To so filmi, nominirani za oskarja, ki jih lahko  pogledate tudi na platformi Netflix
To so filmi, nominirani za oskarja, ki jih lahko  pogledate tudi na platformi Netflix

To so filmi, nominirani za oskarja, ki jih lahko pogledate tudi na platformi Netflix

Nominacije za letošnje oskarje so objavljene. Uradna slovesnost bo 10. marca (pri nas jo lahko spremljate ponoči od 10. do 11. marca) in če ste eden tistih, ki si želite ogledati nominirane filme, jih je nekaj tudi na Netflixu. Kateri so ti filmi, pa izveste več v nadaljevanju.

oskarovski filmovi na netflixu

Maestro

Največ nominacij od filmov na Netflixu je dobil Maestro, še ena biografska produkcija. Nominiran je bil za najboljši film, igralko (Carey Mulligan), igralca (Bradley Cooper), najboljši izvirni scenarij, najboljšo fotografijo, najboljši zvok in najboljši make-up. Film spremlja življenje in kariero legendarnega skladatelja Leonarda Bernsteina, ki ga igra Bradley Cooper, ki je film tudi režiral. Maestro svoje življenje opazuje predvsem skozi zakon z igralko Felicio Montealegre. Igra je fenomenalna, zato so nominacije zaslužene, film pa vizualna poslastica.

oskarovski filmovi na netflixu

Society of the Snow

Society of the Snow, nominirana za najboljši mednarodni film in najboljšo masko, je ganljiv in navdihujoč film, ki je navdušil gledalce po svetu. Posneta je po neverjetnem resničnem dogodku leta 1972, ko je letalo z urugvajsko ekipo za ragbi strmoglavilo v Andih na poti v Čile. Dogodek je znan kot čudež v Andih, ker jih je 16 uspelo preživeti dva meseca in pol v nepredstavljivih razmerah, preden so jih rešili.

oskarovski filmovi na netflixu

Rustin

Coleman Domingo je bil nominiran za najboljšega igralca za vlogo v filmu Rustin. Še en biografski film spremlja prvega odprtega gejevskega voditelja gibanja za pravice temnopoltih v Ameriki. Gre za Bayarda Rustina in njegov boj proti homofobiji in rasizmu, medtem ko ves čas poskuša sodelovati pri organizaciji marša na Washington leta 1963. Film je soliden portret človeka, ki bi ga morda morali poznati vsi, poleg Dominga pa se pojavita še Chris Rock in Jeffrey Wright (tudi nominiran za najboljšega igralca za film American Fiction).

oskarovski filmovi na netflixu

Nyad

Igralski nominaciji sta prejeli tudi Annette Bening in Jodie Foster za svoji vlogi v Nyad. Film pripoveduje resnično zgodbo Diane Nyad, ki je pri 64 letih odplavala s Floride na Kubo. To je podvig, ki se ga je lotila pred 32 leti, film pa sledi njenim zadnjim poskusom in treningom s prijateljico Bonnie. Nyad je še ena navdihujoča zgodba o nepremagljivosti človeškega duha in uma, Diana Nyad pa je vzor v vztrajnosti in dokaz, da starost ni vedno ovira. Film je zanimiv, Annette Bening in Jodie Foster pa odlični.

oskarovski filmovi na netflixu

El Conde

Priznamo, da ob ogledu filma El Conde nismo ravno razumeli, a nominacija za najboljšo fotografijo je zaslužena. Črno-beli posnetki v filmu so osupljivi, a dogajanje samo je zelo nenavadno. Gre za črno komedijo, ki spremlja čilskega diktatorja Augusta Pinocheta, le da je v filmu vampir! Ko se odloči za upokojitev, vsi njegovi otroci postanejo lačni njegovega denarja.

oskarovski filmovi na netflixu

American Symphony

American Symphony je dokumentarni film, vendar nominiran samo za najboljšo izvirno pesem (It Never Went Away). Dokumentarec spremlja priznanega glasbenika Jona Batista, ko se pripravlja na svojo simfonijo v Carnegie Hall. Napisal jo je za svojo ženo, ki se prav tako zdravi zaradi raka. American Symphony prikazuje njuno vez in ustvarjalno partnerstvo ter moč, s katero premagujeta življenjske ovire.

To Kill a Tiger

To Kill a Tiger, nominiran za najboljši dokumentarni film, pripoveduje težko zgodbo. Zgodba spremlja Ranjita, skromnega kmeta iz Indije. Ko je njegova 13-letna hči brutalno posiljena, Ranjit zahteva pravico. Njegova podpora hčerki in boj, v katerega se spušča, da bi storilci plačali za svoja dejanja, ne naletijo na nikogar, ki bi mu želel prisluhniti. To Kill a Tiger predstavlja kontrast konzervativni podeželski Indiji z očetom, ki bo naredil vse, da zaščiti svojo hčer.

oskarovski filmovi na netflixu

The Wonderful Story of Henry Sugar

Letos bi lahko Wes Anderson končno dobil oskarja! Njegov kratki film The Wonderful Story of Henry Sugar, ki je bil nominiran za oskarja, si lahko ogledate tudi na Netflixu. Zanimiva priredba zgodbe Roalda Dahla spremlja Henryja Sugarja, bogataša, ki odkrije, kako videti brez uporabe oči. Med igralsko zasedbo so se znašla imena: Benedict Cumberbatch, Ben Kingsley, Dev Patel in Ralph Fiennes.

oskarovski filmovi na netflixu

The After

Še en kratki Netflixov film, nominiran za oskarja, je The After. V tem napetem kratkem filmu žalujoči voznik pobere potnika, ki mu pomaga soočiti se s preteklostjo. Gre za dramo, ki jo mnogi imenujejo pravi čustveni tobogan, vsebuje pa globoko sporočilo o izgubi, ki ostane z vami še ure po ogledu. Kratki filmi pogosto niso deležni enake pozornosti kot celovečerci, a pogosto uspejo v manj kot pol ure predstaviti zgodbo, ki se te resnično dotakne.

oskarovski filmovi na netflixu

Nimona

Edini Netflixov animirani film, ki je prejel nominacijo, je Nimona. Ko vitezu v futurističnem srednjeveškem svetu podtaknejo zločin, ki ga ni zagrešil, je edina, ki mu lahko pomaga dokazati svojo nedolžnost, Nimona. Nagajiva najstnica, pravzaprav spremenljivo bitje, je pod prisego viteza, ki se je odločil, da jo uniči. Nimona je nekoliko drugačna junakinja, kot smo je vajeni videti v sodobnih animiranih filmih, film pa vseskozi nosi različne teme in nauke.

Foto: Netflix, IMDb

Naloži več
Zapri