To je 5 umetniških knjig, ki jih lahko berete te dni
To je 5 umetniških knjig, ki jih lahko berete te dni

To je 5 umetniških knjig, ki jih
lahko berete te dni

Dnevi, v katerih smo, pa tudi tisti, ki so pred nami, so zagotovo ustvarjeni za branje. Počitniška naglica se že malo umirja. Zbirajo se vtisi iz preteklosti in sprejemajo odločitve za novo leto, počitek pa je tisto, kar vsi potrebujejo. Naj bo ena izmed vaših novoletnih zaobljub več branja, izobraževanja, ponavljanja že nekoliko pozabljene snovi, a tudi odkrivanja nove.

Uživanje v umetnosti

Umetnost je rešiteljica vsakdanjega življenja in neusahljiv vir navdiha. Da bi jo bolje razumeli, je bilo napisanih na sto tisoče knjig, zato izbrati pet ni lahka naloga. Seveda se vsak dan pojavljajo nove, odvisno od trendov. Predstavljamo vam seznam 5 umetniških knjig, ki jih lahko berete v teh dneh in vam bodo morda všeč.

“What Artists Wear” avtorja Charlieja Portera

Ta knjiga raziskuje umetnikov odnos do mode in kako so lahko oblačila izrazno sredstvo umetniškega izražanja. Avtor Charlie Porter v knjigi raziskuje oblačila umetnikov, analizira njihov slog in razmišlja, kako lahko oblačila vplivajo na dojemanje umetnosti in umetnikovo identiteto. Knjiga obravnava vprašanja, kot so, zakaj določeni umetniki izbirajo določene sloge oblačenja, kako lahko oblačila povezujemo z umetniškimi gibanji ali posameznimi umetniškimi izrazi in kako lahko moda odraža kulturne spremembe.

“Art and Fear” od Davida Baylesa in Teda Orlanda

“Umetnost in strah: o življenju kot umetnik” Davida Baylesa in Teda Orlanda je knjiga, ki raziskuje izzive, s katerimi se srečujejo umetniki na svoji ustvarjalni poti. Avtorji se ukvarjajo z vprašanji in dilemami, s katerimi se umetniki pogosto srečujejo, ter omogočajo poglobljen vpogled v umetniški proces in razumevanje lastne umetniške poti.

“The Shock of the New” od Roberta Hughesa

Hughes raziskuje zgodovino moderne umetnosti in se osredotoča na ključne trenutke in umetnike. Prvotno je bila napisana kot dokumentarna TV-serija, ki so jo predvajali leta 1980, kasneje pa je bila spremenjena v istoimensko knjigo. Hughes, znani avstralski likovni kritik, raziskuje razvoj umetnosti od poznega 19. stoletja do sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Subway Art, Henry Chalfant in Marta Cooper

“Subway Art” je ikonična knjiga, ki s fotografijami in zgodbami dokumentira in promovira subkulturo ulične umetnosti, zlasti grafitiranje. Knjiga je avtorsko delo Marthe Cooper, fotografinje, in Henryja Chalfanta, pisatelja in urednika. Izšla je leta 1984 in hitro postala klasično delo na področju kulture grafitiranja.

“The Story of Art” od E.H. Gombricha

“Zgodba o umetnosti” E.H. Gombricha je ena najbolj znanih in najbolje prodajanih knjig o umetnostni zgodovini. Ta knjiga ponuja obsežen pregled umetnostne zgodovine, ki se pogosto uporablja kot uvod za začetnike. Ključna odlika knjige je preprosta in jasna pripoved, ki sledi zgodovini umetnosti od prazgodovine do moderne dobe.

Foto: Instagram, Unsplash

Naloži več
Zapri