

Poleg ovsene kaše in muslijev granola predstavlja eno najpogostejših izbir za začetek dneva. Še več, za mnoge je nepogrešljiv del sodobne in vsakodnevne prehrane. Kot odličen vir energije in vlaknin je granola hrustljava poslastica, ki je prepoznavna po bogati aromi, ta pa izhaja iz kombinacije termično obdelanih sestavin. Zato je tokrat v središču pozornosti domača granola, ki zaradi enostavne priprave dokazuje, da priprava zdravih obrokov doma še nikoli ni bila lažja.
Domača granola – recept
Ko govorimo o domači granoli, recepti lahko precej variirajo. Navdih smo tokrat našli na Instagram profilu Candice Ray. Med glavne prednosti te granole je izpostavila njeno hrustljavost, okus in dejstvo, da je pripravljena iz surovih in zdravih sestavin. Prav tako, podobno kot granola ploščice, se namesto sladkorja kot sladilo uporablja med. Če pa imate raje javorjev sirup, ga lahko brez težav uporabite tudi vi.
Ko je granola enkrat pečena, jo lahko servirate na različne načine. Nekatere možnosti vključujejo mleko in grški jogurt, granola pa je odlična tudi kot hrustljav dodatek drugim sladicam in posladkom. Glede na to, da predstavlja odličen vir energije, je eno gotovo. Doma pripravljena granola je izvrstna izbira za vse, ki si želijo obrok, ki jih bo hitro in učinkovito nasitil.
Sestavine
320 g ovsenih kosmičev
250–300 g oreščkov in semen po izbiri (indijski oreščki, bučna semena, chia semena in podobno)
1 kavna žlička morske soli
ekstrakt vanilije
500 g medu (ali enaka količina javorjevega sirupa)
170 g čokoladnih koščkov
Priprava
Najprej segrejte pečico na približno 175 stopinj Celzija, pekač pa obložite s papirjem za peko. V večji skledi združite vse sestavine in jih po svojih željah tudi prilagodite in spremenite. Nato dobljeno mešanico enakomerno razporedite po pekaču. Potrudite se, da je zmes enakomerno poravnana, da bo granola povsod enake debeline, pri tem si pomagajte z žlico. Granolo pecite, dokler ne dobi zlato-rjave barve, torej približno 25 minut. Na koncu jo pustite, da se popolnoma ohladi, nato pa jo nalomite na manjše kose.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@redcurrantbakery, @thrivewithcandicee, @wellnesswithsaraah_)