Film, posnet po eni najbolj prepovedanih knjig, prihaja na HBO
Film, posnet po eni najbolj prepovedanih knjig, prihaja na HBO

Film, posnet po eni najbolj
prepovedanih knjig, prihaja na HBO

Ta petek, 9. februarja, bo HBO Max premierno predvajal film, ki je lani osvojil občinstvo in kritike. Are You There God? It’s Me, Margaret je eden boljših filmov o odraščanju v zadnjem času in zdaj je odlična priložnost, da si ga ogledate. Gre za družinsko dramo z elementi komedije, ki spremlja odraščanje deklice.

Are You There God It's Me Margaret

Odkrivanje sebe

Margaret je 11-letna deklica, ki živi v New Yorku v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ko se njeni starši odločijo, da se iz New Yorka preselijo v predmestje New Jerseyja, se bo morala Margaret naučiti krmariti v novem okolju, med novimi prijatelji, ob adolescenci, med fanti in ob menstruaciji. Ob vsem tem je Margaret tudi med dvema verama. Njena mati je kristjanka, oče pa Jud, vendar sama ni bila vzgojena v nobeni veri. Dobi željo, da bi se identificiral z enim od njih in se za domačo nalogo odloči raziskati verska prepričanja ljudi. Film na koncu želi povedati, da je samoodkrivanje vseživljenjsko potovanje.

Are You There God It's Me Margaret

Knjiga je bila prepovedana

Are You There God? It’s Me, Margaret temelji na istoimenski knjigi pisateljice Judy Blume iz leta 1970, ki velja za eno najbolj prepovedanih knjig v Ameriki. Judy Blume je bila znana po temah, ki so razjezile desnico, kot so podoba telesa, najstniški seks, anksioznost, puberteta in menstruacija. Zato je bila desetletja tarča različnih krščanskih organizacij in desnih politikov, ki se jim njena dela niso zdela primerna. Kljub temu je Are You There God? It’s Me, Margaret postala uspešnica in trajalo je mnogo let, da so jo priredili v film. Ko je izšla, lani spomladi, je mnoge razveselila.

Are You There God It's Me Margaret

Odlični odzivi na film

Čeprav film spremlja 11-letno deklico, film Are You There God? It’s Me Margaret išče skupni jezik z vsako žensko. Ima moč, da nagovori tako mlade kot starejše. Čeprav je dogajanje postavljeno pred približno 40 leti, menimo, da se lahko vsak delno poistoveti z njim. Abby Ryder Fortson je odlična in verjetna kot Margaret in jo je res prijetno spremljati skozi film. Njena starša igrata Rachel McAdams in Benny Safdie, njeno babico pa legendarna Kathy Bates. Mnogi so pohvalili predvsem nastop McAdamsove, mi pa smo ji napovedali morebitno nominacijo za oskarja. Čeprav se film osredotoča na Margaret, daje veliko prostora tudi Barbari (njeni materi). Film o deklici včasih postane tudi film o ženski.

Are You There God? It’s Me, Margaret odlično prikazuje vse sladke in grenke borbe odraščanja ter iskanja samega sebe. V redu je delati napake in se spremeniti. Ta petek si označite v koledarje in ne zamudite premiere tega odličnega filma.

Foto: Profimedia

Naloži več
Zapri