Imamo recept za popoln poletni zajtrk: Grški jogurt, sadje in meta
Imamo recept za popoln poletni zajtrk: Grški jogurt, sadje in meta

Imamo recept za popoln poletni zajtrk:
Grški jogurt, sadje in meta

Po jutru se dan pozna. Dober zajtrk pa zagotavlja energijo, moč in dobro razpoloženje. Vse je v ravnotežju, kar je še posebej pomembno, ko govorimo o prvem obroku dneva. Čeprav mnogi zjutraj nimajo apetita in se zanašajo na kavo kot gorivo, ki jih žene skozi dan vse do kosila, je to napaka. Kava na prazen želodec ni dobra izbira, saj lahko povzroči draženje želodca in težave s prebavo, pri nekaterih ljudeh pa celo zgago in bolečine v želodcu. Kavi se ni treba odpovedati, pomembno je le, da pred njo nekaj pojeste, pa čeprav nekaj lahkega. Takrat najraje izberemo našo priljubljeno kombinacijo – grški jogurt s sadjem in meto. Meta v že tako priljubljen obrok vnese svežino in zagotovi nekaj lahkega in hranljivega, kar bo prijalo tudi tistim, ki sicer niso veliki ljubitelji zajtrkov. Tukaj je razlog, zakaj je ta kombinacija prava zmaga.

Grški jogurt, sadje in meta so zmagovalna kombinacija za zajtrk

Razlogov je veliko. Predvsem gre za ravnotežje sestavin, ki je idealno za začetek dneva. Grški jogurt namreč vsebuje precej več beljakovin kot navaden jogurt, kar prispeva k daljšemu občutku sitosti. Odlično pri njem je tudi to, da ga lahko kombinirate s tisoč in enim obrokom, bodisi sladkim bodisi slanim. Je popolna osnova za številne recepte, mi pa ga še posebej obožujemo za zajtrk.

Z dodatkom sadja grškemu jogurtu dodamo tudi vitamine, antioksidante in vlaknine.

Katero sadje boste izbrali, je stvar osebnega okusa, vendar je najbolje poseči po sezonskem. Maline, borovnice, marelice in breskve so v tem letnem času še posebej okusne in zelo zdrav izbor. Jagodičevje je dobra izbira tudi, če pazite na vnos sladkorja. Lahko dodate še granolo ali muesli – ja, med njima je razlika – za obrok, ki je še bolj uravnotežen. Ta dodatek zagotavlja tudi vnos kakovostnih ogljikovih hidratov.

Na koncu dodamo še meto.

Ta osveži okus in naredi obrok prijetnejši. Poleg tega podpira prebavo in lahko zmanjša napihnjenost. Vsebuje antioksidante in je nežna do želodca, kar je še en plus. Meto lahko po obroku tudi prežvečite, da osvežite dah in spodbudite prebavni proces. Na koncu pa meta prispeva tudi k vizualni podobi vaše kombinacije grškega jogurta in sadja, saj naredi skledo lepšo in bolj estetsko. Zmaga v vseh pogledih.

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@katarinakrebs / @carolinestordal)

Naloži več
Zapri