Ta teden se odvija Slovenski teden nakita – imamo vse podrobnosti!
Ta teden se odvija Slovenski teden nakita – imamo vse podrobnosti!

Ta teden se odvija Slovenski teden nakita
– imamo vse podrobnosti!

Ta teden se na različnih lokacijah po Sloveniji odvija Slovenski teden nakita – SIJW. Z različnimi dogodki predstavlja in povezuje sodobno oblikovanje nakita v Sloveniji in v svetu. Namenjen je praznovanju umetnosti, trdega dela oblikovalcev nakita in predstavitvam njihovih ustvarjalnih vizij.

Letošnja tema za oblikovanje nakita: Občutenja – Sensations

Oblikovalci nakita so bili povabljeni, da ustvarijo nosljive umetnine na temo občutenj in nam s tem pokažejo, kakšni so občutki, ki jih doživljamo, ko z nakitom komuniciramo preko svojih čutil? Ljudje doživljamo različne občutke, kadar gre za interakcijo z nakitom. Na različne načine interpretiramo oblike, barve, materiale in celo težo nakita, kar občutke postavlja v središče samega nošenja.

Navdih, ki ga nosimo

Slovenski teden nakita je posvečen oblikovalcem sodobnega nakita, njihovim idejam in razmišljanjem, pogledom in mnenjem. Navdihom, ki se jim prepuščajo z edinstvenimi zgodbami, ki jih pripovedujejo preko svojega umetniškega izražanja. Na SIJW se ne osredotočajo samo na tiste, ki nosijo nakit, temveč na odnos, ki ga imajo ustvarjalci nakita do svojega dela, do preteklosti in prihodnosti, do sebe in do sveta, v katerem živijo.

Spoznajte svet izdelovanja nakita

Gre za trajnostno naravnan in kulturno-izobraževalni dogodek, ki združuje razstave, tečaje, delavnice, predavanja in vodene oglede. Trenutno je to edina prireditev v Sloveniji, katere namen je promocija sodobnega oblikovanja nakita in njegovih ustvarjalcev.

Fascinantni svet oblikovalcev nakita vas bo navdušil, saj boste na primer izvedeli, kdo je študiral oblikovanje nakita v Benediktinskem samostanu, kdo je začel izdelovati nakit, da bi po možganski krvavitvi izboljšal motorične sposobnosti, ali kako je mogoče iz svilenih kokonov izdelati nakit.

Kaj je na sporedu

Ljubljana

Prestolnica gosti osrednjo razstavo in sicer je do 20. maja na ogled v Centru Rog na Trubarjevi ulici. Občudujete lahko nakit preko 50 različnih ustvarjalcev iz 16. držav. Med gosti so tudi Fakulteta za dizajn, Birminghan Collage of Jewelry, kunst.wirt.schaft, Rominski teden nakita, Prescious collective in House on Mars.

Izola

Del razstave SIJW 2024: Občutenja – Sensations si je mogoče ogledati tudi v Galeriji sodobnega nakita Drat v Izoli. Tam svoja ustvarjalna dela in nakit razstavljajo priznani domači in tuji oblikovalci, med njimi tudi Aleksandra Atanasovski, Arijana Gadžijev, Jana Mršnik – BelaBela,Nika Stupica, Sandra Kocjančič, Urška Sadar, Amélia Marta (PT), Anna Paparella (IT), Camilla Mileto (ES), Dmitrii Volkov (US), Dodo Paruznik (AT) in Donidelmare jewelry (IT).

Slovenj Gradec

V sklopu tretjega Slovenskega tedna nakita v Koroškem pokrajinskem muzeju predstavljajo izbrane kose nakita domačih in tujih sodobnih oblikovalcev, ki svoj navdih iščejo v tradiciji in stremijo k trajnosti. Navdušil vas bo nakit oblikovalcev, kost so: Anita Sonc, Peter Dragolič, Sara Mermal, Ursula Rihtar, Žiga Kodre, Amy Findlay (UK), Anna Liu (US), Erzsébet Betti Domonyi (HU), Liu Yang (UK), Marija Radosavljević (RS) in Marina Draženović (HR).

Dodatni program

Na Fakulteti za dizajn bo potekal dobršen del dodatnega programa, ki bo spremljal Slovenski teden nakita. V pritličju fakultete bo do 20. maja na ogled razstava študentov smeri Moda in tekstilije, izpeljali bodo delavnico in predavanje z naslovom “Oblačimo hiše”, obiščemo pa lahko tudi razstavo trajnostnega nakita. 16. maja bo na sporedu delavnica in predavanje na temo nakita kot konteksta identitete, 17. maja pa bomo lahko oblikovali nakit z uporabo laserja.

Delavnice in predavanja

Nekaj delavnic in predavanj bodo organizirali tudi v Centru Rog in sicer se lahko 14. maja udeležimo delavnice vgraviranja kamnov z Anastasijo Young. Tiste, ki zanima študij oblikovanja nakita, SIJW vabi na okroglo mizo dneva odprtih vrat s Fakulteto za Dizajn, ki bo 15. maja ob 11h. Pokukate lahko tudi v atelje JUVELIRIJ, kjer bo razstava in demonstracija oblikovanja.

Šolski center Rogaška Slatina 16. maha ob 16h pripravlja delavnico izdelovanja steklenega nakita in program tehnik steklarstva. Istega dneva se bo odvijala še okrogla miza na temo dediščine, sedanjosti in prihodnosti oblikovanja in izdelave nakita. Če bi čudovite kose nakita radi odnesi domov pa se nujno oglasite na prodajni razstavi 18. maja, od 9. do 19. ure.

Drugje po Sloveniji

Bled

Razstava Nakit – Zlato
Galerija Doro, 18. 5. 2024, 10.00 – 16.00

Mengeš

Oblikovanje Kamnov, predstavitev okovanja (flush)
Zlatarski atelje Menegeš, sreda, 15. 5. in ponedeljek, 20. 5. 2024, od 14.00 do 17.00

Rogaška Slatina

Kako ujeti sijaj?, ustvarjalna delavnica izdelave steklenega nakita s priznano poljsko oblikovalko steklenega nakita Joanno Muzyka
Šolski center Rogaška Slatina, 13. in 14. 5. 2024, 16.00 – 18.00

Ekskluzivna prodajna razstava steklenega nakita dijakov programa tehnik steklarstva
Šolski center Rogaška Slatina, 20. 5. 2024, 9.00 – 17.00

Več o Slovenskem tednu nakita lahko izveste na njihovi spletni strani slovenianjewelryweek.com in Instagram profilu.

Foto: Instagram (@slovenianjewelryweek)

Naloži več
Zapri