Sladoled za zajtrk? Zato želimo čim prej preizkusiti ta viralni (domači) recept za sladico
Sladoled za zajtrk? Zato želimo čim prej preizkusiti ta viralni (domači) recept za sladico

Sladoled za zajtrk? Zato želimo čim prej preizkusiti ta viralni (domači) recept za sladico

Čeprav smo skoraj na polovici leta 2025, se zdi, da – če pogledamo nazaj na prejšnje leto – še vedno ni veliko gastronomskih trendov, ki bi jih populariziral TikTok. Po drugi strani pa se vsakih nekaj tednov pojavijo recepti, ki postanejo viralni in zelo hitro dosežejo milijonske oglede. Eden izmed njih je zagotovo tudi recept, katerega glavni poudarek je zdrava različica sladoleda. Kmentarji gledalcev pa potrjujejo dejstvo, da to ni (še en) tipičen domač recept za sladoled. V nadaljevanju razkrivamo, zakaj.

Sladoled za zajtrk?

Ko je @_lizajoan na svojem TikTok profilu objavila videoposnetek, v katerem njen oče pripravlja sladoled, je ta postal njen najbolj gledan posnetek doslej. Pod imenom Nourishing Ice Cream je recept pritegnil pozornost zaradi uporabljenih sestavin. S poudarkom na tem, da gre za sestavine z mnogimi koristnimi učinki, ki predstavljajo bolj zdravo zamenjavo za klasične sestavine, ki jih običajno uporabljamo, so mnogi želeli recept preizkusiti.

Vendar pa ta zdrava različica sladoleda vključuje eno nujno sestavino – aparat za pripravo sladoleda. Ta viralni recept nas je spodbudil, da raziščemo ponudbo teh naprav in tudi sami v prihodnje preizkusimo recept. Čeprav je postopek nekoliko bolj zapleten, se zdi, da je rezultat dovolj dober razlog, da mu damo priložnost.

@_lizajoan

NOURISHING ICE CREAM RECIPE👇🏼 (makes 1 gallon) ingredients: - 2 cups maple syrup - 1 cup raw honey - 3 cups of dry milk powder - 6 & 2/3 cups whole milk - 6 & 2/3 cups heavy cream - 12 egg yolks - 3.3 tbsp vanilla In a saucepan, combine the syrup, honey, milk powder, and milk. Stir with a hand mixer or whisk until smooth. Make sure the milk powder is wholly dissolved into the mixture w/ no lumps (any remaining sugar granules will dissolve over the heat). Stir in the cream. Prepare a bowl of ice to later cool the cream from off the stove. Clip a candy thermometer to the saucepan and set the pan over medium heat. Cook, stirring often with a rubber spatula and scraping the bottom of the pan to prevent sticking and burning, until the mixture reaches 110°F (45°C), 5 to 10 minutes. Remove the pan from the heat. Place the egg yolks in a medium bowl. While whisking, slowly pour in ½ cup (120 ml) of the hot milk mixture to temper the egg yolks. Continue to whisk slowly until the mixture is an even color and consistency, then whisk the egg-yolk mixture back into the remaining milk mixture. Return the pan to the stovetop over medium heat and continue cooking the mixture, stirring often, until it reaches 165°F (75°C), 5 to 10 minutes more. Transfer the pan to the prepared ice bath and let cool for 15 to 20 minutes, stirring occasionally. Pour the ice cream base through a wire-mesh strainer into a storage container and place in the refrigerator for 1 to 2 hours, or until completely cool. & add in the Vanilla. Now you’re ready to make ice cream! Transfer the cooled base to an ice cream maker and churn it according to the manufacturer’s instructions. Or, if you want, you can keep it in the refrigerator for up to 3 days before churning. After churning, serve immediately or harden in your freezer for 8 to 12 hours for a more scoopable ice cream. This recipe was inspired by “Walt’s Dream” ice cream.

♬ original sound - Liza Carson

Sestavine:

• 470 ml javorjevega sirupa
• 330 g medu
• 370 g mleka v prahu
• 1,5 l mleka
• 1,3 l sladke smetane z višjim deležem maščobe
• 12 rumenjakov
• tri jušne žlice vaniljevega ekstrakta

Priprava:

V kozici združite javorjev sirup, med, mleko v prahu in mleko. Zmes stepajte ali mešajte z ročnim mešalnikom, dokler ne dobite enotne mase. Posebno pozornost namenite temu, da v zmesi ne ostanejo grudice mleka v prahu. Te sestavine je treba segrevati na srednjem ognju, ob stalnem mešanju, dokler mlečna mešanica ne doseže temperature 45 stopinj. Za to bo potrebnih približno 10 do 15 minut. Nato kozico odstavite z ognja.

V skledi začnite stepati rumenjake in jim dodajte 120 ml prej pripravljene mlečne zmesi. Nadaljujte s stepanjem, dokler masa ne postane enotne barve in teksture, nato pa rumenjake zmešajte z ostalo mlečno zmesjo. Vrnite jo na srednji ogenj in nadaljujte s kuhanjem in mešanjem, dokler ne doseže temperature 75 stopinj. Da boste prepričani o temperaturi zmesi, priporočamo, da si priskrbite kuhinjski termometer oziroma termometer za sladice.

Kozico postavite v predhodno pripravljeno kad z ledom. Naj ostane v njej približno 15 minut, da se popolnoma ohladi. S pomočjo žičnatega cedila sladoled prelijte v sklede in jih postavite na hladno za nekaj ur. Pred tem dodajte še vaniljev ekstrakt. Na koncu se sladoled pripravi v aparatu za sladoled in sicer po navodilih proizvajalca.

Čeprav je postopek priprave precej zapleten, je ta recept postal viralen na TikToku in prepričal mnoge, da dodajo aparat za sladoled na svoj seznam želja. V trenutku pisanja tega besedila ima več kot štiri milijone ogledov na tej družbeni mreži, zdi pa se, da bo to število še naraščalo.

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: TikTok (@_lizajoan) | Instagram (@emma.ranne)

Naloži več
Zapri