Filmski festival v Cannesu – 9 filmov, ki si jih bomo zagotovo ogledali
Filmski festival v Cannesu – 9 filmov, ki si jih bomo zagotovo ogledali

Filmski festival v Cannesu – 9 filmov, ki
si jih bomo zagotovo ogledali

Bliža se verjetno najslavnejši in najprestižnejši filmski festival – tisti v Cannesu. Gre za festival, na katerem pogosto premierno predvajajo filme, ki so na koncu nominirani za oskarje, poleg filmov pa je v ospredju tudi rdeča preproga, na kateri se zberejo največje zvezde v zavidljivih opravah. Letos bo filmski festival v Cannesu potekal od 14. do 25. maja, objavljen pa je seznam filmov, ki bodo prikazani. Tukaj je devet izmed njih, ki jih bomo zagotovo gledali.

Megalopolis

Megalopolis

Veliko se je ugibalo, ali bo Megalopolis prikazan v Cannesu, zdaj pa je del uradne konkurence. Gre za nov film slovitega režiserja Francisa Forda Coppole (trilogija Boter), v katerem glavno vlogo igra Adam Driver. Film je zagotovo eden najbolj pričakovanih v tem letu. Zanimivo je, da je imel Coppola idejo za film že v 80. letih, a je nihče ni mogel financirati.

Megalopolis spremlja arhitekta, ki želi obnoviti New York po uničujoči katastrofi. To bo Coppolin najambicioznejši film doslej, v njem pa poleg Driverja nastopajo še Dustin Hoffman, Giancarlo Esposito, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Laurence Fishburne, Jason Schwartzman, Jon Voight, Forest Whitaker in številni drugi.

Filmski festival u Cannesu

The Apprentice

Eden izmed filmov, ki bo zagotovo sprožil veliko polemik, je Vajenec, biografski film o Donaldu Trumpu. Režiral ga je Ali Abbasi in je tudi v uradni konkurenci. V filmu bo nastopil Sebastian Stan kot Trump, zaplet pa bo spremljal njegove začetke v nepremičninskem poslu v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja v New Yorku ter razmerje z razvpitim odvetnikom Rayem Cohnom. Odigral ga bo Jeremy Strong (Succession), Trumpovo prvo ženo Ivano pa bolgarska igralka Maria Bakalova, ki smo jo videli v zadnjem delu Borata.

Anora

Sean Baker je režiser, čigar delo radi spremljamo. Po uspehu njegovih filmov Projekt Florida in Rdeča raketa bo Bakerjev novi film Anora prikazan na filmskem festivalu v Cannesu. Zaplet še ni znan, vemo pa, da gre za romantično dramo, v kateri igrata Mikey Madison in Yura Borisov. Režiser je znan po tem, da sodeluje z neznanimi igralci in tudi tistimi, ki še nikoli niso igrali, kar daje njegovim filmom vedno nek čar.

The Shrouds

Po Coppoli nam letos nov film prinaša še en velikan. Gre za legendarnega Davida Cronenberga in njegov novi film The Shrouds. Za tiste, ki ne vedo, Cronenberg je znan po žanru telesnih grozljivk, kjer njegovi filmi raziskujejo visceralne transformacije telesa, nalezljive bolezni ter preplet psihološkega, fizičnega in tehnološkega. The Shrouds spremlja inovativnega poslovneža, ki ustvari napravo, ki se lahko poveže z mrtvimi. Igrajo francoski igralec Vincent Cassel, Diane Kruger in Guy Pierce.

Filmski festival u Cannesu

Kinds of Kindess

Film, ki se ga morda najbolj veselimo, je Kinds of Kindness. Novi film režiserja Yorgosa Lanthimosa prihaja za petami njegove najnovejše uspešnice Reveži in ga ponovno združuje z Emmo Stone in Willemom Dafoejem. Gre za dramedijo, po Cannesu pa naj bi v kinematografe prišla junija.

Oh Canada

V uradni konkurenci je bil tudi film z impresivno igralsko zasedbo v režiji Paula Schraderja. Znan je po pisanju scenarija za Scorsesejev Taksist in po režiji filma First Reformed. Zdaj bo njegov novi film Oh Canada predvajan v Cannesu, zaplet pa sledi Leonardu, enemu od številnih ubežnikov pred naborništvom, ki so med vietnamsko vojno pobegnili iz Amerike v Kanado. Igrajo Jacob Elordi, Uma Thurman, Richard Gere in Michael Imperioli.

Filmski festival u Cannesu

Parthenope

Fantastična drama Partenope je film, ki bi lahko pritegnil največje število gledalcev v Cannesu. Gre za novo delo slovitega italijanskega režiserja Paola Sorrentina, a o zapletu ni veliko znanega. Vemo le, da je Partenope ena od morskih deklic v grški mitologiji. Med italijanskimi igralci v filmu bomo videli Garyja Oldmana.

Filmski festival u Cannesu

Furiosa: A Mad Max Saga

Potem ko je Mad Max: Fury Road eksplodiral na blagajnah, se je George Miller lotil predfilma, Furiosa, ki bo sledil bojevnici, ki jo v Fury Road igra Charlize Theron . Zgodba bo sledila njenemu potovanju, preden je srečala Maxa, tokrat pa jo bo igrala Anya Taylor-Joy.

Filmski festival u Cannesu

Horizon, an American Saga

Poleg Furiose bodo izven konkurence predvajali nov film Kevina Costnerja – Horizon, ameriška saga. Gre za vestern, ki se dogaja na ameriškem zahodu in se odvija 15 let pred in po ameriški državljanski vojni. Poleg tega, da je Costner film režiral, ga je tudi napisal in igra glavno vlogo. Pridružijo se mu Jenna Malone, Sienna Miller in Sam Worthington.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri