai Ellitsgaard. S svojo 16-člansko ekipo vrhunskih kuharjev ustvarja jedi iz lokalnih, trajnostnih sestavin v kombinaciji z mednarodno gastronomsko odličnostjo. Vsak grižljaj tukaj pripoveduje zgodbo o morju in naravi, podvodni ambient pa tej edinstveni izkušnji doda še dodatno globino.
Poleg tega, da je gastronomski biser, je Under tudi znanstveni center za preučevanje morskega življenja. Restavracija je opremljena s kamerami in raziskovalno opremo, ki spremlja vedenje morskih organizmov. Tako pomaga pri razumevanju njihove raznolikosti ter populacije. Spodbuja pa tudi trajnostno upravljanje z naravnimi viri, kar projektu daje še večji pomen za prihodnost.
Vizualna identiteta in digitalna izkušnja Undera sta prav tako delo studia Snøhetta, popolnost v detajlih pa odraža filozofijo celotnega projekta. To je spoštovanje do narave in umetnosti, prihodnosti in tradicije.
Če ste v iskanju izkušnje, ki premika meje in ponuja resnično povezavo med luksuzom, naravo in inovacijo, je Under kraj, ki ga morate doživeti. Potopite se v čudo norveške obale in začutite, kako je biti “spodaj” in hkrati v samem srcu ene najimpresivnejših restavracij na svetu.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram (@l_aventure_a_12_pattes)