Izbor butičnih glasbenih festivalov v Evropi, za katere morda sploh še nikoli niste slišali, a so vredni obiska! Enega smo našli tudi pri nas.
Izbor butičnih glasbenih festivalov v Evropi, za katere morda sploh še nikoli niste slišali, a so vredni obiska! Enega smo našli tudi pri nas.

Izbor butičnih glasbenih festivalov v Evropi, za katere morda sploh še nikoli niste slišali, a so vredni obiska! Enega smo našli tudi pri nas.

Če ste se naveličani prerivati pod odrom in na pijačo čakati celo večnost, vseeno pa bi to poletje radi zaužili nekaj festivalskega vzdušja, vas vabimo, da navdih za letošnji festivalski podvig poiščete iz spodnjega seznama. Za vas smo namreč prečesali napovednike in našli evropske butične glasbene festivale, ki bodo zadovoljili predvsem okuse elektronskih navdušencev in ljubitelje nenavadnih lokacij.

Od obal Malte in Albanije do gozdov Madžarske in Portugalske tukaj je 11 poletnih glasbenih festivalov v Evropi, ki jih je vredno obiskati v 2024.

Butik festival, 10. – 14. julij, Tolmin, Slovenija

Butik je vreden obiska že zaradi njegove spektakularne lokacije na sotočju Soče in Tolminke, ki je gotovo eno najlepših prizorišč v vsej Evropi, svoje pa doprinese tudi vrhunski izbor DJev in nastopajočih. Poleg intimnega okolja je prav glasba tista, ki dogodku doda pravo dimenzijo, saj si organizatorji prizadevajo najti ravnovesje med debitantskimi nastopi in priljubljenimi akterji, med znanim in neodkritim. Vsak umetnik je premišljeno umeščen na časovnico tako, da ustvari prijetno izkušnjo od začetka do konca.
Več o Butik festivalu lahko izveste na butikfestival.com.

KALA festival, 5. – 12. junij, Dhërmi, Albanija

KALA je butični glasbeni festival, ki poteka na osupljivi lokaciji ob plaži v Dhërmiju, na albanski rivieri. Festivalska izkušnja je skrbno kurirana, da lahko ponudi sanjsko mešanico glasbenega festivala in počitnic na plaži. Za glasbeno podlago med tem, ko boste uživali ob hladnih koktajlih in osvežujočem morju, bodo poskrbeli mojstri elektronskih ritmov, med njimi tudi Jeff Mills, Folamour, Job Jobse, Avalon Emerson in Kokoroko.
Več o KALA festivalu lahko izveste na www.kala.al.

 

Kolorádó, 3. – 6. julij, Budimpešta, Madžarska

Kolorádó festival je vizija veselega – tukaj in zdaj. Na dosegu roke, blizu Budimpešte, v objemu gora, se odvija edinstven dogodek, kjer vsi, ki ste radovedni in uživate v pustolovščinah med različnimi glasbenimi slogi, tam najdete skupnost. Kolorádó je festival svobodnega duha. Obiskovalci soustvarjajo vzdušje, v katerem je vredno biti svoboden, biti skupaj brez nepotrebnih omejitev. In glasba? Ta je odlična podlaga za popotovanje med labirinti in osmimi odri, kjer lahko slišimo vse od alternativnih in ambientalnih zvokov do nekoliko hitrejših in bolj udarnih stilov – za vsakega se nekaj najde, če se ta le ne izgubi  v džungli.
Več o Kolorádó festivalu lahko izveste na kolorado.hu.

Fresh Wave Festival, 1. – 3. avgust, Banja Luka, Bosna in Hercegovina

Fresh Wave Festival je festival elektronske glasbe, ki vsako leto poteka na trdnjavi Kastel v Banja Luki. Navdušenci iz vsega sveta se zgrinjajo na ta edinstveni dogodek, da bi bili priča svetovno znanim DJ-jem in njihovim magnetičnim nastopom. Na že enajsti ediciji festivala bodo gostili domača imena, kot so Cunami Flo, Who See, Hiljson Mandela, Vojko V, Grše in Z++, pričakujemo, da bodo na seznam nastopajočih dodali še celo četico tujih glasbenih zvezdnikov.
Več o Fresh Wave festivalu lahko izveste na freshwavefestival.com.

Waking Life, 19. – 24. junij, Crato, Portugal

Verjetno še najbolj poznan na celotnem seznamu, Waking Life je poletni festival in celoletno igrišče za ustvarjanje in eksperimentiranje, posvečeno razvoju. Ne gre za klasičen glasbeni festival, temveč edinstveno izkušnjo, ki med drugim vključuje gibanje duševnega, navdihujoče ideje, premikanje bokov ob spektru zvokov, vključevanje v ganljive pogovore, namakanje v hladno jezersko vodo, premikanje po zemlji, sajenje, rast. Če ste pripravljeni stopiti v novo dimenzijo, je to pravi festival za vas!
Več o Waking Life festivalu lahko izveste na wakinglife.pt.

Flows festival, 12. – 16. junij, Ugljan, Hrvaška

Če sanjate o intimnem festivalu elektronske glasbe na samotnem otoku, kjer je vsak, ki ga srečate, vaš prijatelj, se to poletje udeležite Flows festivala. Gre za brezhibno fuzijo melodičnega in progresivnega housa ter tehna v kombinaciji s programom duha in telesa, ki ustvarja edinstveno in celovito festivalsko izkušnjo. Ko temu dodamo še idilično okolje Jadranskega morja, je izkušnja popolna!
Več o Flows festivalu lahko izveste na flowsfestival.com.

Bass Paradise, 11. – 13. julij, Törökbálint, Madžarska

Ljubitelji trših in hitrejših bas ritmov bodo navdušeni nad nepozabnim festivalskim doživetjem na DomaFarm v mestu Törökbálint. 3 dni rajanja z basom in mednarodnimi izvajalci, ki smo jih vajeni tudi z večjih festivalov, kot je priljubljeni Let it Roll. V manjšem, a zato nič manj fascinantnem okolju, bodo naši sosedje na Bass Paradise poskrbeli za vroče festivalsko vzdušje.
Več o Bass Paradise festivalu lahko izveste na bassparadise.com.

Get Lost, 28. junij, Herceg Novi, Črna Gora

Najavljena je nova evropska destinacijo za dogodek Get Lost, in sicer v eni najbolj osupljivih in slikovitih držav, kar jih lahko najdemo… Črni gori. Po uspešno izpeljanih dogodkih v Mexico Cityju, ki je sprejel na tisoče lokalnih in mednarodnih obiskovalcev, bo ta koncept zabav, razveselil tudi glasbene navdušence v Evropi. Dogodek bo potekal v zgodovinski trdnjavi Kanli Kula, neverjetni znamenitosti s pogledom na obalo v Herceg Novem. Razdeljen na 2 odra, bo to eden največjih dogodkov undergoround elektronske glasbe, ki so se kdaj zgodili v Črni gori.
Več o Get Lost festivalu lahko izveste na getlostexperience.com.

Glitch festival, 13. – 16. avgust, Gianpula, Malta

Letos se Glitch Festival vrača že v svoji sedmi izdaji in obljublja vrsto ritmičnih dogodivščin na vrhuncu poletja na s soncem obsijanem sredozemskem otoku Malta. Z več kot 8 odri elektronske glasbe obiskovalce vabijo, da se zberejo na štiridnevnem potovanju, ki ga vodi skrbno kuriran seznam titanov industrije, mojstrov selektorjev, nastopov v živo in vzhajajočih zvezd. Od otvoritvene zabave znotraj dih jemajočih utrdb Unescove svetovne dediščine, bučnih zabav ob bazenu do nepozabno energičnega odra Boiler Room – lokacija Glitch festivala je prav tako osupljiva kot samo vzdušje tega ekskluzivnega dogodka.
Več o Glitch festivalu lahko izveste na glitchfestival.com.

Lovefest, 8. – 10. avgust, Vrnjačka Banja, Srbija

Če ste prerastli slavni Exit festival, ali pa je on prerasel vas, potem priporočamo, da obiščete njegovega mlajšega brata – Lovefest. Odvija se prav tako v Srbiji, in sicer v čudovitem zelenem mestu Vrnjačka Banja. O nastopajočih sicer še ni znanega veliko, a glede na pretekle dogodke, ne dvomimo, da ne bo tudi tokrat seznam poln presežkov. Lani so na primer ljubitelje plesnih zvokov razvneli 999999999,  Adam Beyer,  Charlotte de Witte,  Chris Liebing,  Dennis Cruz,  Enrico Sangiuliano, in dvojec  FJAAK.
Več o Lovefest festivalu lahko izveste na lovefest.rs.

Electric Castle, 17. – 21. julij, Cluj, Romunija

Če boste to poletje raziskovali kraje zloglasnega Drakule, potem na svoj seznam obiskov dodajte tudi Electric Castle festival. Ta se odvija v gradu Bánffy, romunskem zgodovinskem kraju, ki vsako leto julija oživi in zasveti. Na Electric Castlu lahko v glasbi uživate 24 ur na dan in ob več kot tristo domačih in mednarodnih umetnikov. Na letošnji listi nastopajočih so Massive Attack, Bonobo, Queens of the Stone Age, Nina Kraviz, Chase & Status, Sean Paul in drugi. Morda festival res ni butičen, toda zaradi izjemne lokacije v prevečkrat spregledani Romuniji je vsekakor vreden omembe.
Več o Electric Castle festivalu lahko izveste na electriccastle.ro.

Naloži več
Zapri