Kako v dom vnesti pridih pariškega stila?
Kako v dom vnesti pridih pariškega stila?

Kako v dom vnesti pridih pariškega stila?

Zavedamo se, da je prepoznavna pariška estetika merilo stila. Poleg mode in lepote, kjer so Francozinje naš večni navdih, je njihova eleganca vidna tudi v notranji opremi. Prečiščena estetika in mešanje stilov z lahkotnostjo in naravnostjo daje okolju posebno dozo šarma.

Francoska pravila pri opremljanju interierja

Nezahteven in prefinjen ambient na koncu dobimo, če prostoru dodamo pridih Pariza. V pariškem slogu je še posebej privlačna umetnost združevanja modernih in vintage elementov v celoto, ki očara že na prvi pogled. Je prijeten in hkrati šik ter eleganten – tako kot Parižanke.

Če razmišljate o okrasitvi prostora ali ga želite le osvežiti, je pariški stil vedno dobra ideja. Uporabite staro družinsko pohištvo in razkošne ali moderne minimalistične fotelje. Lepota se skriva v nepopolnostih, baročni in minimalistični detajli pa so razlog, da imamo tako radi pariški slog.

Če želite svoj dom okrasiti s stilom, je tu nekaj pravil francoskega notranjega oblikovanja.

1. Šarmantne podrobnosti

Vnašanje detajlov v prostor, ki imajo za sabo dolgo zgodovino, je pogosto zastopano v pariških stanovanjih. Stari družinski portreti, domača knjižnica, poudarjena štukatura, futuristična razsvetljava, babičina klubska mizica in zračne zavese. Vse je dovoljeno, če je v prostoru združeno z neko mero.

Parket in mehke preproge

Lesena tla so prva asociacija na pariški slog pri dekoraciji, zato ni nujno, da so prekrita s preprogami. Izberite hrastov parket, ki je kvaliteten in bo deloval elegantno. Poleg lepšega videza so parketi bolj hvaležni za čiščenje in vzdrževanje. Dovolj je, da jih obrišete s krpo in neagresivnim sredstvom.

Če se vseeno odločite za kakšen modernejši detajl, dodajte mehke preproge z geometrijskimi vzorci, fotelje v kombinaciji krzna in kovine, svetila, plakate z abstraktnimi motivi znanih umetnikov in trendovske vaze za moderen pridih.

Bele stene, štukature in veliko ogledalo

Pomislite tudi na stene in police, ki morajo poudariti vašo življenjsko zgodbo. Od zanimivih plakatov, vpetih v okrašene okvirje, do umetniških slik, ki ste jih podedovali … Malenkosti s potovanj in fotografij tistih, ki so z vami hodili skozi lepe, a tudi žalostne trenutke. Tudi če ste za svoj bivalni prostor izbrali salonsko stanovanje z osupljivo arhitekturo, boste pariško estetiko še lažje posnemali v svoj prostor. Zato bodo že visoki stropi, ki ustvarjajo vtis globokega, širokega stanovanja, polnega svetlobe, dodali kanček klasičnega pariškega ambienta.

Pri visokih stropih zagotovo pridejo do izraza bele stene ali tiste v svetlejših odtenkih brez pretiranega okrasja. Štukatura je dovolj, da je stanovanje videti bolj razkošno. Ne pozabite dodati velikega ogledala, ki se bo nonšalantno naslonilo na steno, prostor pa bo videti bolj prostoren.

2. Eleganca in romantika

Poleg elegance je tisto, kar najbolje opredeljuje pariški slog, romantika. Da bi dosegli učinek nežne energije v stanovanju, je zaželeno kombinirati nevtralne tone, veliko svetlobe in dekor s prefinjenimi vzorci. Dobrodošli so tako cvetlični motivi kot sveže cvetje v vazi, ki se harmonično poda v prostor. Pozlačen dekor, nežni lestenci in pudrasti odtenki sten so pravi Pariz v malem. Kombinacija različnih materialov in neusklajenega pohištva na tako šik način definira dom in ga spremeni v stilsko cono. Dišeče sveče bodo prostor dopolnile s toploto in prijetnim vonjem.

Balkon

Morda so francoski balkoni, ki v Parizu tako prevladujejo, ali pa velika okna z dvokrilnimi notranjimi vrati, ki dajejo stanovanju naravno toplino, eden glavnih razlogov, da smo se zaljubili v francoski slog. Predstavljamo si, da smo obsijani s prvimi jutranjimi sončnimi žarki, jemo rogljiček in pijemo vročo kavo s pogledom na ulico in pročelja stavb z značilno mestno arhitekturo.

3. Poudarek na umetnosti

Poleg knjig, ki bodo vašo klubsko mizico polepšale in jo naredile še bolj oplemeniteno, poskrbite, da bo vaš celoten dom izžareval umetnost. Poleg literature in knjižnih polic skrbno izberite slike na stenah in skušajte povedati zgodbo ter poslati sporočilo, ki ne govori le o vašem okusu, ampak tudi o vaši naravnanosti in življenjski filozofiji. In glasba? V pariškem interierju je nepogrešljiva. Doseže zaokrožen vtis visokega stila. Zato razmislite o rekonstrukciji starega gramofona ali nakupu novega. Poleg tega, da bo gramofon zelo učinkovita dekoracija, bo predstavil fini zvok in melodijo Pariza.

4. Individualnost

Tako kot pri slogu oblačenja je tudi pri oblikovanju interierja pomembno dodati svoj pečat. Nanesite podrobnosti na svoj način in ne sledite slepo pravilom. Igrivost in eklektičnost sta zaželena pri notranji opremi v pariškem slogu.

Naloži več
Zapri