Gramatik bo po več letih odsotnosti pred domačim občinstvom končno nastopil to poletje!
Gramatik bo po več letih odsotnosti pred domačim občinstvom končno nastopil to poletje!

Gramatik bo po več letih odsotnosti pred domačim občinstvom končno nastopil to poletje!

Priznani glasbeni ustvarjalec Denis Jašarević, ki ga ljubitelji elektronske glasbe poznajo pod umetniškim imenom Gramatik, se z edinstvenim glasbenim nastopom po večletni odsotnosti vrača domov na portoroško obalo. Njegov nastop bo namreč vrhunec Festivala Portorose in July, 30. junija 2024 na velikem odru portoroške plaže.

Glasbeni virtuoz

Portorožan Denis, ki se je s svojimi glasbenimi inovacijami v elektro hip hopu, glitchu in dubstepu predstavil na nekaterih največjih festivalskih odrih po svetu, kot so Coachella, Lollapalooza in Red Rocks, se bo prvič po mnogih letih profesionalne poti predstavil tudi svojim domačim oboževalkam in oboževalcem.

Jašarević je začel ustvarjati hip-hop glasbo na svojem osebnem računalniku že pri 13. letih. Ko je začel deliti svoje skladbe prek spletne trgovine z glasbo Beatport, so mu začeli slediti v Združenih državah Amerike in Evropi. To mu je odprlo vrata v svet elektronske glasbe in po podpisu pogodbe z agencijo v ZDA se je Gramatik preselil v New York.

Hit za hitom

Njegova kariera se je hitro razplamtela. Leta 2008 je izdal svoj prvi studijski album “Expedition 44” in decembra istega leta še svoj drugi studijski album “Street Bangerz Vol. 1”, ki je kar šest mesecev kraljeval na Beatportovi lestvici Top 100 Chill Out. Gramatik se je znašel med nominiranci za “Best Chill Out Artist” na Beatport Music Awards leta 2010. Leta 2012 pa je osvojil kar tri nagrade za “Best Track”. Njegovo delo je tako dobilo priznanje in poudarilo vpliv v svetu elektronske glasbe.

Globalna prisotnost

Leta 2013 je nato Gramatik ustanovil svojo glasbeno založbo Lowtemp Recordings, ki je postala odskočna deska za številne nadarjene ustvarjalce. Pesem “Aymo” v izvedbi Gramatika in Balkan Bump je bilo moč slišati v oglasu za Porsche na Super Bowlu leta 2020, kar je dodatno okrepilo njegovo globalno prepoznavnost. Leta 2021 je bil med prvimi glasbeniki, ki so izdali celotne glasbene NFT-je (žetone za digitalne umetnine). V istem letu sta Gramatik in Luxas izdala “Synthopia”, popolnoma generativen NFT glasbeni projekt. Lani je ustvaril glasbo za komedjanta Andrewa Shulza, ki se predvaja tik preden stopi na odre svoje Life Tour turneje. To sodelovanje je izpostavilo Gramatikovo vsestranskost in še dodatno prispevalo k njegovem vplivu na svet glasbe.

Koncert v Portorožu

Poleg Gramatika, bodo na festivalu Portorose in July nastopili tudi drugi priljubljeni lokalni glasbeni ustvarjalci, kot so Teo Collori & Momento cigano, Gisaza, Benjamin Shock Live & guests ter Brale. S festivalom, ki so ga poimenovali prav po Gramatikovem nepozabnem hitu, Občina Piran začenja novo poglavje projekta oživljanja turističnega utripa destinacije, ki so jo v zadnjih nekaj mesecih že uspešno prebudili Alexia, Magnifico in Gabry Ponte.

Več o festivalu Portorose in July si lahko preberete na avditorij.si, vstopnice pa so na voljo tukaj.

Foto: Instagram (@gramatik)

Naloži več
Zapri