

Če želite navdušiti svoje goste: Recept za browniji z okusom arašidovega masla in banane
Za vse ljubitelje slaščic so browniji tiste sladice, ki prav vedno izpolnijo pričakovanja. Lahko jih pripravite na mnogo načinov in zdi se, da je vsak nov recept še boljši od prejšnjega. Čokoladni browniji so postali sinonim za pravi čokoladni raj. Ponuja se neustavljiva kombinacija mehkobe, sočnosti in intenzivnega čokoladnega okusa. Zadnja leta doživljajo pravo renesanso, zato slaščičarji eksperimentirajo z raznimi okusi in oblikami teh neustavljivih kolačev. Prav zato smo se odločili, da z vami delimo recept za malo drugačne brownije – z banano in arašidovim maslom. Tekstura je preprosta, harmonija okusov pa prava definicija hedonizma. Najboljše pri vsem pa je, da je priprava zelo enostavna. Food blogerka Gail, poznana kot ustvarjalka bloga teak & thyme, vas uči ta recept.
Sestavine:
- 2 zreli banani
- 1 jajce
- 100 g kakava
- 1 čajna žlička mlete kave (espreso)
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- 225 g nesoljenega masla
- 350 g sladkorja
- 300 g temne čokolade, narezane na koščke
- 180 g moke
- 100 g arašidovega masla
Priprava:
- Prvi korak: Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V kvadratni stekleni pekač dimenzij 23 x 23 cm položite papir za peko.
- Zmečkajte banane: V večjo posodo dajte zreli banani in ju dobro zmečkajte. Dodajte jajce in mešajte, dokler se sestavini ne povežeta.
- Dodajte suhe sestavine: Dodajte kakav v prahu, mlet espreso, pecilni prašek, sol in vaniljev ekstrakt. Ponovno mešajte, dokler masa ni enotna. Pustite ob strani.
- Stopite maslo in čokolado: V manjšem loncu na nizki temperaturi stopite maslo, sladkor in temno čokolado. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi in masa ne postane sijoča in vroča.
- Dodajte toplo mešanico: To toplo mešanico počasi vlijte v bananino maso. Ob tem ves čas mešajte, da se vse lepo poveže.
- Dodajte moko: Na koncu dodajte moko in mešajte le toliko, da se sestavine povežejo in ni več vidnih grudic moke.
- Prestavite v pekač: Testo prelijte v pekač, obložen s papirjem za peko. S spatulo ga enakomerno razporedite.
- Dodajte arašidovo maslo: Arašidovo maslo dajte v vrečko z zadrgo. Če je trdo, ga pred tem segrejte v mikrovalovni pečici za 10–15 sekund. Odrežite konico vrečke in narišite vzorce po testu. Z zobotrebcem ali paličico za kitajsko hrano naredite estetsko privlačne spirale.
- Pecite: Pecite 25–28 minut, oziroma dokler robovi niso čvrsti, sredica pa ostane mehka.
- Pustite, da se ohladi: Po brownijih posujte ščepec soli in pustite, da se popolnoma ohladijo. Da se v vročem pekaču ne bi dodatno pekli, jih prestavite na mrežico ali drug pekač. Ohlajajte jih najmanj tri ure.
- Narežite: Ko so ohlajeni, jih narežite na kose. Postrezite jih pri sobni temperaturi ali posamezne kose po želji pogrejte.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Teak and Thyme / Instagram (@teakandthyme)