Unikatno, trajnostno in lepo: Tri slovenske oblikovalke z ročno izdelano modo
Unikatno, trajnostno in lepo: Tri slovenske oblikovalke z ročno izdelano modo

Unikatno, trajnostno in lepo: Tri slovenske
oblikovalke z ročno izdelano modo

Da so ročno izdelani modni kosi etičnega izvora in izdelave edina zares trajnostna izbira, nam ni treba posebej poudarjati. Niso pa nam všeč le zaradi te nujno potrebne ideologije, temveč gre v večini za kose, ki so unikatni ter nosijo pečat in zgodbo tistega, ki je oblačilo ali modni dodatek izdelal. Vračamo se torej k vrednotam obrtniškega dela, zaradi katerih smo nekoč izdelke veliko bolj cenili.

Tokrat izpostavljamo tri slovenske ustvarjalke, ki s svojimi ročnimi spretnostmi ustvarjajo neverjetne modne izdelke. Tu so oblikovalke z ročno izdelano modo, ki si jih želimo v svoji omari.

1. Wool Knittka by Valeria Kovalenko

Tudi pletenine so lahko prefinjen modni kos! Ustvarjalka Valeria Kovalenko za svojo znamko Wool Knittka plete čudovite pletenine iz prestižnih materialov. Gre za ročno izdelane pletenine za vsako priložnost. Izdelane so iz svile, merino volne, kašmirja, moherja in alpaka volne. Prefinjeni pleteni kosi niso namenjeni le hladnim dnem, temveč so fino pletene obleke, puloverji in jopice primerne tudi za bolj tople dni. Dan je sicer najbolj všeč fino pletena prosojna jopica balonastega kroja v kombinaciji s svileno majico.

2. Flowe – Darja Malešič

Oblikovalka Darja Malešič je po zaključenem magisteriju na Royal College of Art v Londonu oblikovala za tuje prestižne blagovne znamke, kot so Dolce & Gabbana ter John Ricmond. Pod lastno znamko za etični življenjski slog, Flowe, predstavlja izdelke tradicionalne pletarske obrti, kot so Corn Dolly Shoes. Gre za modularno obutev, ki združuje tradicionalno pletarsko obrt s krožno zasnovo. Uporabljeni so samo naravni in trajnostni materiali – koruzni ličji in guma. Modularna zasnova omogoča zamenjavo posameznih poškodovanih elementov in omogoča popravke, ki so uporabniku prijazni, s cenovno dostopnimi nadomestnimi deli. Vse elemente čevljev pa je mogoče kompostirati ali reciklirati.

 

3. Alined

Sestri dvojčici, Katja in Andreja, sta svojo ljubezen do ročnih spretnosti razvili v trajnostno znamko oblačil Alined. Ročno narejeni kosi so izdelani v Sloveniji, odlikujejo pa jih čudovite vezenine. Celotna znamka je osnovana trajnostno, prisegata na organsko, naravno tkanino, kot so platno, bombaž, lan in viskoza. Vsa oblačila, naj gre za bluze, tunike ali majice, so krojena z mislijo na brezčasne silhuete, med tem ko vezenine poskrbijo za unikaten in samosvoj videz. Tudi barve so največkrat bele in bež odtenkov, da jih lahko vsestransko nosimo in kombiniramo.

Naloži več
Zapri