V 83. letu starosti je umrl Italijanski modni oblikovalec Roberto Cavalli
V 83. letu starosti je umrl Italijanski modni oblikovalec Roberto Cavalli

V 83. letu starosti je umrl Italijanski
modni oblikovalec Roberto Cavalli

V modnem svetu je odjeknila novica, da je v Firencah v 83. letu starosti umrl italijanski oblikovalec Roberto Cavalli, ki je leta 1975 ustanovil znamko zmistim imenom.

Njegov pretirano poudarjen modni izraz, ki se je odražal skozi vpadljiv, večinoma živalski tisk, je v devetdesetih zavladal modnim pistam in postal zaščitni znak oblikovalčeve ustvarjalnosti. Cavallijeva ženska je bila vedno eksotična, provokativna in v središču pozornosti. Ena od oblikovalčevih muz je bila gotovo supermodel Naomi Campbell.

Ekscentričnost kot simbol italijanske mode devetdesetih

Roberto Cavalli in Gianni Versace sta bila predstavnika ekscentričnega toka italijanske modne scene, ki sledi filozofiji – več je več. Mešanica potiskov in svetlih barv je zaščitni znak njihovih kreacij, ženske pa so v njihovih modelih vedno izgledale čutno.

Roberto je modno ustvarjanje začel že v sedemdesetih, vrhunec pa je doživel v devetdesetih, ko je bil luksuzni tisk na vrhuncu priljubljenosti. Najbolj zaželene ženske sveta so nosile provokativne kreacije s podpisom Cavalli, eksotika pa je bila vedno izhodišče njegovega oblikovanja.

Poleg modnega ustvarjanja je na neki točki svoje kariere proslavil svojo estetiko skozi notranjo opremo, preko kosov pohištva, tapet, preprog in tekstila. Cavallijev potisk je bil takoj prepoznaven, medtem ko je oblikovalec ostal znan po tem, da je glasno delil svoje poglede tako v modi kot zunaj nje.

Ustvarjalec se je nekoč podal tudi v gostinske vode, v Milanu je odprl Just Cavalli Cafe, kar je bilo seveda v duhu njegove ustvarjalne estetike.

Roberto Cavalli je za seboj pustil šest otrok, zadnji se je rodil marca lani, ko je bil oblikovalec star 82 let.

Za seboj ima dva zakona, velika zagovornica njegove kariere pa je bila njegova druga žena, nekdanja miss Avstrije Eva Düringer. S svojo zadnjo partnerico in materjo svojega najmlajšega otroka Sandro Nills je stopil v razmerje leta 2014 in ostal v zunajzakonski skupnosti do svoje smrti.

Foto: Profimedia, Instagram / @roberto_cavalli / @marieclaireitalia / @eva_cavalli

Naloži več
Zapri