Kdo je slovenska oblikovalka, ki je pevko Cardi B oblekla za naslovnico revije Rolling Stone?
Kdo je slovenska oblikovalka, ki je pevko Cardi B oblekla za naslovnico revije Rolling Stone?

Kdo je slovenska oblikovalka, ki je pevko Cardi B oblekla za naslovnico revije Rolling Stone?

Po socialnih omrežjih je danes zaokrožila naslovnica priljubljene glasbene revije Rolling Stone, na kateri je razvpita ameriška pevka Cardi B. Razlog? Za naslovnico jo je oblekla slovenska oblikovalka Tanja Vidic. Natančneje, zanjo je po naročilu izdelala udarno kreacijo, ki je mnogim takoj padla v oči. Cardi B je znana po izzivalni modi, ki podira meje, ne le mode, temveč tudi same pop kulture in zdi se, da ji je unikatna kreacija pletena na kožo.

Nekonvencionalna

Tanja Vidic je modna oblikovalka, ki je nedavno diplomirala na Švedski šoli za tekstil [The Swedish School of Textiles]. Njen pristop do mode izhaja iz odraščanja v majhnem slovenskem mestu, kjer iznajdljivost in DIY etos prežemata vsak vidik življenja. Njen ustvarjalni proces uspeva na podlagi eksperimentiranja z materiali in tehnikami ter se vedno zgleduje po nekonvencionalnem. Ceni abstraktno vizualno izkušnjo opazovalca, s čimer pretvarja estetske koncepte v otipljivo realnost.

Abstraktne pletenine

Vse od začetka študija na Švedskem je potopljena v svet pletenja in počasne obrti ustvarjanja nečesa iz nič. Pletenine ji omogočajo, da dela na silhuetah, ki so tesno ob telesu, s čimer krepi njegovo obliko ter čutno razkriva dele, na katere običajno nismo osredotočeni. Gre za igro odkrivanja in zakrivanja. V svoji zadnji kolekciji z naslovom FORMERLY KNOWN OBJECTS raziskuje področje oblikovanja pletenin in se posveča povsem novim metodam pletenja.

Funkcija ali umetnost?

V svojih nevsakdanjih kosih uporablja predmete, ki so povsem izven zasnove in s tem ustvarja zanimiva protislovja. S spreminjanjem namena vsakodnevnih predmetov, kot je kuhinjsko okovje, ki ga najdemo v trgovinah z rabljenimi izdelki, v kontekstu mode raziskuje potencial teh predmetov za ustvarjanje kompleksnih oblik, novih nalog in izrazov v pleteninah. Oblačila s tem dobivajo povsem nov pomen, ki ni nujno vedno funkcionalen, je pa vedno izzivalen. Gledalce vabi, da ponovno razmislijo o znanih predmetih in njihovih začetnih funkcijah na nove in nepričakovane načine. Zanjo so medij sporočanja in dobivajo razsežnosti umetnosti.

Sodelovanje s Cardi B

Tanja Vidic je za priljubljeno pevko Cardi B po naročilu izdelala oblačilo za naslovnico revije Rolling Stone. Modni kos sestavljajo bodi s kovinskimi kuhinjskimi elementi, nogavice, ki se raztezajo čez čevlje in pleten mrežast kos, ki vse skupaj povezuje v dinamično celoto. Gre za izredno zanimiv preplet organskih oblik, nenavadnega krojenja pletenin ter uporabe nekonvencionalnih materialov. Tanja je pri tem prebojnem projektu sodelovala s stilistom Kollinom Carterjem, ki je že dlje časa odgovoren za pevkin videz in je tudi med najbolj vplivnimi stilisti v Hollywoodu.

tanja vidic, cardi b rolling stone
tanja vidic, cardi b rolling stone

Cardi B je za naslovnico revije Rolling Stone fotografirala Adrienne Raquel.

Foto: Instagram (@_tanjavidic_)

Naloži več
Zapri