Mali raj v notranjosti Istre: Slapovi in ​​naravni “bazenčki” so videti skoraj neresnični
Mali raj v notranjosti Istre: Slapovi in ​​naravni “bazenčki” so videti skoraj neresnični

Mali raj v notranjosti Istre: Slapovi in ​​naravni “bazenčki” so videti skoraj neresnični

Po mnenju mnogih najlepša hrvaška regija – Istra je destinacija, ki ponuja vse. Njena mesta, od tistih na obali do tistih v notranjosti, vas bodo osvojila s svojim šarmom, čudovito naravo, kulturno dediščino in vrhunsko gastronomijo. Istra že leta privablja turiste z vsega sveta, ki domov odhajajo očarani nad njeno lepoto. Če ste jo kdaj obiskali, zagotovo veste, o čem govorimo. Eno izmed mest, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljeno za izlete, je vas Kotli (Kotle).

Za vas smo raziskali ali so Kotli v Istri vredni obiska!

kotle, istra

Kotli, Istra

Ta nenaseljena vas privablja obiskovalce s svojo čudovito naravo, predvsem s slapovi in ​​naravnimi ‘bazeni’ s turkizno vodo. Nahaja se vzhodno od Buzeta, v dolini Rečine, katere vode po združitvi s pritokom Draga tvorijo reko Mirno. Prej omenjeni ‘bazeni’ so nastali prav po zaslugi Mirne, ki je v apnencu naredila kotlaste vdolbine, po katerih je celotna vas dobila ime.

Razglednica iz Instagrama

Kotli po videzu marsikoga spominjajo na Pamukkale, kompleks edinstvenih mineralnih vrelcev v jugozahodni Turčiji, in so dokaz, da nam ni treba potovati daleč izven meja naše države, da bi uživali v očarljivih prizorih, ki so tudi odlična kulisa za čudovite Instagram fotografije. Čeprav v Kotlih že 40 let ne živi nihče, ne pričakujte, da ob prihodu ne boste srečali nikogar – v zadnjih nekaj letih so čare te slikovite istrske vasice prepoznali turisti z vsega sveta.

Kdaj obiskati?

Kotli so zaradi osamljenosti ohranili kmečko podobo iz konca 19. stoletja, od nekdanjih 60 mlinov pa deluje le še eden. Kopate se lahko tudi v naravnih tolmunih, a ne pozabite, da je poleti struga lahko suha, zato, če se želite zabavati v vodi, obiščite Kotle spomladi ali jeseni. Zgoraj se nahaja tudi restavracija, kjer lahko ob čudovitem razgledu okusite istrske jedi.

Če še niste odkrili Kotel, jih vsekakor obiščite ob naslednjem obisku Istre! Zaljubili se boste na prvi pogled.

Foto: iStock, Instagram (@laurambruhl, @doyoudreamof_, @katarina_mandarina, @waitapu_)

Naloži več
Zapri