Crookie … ni treba v Pariz ali London, lahko ga dobite tudi v Ljubljani
Crookie … ni treba v Pariz ali London, lahko ga dobite tudi v Ljubljani

Crookie … ni treba v Pariz ali London,
lahko ga dobite tudi v Ljubljani

Pariz, eno najlepših in najbolj obiskanih evropskih mest, je poln gastronomskih lokacij z bogato ponudbo, ki se pogosto spreminja in postavlja trende. Eden najnovejših je crookie, križanec med rogljičkom in piškotom, ki obstaja že vrsto let, a ga je ponovno popularizirala pariška pekarna Boulangerie Louvard. Ne gre za nobeno revolucionarno ali novo kombinacijo, kot pravijo v tej obrtniški pekarni, temveč za mešanico njihovih dveh najbolj priljubljenih izdelkov.

Njihov rogljiček, leta 2022 nagrajen za najboljšega v vsej Franciji, pripravljajo vsako jutro iz testa, ki fermentira 24 ur, dodajo pa mu maslo iz Charente. Za svoje piškote uporabljajo eno najboljših in najčistejših čokolad na svetu, znamke Xoco Gourmet.

Pol rogljička, pol piškota

Odkar je newyorški slaščičar Dominique Ansel ustvaril svojo izjemno priljubljeno hibridno sladico cronut – mešanje rogljička s krofom – slaščičarji po vsem svetu poskušajo pripraviti lastne mešanice slavnih sladic. Cronut je zelo priljubljen tudi pri nas in ne dvomimo, da bo tako tudi s crookiejem.

Crookie, edinstvena poslastica, ki združuje hrustljavost rogljička in piškota iz sladkorne mase, je zelo hvaljena na družbenih omrežjih, zato se, če se znajdete v Parizu, oglasite v pekarni Boulangerie Louvard in jo poskusite. To je prava sladka bomba!

Seveda ga lahko pripravite tudi doma – priprava je povsem enostavna, saj potrebujete le dve sestavini. Kupite svoj najljubši rogljiček v vaši najljubši pekarni v vašem mestu in kupite že pripravljeno mešanico za piškote v trgovini.

Rogljiček prerežemo na pol, dodamo piškotno zmes po želji. Rogljiček prepognemo in na vrh dodamo še malo mešanice. Pečemo jih v pečici 8 do 10 minut pri 180 °C.

Pekarna Boulangerie Louvard se nahaja v Parizu na naslovu 11 rue de Châteaudun, 9e, in poleg slastnih crookijev, ki se v trenutku razprodajo, se je vredno ustaviti tudi na malici.

Crookie v Ljubljani

Hrustljav, maslen rogljiček, polnjen in prelit z bogatim piškotom, ki je pečen do hrustljave popolnosti boste našli tudi v Ljubljani. V čudovitem butiku slaščic La Mousse Goose na Starem trgu boste našli dobrote, ki izstopajo ne le po videzu temveč tudi po okusu. Lahko bi rekli, da se prefinjeno francosko slaščičarstvo sreča z mladostno razigranostjo in ustvarjalnostjo. Lastnica in slaščičarka Lucija Vučak je namreč tri leta preživela v Franciji in duh tamkajšnjih slaščičarnic in pekarnic uspešno prenesla tudi k nam. Med butičnimi torticami boste poleg crookijev našli še slaščice s pistacijo, pa razne čokoladne mojstrovine in tudi osvežilne mangove, breskvine in jagodne tortice, ponujajo pa tudi slastne cimetove rolice. Za vsak okus in vsakogar nekaj.

 

 

Naloži več
Zapri