Žlica jabolčnega kisa na prazen želodec je skrivnost dobrega videza?
Žlica jabolčnega kisa na prazen želodec je skrivnost dobrega videza?

Žlica jabolčnega kisa na prazen želodec
je skrivnost dobrega videza?

Zadnje čase se na vse strani sliši o “Glucose Goddess”, Instagram profilu, ki ga vodi priljubljena francoska biokemičarka Jessie Inchauspé. Ustvarila je nekakšen sledilni kult, osredotočen na spremembe ravni glukoze v krvi.

Jessie vsak dan objavi, kako so videti skoki glukoze v krvi po različnih obrokih oziroma katere majhne spremembe lahko naredite, da sami zmanjšate te skoke. Morda se na prvi pogled sliši nenavadno, a pogosti skoki glukoze lahko kratkoročno povzročijo občutek utrujenosti, spremembe teže in povečano željo po sladkem, dolgoročno pa lahko vzrokujejo resne bolezni, kot so možganska kap, bolezni jeter in srca, kronična vnetja telesa in prebavnega sistema ter celo sladkorno bolezen tipa 2.

Kljub temu Jessie trdi, da ni težave, katere ne bi mogla odpraviti žlica jabolčnega kisa pred vsakim obrokom. Toda, ali je res tako?

Koktajl, brez katerega Glucose Goddess ne mine dan

Raziskava Jessie Inchauspé je pokazala, da so skoki glukoze lahko tudi do 30 % manjši, če pred obrokom popijete žlico kisa. Pravzaprav lahko pijete kateri koli kis, vendar je jabolčni, predvsem ekološki in s probiotiki iz samega jabolka, najbogatejši s hranili. Poleg tega bo ena žlica kisa zmanjšala občutek utrujenosti in potrebo po prigrizkih ali sladkarijah.

Čeprav lahko popijete tudi sam kis, razredčen v kozarcu vode, Jessie ponuja koktajl, ki ga priporoča piti deset minut pred obrokom.

• 1 žlica kisa (razen balzamičnega, saj ima največ sladkorja) v velikem kozarcu vode
• Namesto navadne vode vzemite mineralno, dodajte led, malo limoninega soka ali lupine citrusov ter sveža zelišča, ki bodo rahlo zakamuflirala tipičen okus kisa

Pa je jabolčni kis res tako dober za nas?

Jabolčni kis je že zelo dolgo tema pogovorov o hujšanju in zdravju. Nekaj ​​časa je bil zelo priljubljen, nato se je obsedenost polegla in zdaj zaradi TikToka spet doživlja porast zanimanja. Zatorej imamo vso pravico zastaviti vprašanje, ali je jabolčni kis res dober za nas ali gre le za marketinški trik. Kakor kaže, prinaša jabolčni kis veliko koristi, tako za žensko kot moško telo.

Ta kis ima prednost

Jabolčni kis, pridobljen s fermentacijo jabolčnega soka, izstopa od drugih vrst po tem, da vsebuje bogato mešanico bakterij in glivic. Ker že nekaj časa živimo v obdobju popularizacije zdravja črevesnega mikrobioma, ne preseneča, da se je trend ponovil.

Jabolčni kis je odličen za prebavo zaradi svojih probiotičnih vrednosti. Uravnava raven sladkorja v krvi, znižuje holesterol, zmanjšuje napihnjenost, pomaga pri želodčni kislini, izboljša videz aken in brazgotin ter na splošno podpira imunski sistem.

jabučni ocat

Prednosti jabolčnega kisa za ženske

• Pomaga pri krčih in menstrualnih bolečinah, pa tudi pri menstrualnim napihnjenosti
• Uravnava raven sladkorja v krvi
• Preprečuje vnetje, srbenje in luščenje lasišča
• Uravnava pH kože in uničuje bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj
• Uravnava mastno lasišče in kožo, kar povzroči manj aken
• Deluje antioksidativno zaradi vsebovanih polifenolov in vitaminov

jabučni ocat

Ali je mogoče shujšati z jabolčnim kisom?

Jabolčni kis se pogosto omenja v povezavi s hujšanjem in zdravo prehrano. Obstajajo trditve, da lahko uživanje le-tega pomaga pri hujšanju, vendar je treba opozoriti, da znanstveni dokazi niso povsem nedvoumni.

Nekatere študije kažejo, da lahko uživanje jabolčnega kisa pred obrokom zmanjša lakoto in povzroči manjše kopičenje kalorij čez dan. Prav tako lahko pospeši metabolizem, kar vodi k večji porabi kalorij, omenjajo pa ga tudi kot dobro možnost za tiste, ki želijo zmanjšati obseg trebuha, saj lahko določene spojine v tem kisu zmanjšajo obloge maščob.

Vendar se te trditve slišijo prelepo, da bi bile resnične, in dejansko niso bile dovolj preizkušene.

Ali obstajajo stranski učinki pri uživanju jabolčnega kisa?

Prva in največja nevarnost uživanja katerega koli kisa, še posebej čistega, je uničenje zobne sklenine. Posledično ga je priporočljivo piti razredčenega v vodi največ dvakrat do trikrat na dan. Glucose Goddess priporoča tudi slamico!

Poleg tega lahko samostojno uživanje kisa v večjih količinah poškoduje prebavni sistem in povzroči motnje. Če ga uživate na tešče, vam lahko celo postane slabo.

Ali lahko jabolčni kis uživam kot prehranski dodatek?

Že samo uživanje jabolčnega kisa pred obrokom pomeni dodatek k prehrani. Če pa ste pomislili na gumijaste bonbone ali tablete z jabolčnim kisom – vas bomo morali razočarati. Najboljši način za uživanje je v tekoči obliki, in sicer v organski različici, ki vsebuje mešanico probiotikov iz fermentiranih jabolk. Obenem pa je za kakovost kisa ključno, da je v stekleni embalaži …

Alternativa za tiste, ki ne prenesete okusa, je uživanje kapsul z jabolčnim kisom, ki so lahko obogatene še z drugimi superhranili za zdravo presnovo.

jabučni ocat

Zaključek o jabolčnem kisu

Zaključimo lahko, da ne gre za še en prehoden trik, ampak za nov način življenja za vse, ki trpijo zaradi vnetnih stanj v telesu, med drugim tudi policističnih jajčnikov ali sindroma razdražljivega črevesja.

Vendar ne pozabite, da ne gre za čudodelnika in da za pozitivne spremembe ni dovolj samo vključevanje kisa v dnevno rutino. Na splošno je priporočljivo piti več vode, se gibati ter se zdravo in raznoliko prehranjevati, če želite s pomočjo jabolčnega kisa doseči vidne koristi za svoje zdravje.

Foto: Unsplash, Pexels

Naloži več
Zapri