So vam bili všeč Morilci cvetne lune? Potem priporočamo teh pet sodobnih vesternov
So vam bili všeč Morilci cvetne lune? Potem priporočamo teh pet sodobnih vesternov

So vam bili všeč Morilci cvetne lune? Potem priporočamo teh pet sodobnih vesternov

Vestern je žanr, ki obstaja že od 19. stoletja, in je opredeljen kot film, ki se odvija na Divjem zahodu. Vrhunec priljubljenosti je dosegel v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, v tako imenovani  zlati dobi vesternov, ko so glavne vloge igrali zvezdniki, kot sta John Wayne in Clint Eastwood. Zdaj lahko rečemo, da je vestern že malo pozabljen žanr, a se še vedno snema tudi v 21. stoletju.

Morilci cvetne lune je nov film, ki polni kinematografe. Napovedan je bil kot projekt, ki bo vrnil vesterne, naše vtise o njem pa si lahko preberete tukaj. Če vam je bil všeč Scorsesejev film in iščete še več podobnih, je tukaj seznam petih najboljših sodobnih vesternov tega stoletja.

 

 

moderni vesterni

Osovraženih osem

Seznam začenjamo z vesternom slovitega režiserja Quentina Tarantina Osovraženih osem. Zgodba je postavljena v Wyoming pozimi. Lovec na glave John Ruth in njegova ujetnica Daisy potujeta v mesto Red Rock, kjer bo John predal Daisy, toda zaradi mrzle zime se ustavita in najdeta zatočišče v koči, v kateri živijo čudni in zlobni liki. Tarantino je svoj vestern posnel z impresivno igralsko zasedbo, ki jo sestavljajo Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen, Channing Tatum in Bruce Dern.

moderni vesterni

Sedem veličastnih

Neverjetno ekipo v Sedem veličastnih sestavljajo Denzel Washington, Ethan Hawke, Chris Pratt, Vincent D’Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo in Martin Sensmeier. Gre za priredbo filma iz leta 1960, ki jo je leta 2016 režiral Antoine Fuqua (Dan za trening, Pravičnik). Zgodba spremlja sedem strelcev iz različnih okolij, ki se združijo, da bi zaščitili majhno mesto pred pohlepnimi industrialci, ki ga želijo uničiti. V filmu nastopata tudi Peter Sarsgaard in Haley Bennett kot mlada vdova, ki je najela neverjetno sedmerico.

moderni vesterni

The Harder They Fall

Ko izobčenec odkrije, da je bil njegov sovražnik izpuščen iz zapora, ponovno združi svojo tolpo, da bi se maščeval. Vestern iz leta 2021 je prejel številne nagrade in nominacije, produciral pa ga je reper Jay-Z. Med igralsko zasedbo so Idris Elba, Regina King, Jonathan Majors, LaKeith Stanfield in Zazie Beetz.

moderni vesterni

Moč psa

Moč psa je pravi primer sodobnega vesterna s čudovitimi posnetki ameriškega zahoda. Film, za katerega je Jane Campion leta 2022 prejela oskarja za najboljšo režijo, igralci Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst in Kodie Smith-McPhee pa so si prislužili nominacije, govori o karizmatičnem rančarju Philu Burbanku, ki vzbuja strahospoštovanje vseh naokoli. Živi sam in nikomur ne pusti blizu ter je popolno nasprotje svojega brata Georgea, ki je nežen in prijazen do vseh. Ko se slednji poroči, na ranč pripelje svojo ženo Rose in njenega starejšega sina Petra. Phil ju ustrahuje in ju noče sprejeti, dokler ne odpre svojega srca na novo odkriti ljubezni.

moderni vesterni

Ni prostora za starce

Seznam zaključujemo z verjetno najboljšim vesternom 21. stoletja, uspešnico bratov Coen, Ni prostora za starce. Na seznamu bi lahko bila tudi njuna The Ballad of Buster Scruggs in Pravi pogum, a smo izbrali tega, ker ga pogosto imenujejo najboljši film te dvojice. Javier Bardem in Josh Brolin sta ujeta v brutalen vrtinec nasilja in kaosa. Lovec Llewelyn Moss (Brolin) naleti na ostanke prizorišča zločina, na katerem se je medsebojno pobilo več preprodajalcev mamil. Namesto da bi vse skupaj prijavil policiji, se odloči denar, ki ga je našel, vzeti zase. To dejanje mu postavi tarčo na hrbet, saj mu je zdaj za petami psihotični morilec Anton Chigurh (Bardem), ki pobija vse po vrsti, da bi prišel do denarja. Tommy Lee Jones igra stransko vlogo šerifa, ki preiskuje primer.

Foto: IMDb, Profimedia

Naloži več
Zapri