

To so 3 najboljše jesenske juhe: Kremaste, vroče in krepčilne, ravno tisto, kar potrebujemo v hladnih dneh
Ali obstaja boljši znak, da je prišla jesen, kot prva topla, gosta juha pri nedeljskem kosilu? Seveda, tu so tudi pečeni kostanji, dišeča rižota z gozdnimi gobami, sladice s cimetom in še kakšen znak, da smo se poslovili od poletja ter stopili v morda najbolj vznemirljivo sezono leta, vsaj ko govorimo o sezonskih sestavinah in jedeh.
Jesenske juhe so popolna kombinacija okusa in užitka. Tople, kremaste, polne hranljivih sestavin in popolna tolažilna hrana za hladnejše dni. V nadaljevanju vam predstavljamo tri recepte za juho iz buče, juho iz gob in klasično francosko čebulno juho, ki bodo v vsak dom vnesle toplino in jesenski čar.
Bučna kremna juha
Buče lahko najdemo v več kot 300 sortah. Tiste, ki so nam najbolj znane in primerne za uživanje, pa so Hokaido buča, Butternut ali muškatna buča ter Kabocha buča. Polne so kalcija, železa, kalija, magnezija, fosforja in različnih vitaminov. Najpogosteje jih pripravljamo pečene, v obliki krem in juh, enolončnic, džemov in kolačev. Zanje je značilna lepa oranžna barva, rahla sladkoba in bogato sočno meso. Odlično se ujemajo z začimbami, kot so cimet, kurkuma, bazilika, rožmarin in poper, zato jih uporabljamo v številnih slanih jedeh. Ko pripravljate kremno juho, jih lahko kuhate v vodi ali pečete v pečici in nato zmeljete. Postopek je zelo preprost, rezultat pa popoln.
Sestavine:
• 2 žlici oljčnega olja
• 2 sesekljani čebuli
• 1 korenček
• 1 krompir
• 1 kg buče, olupljene, brez semen in narezane na koščke
• 2 stroka česna
• 700 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove
• 150 ml sladke smetane za kuhanje
• sol in poper
• začimbe po izbiri: muškatni orešček, cimet, kurkuma, čili, timijan
• po želji: bučna semena in bučno olje
Postopek:
• Segrejte 2 žlici oljčnega olja v večjem loncu. Nato počasi pražite 2 drobno sesekljani čebuli približno 5 minut, da se zmehčata. Dodajte česen.
• Dodajte bučo, korenček in krompir, narezane na kocke, ter kuhajte 8–10 minut ob občasnem mešanju, da se zmehčajo in dobijo zlato barvo.
• Prilijte 700 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove in začinite s soljo ter poprom. Zavrite, nato kuhajte na nizki temperaturi 10 minut, da buča zmehča.
• V lonec prilijte 150 ml sladke smetane za kuhanje. Ponovno zavrite, nato z ročnim mešalnikom ali v blenderju pripravite gosto kremasto juho. Za svilnato teksturo lahko juho precedite skozi gosto cedilo.
• Začinite po okusu, nato postrezite posuto s krutoni in/ali bučnimi semeni ter pokapano z dodatnim oljčnim ali bučnim oljem.
Za krutone:
• 2 žlici oljčnega olja
• 4 rezine polnozrnatega kruha s semeni, brez skorje
• pest bučnih semen
Priprava:
• Za pripravo krutonov narežite 4 rezine polnozrnatega kruha s semeni na majhne kvadratke.
• V ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja, nato pecite kruh, dokler ne postane hrustljav.
• Dodajte pest bučnih semen v ponev in pražite še nekaj minut, da se zapečejo. Lahko jih pripravite dan prej in shranite v hermetično zaprto posodo.
Za krutone:
• 2 žlici oljčnega olja
• 4 rezine polnozrnatega kruha s semeni, brez skorje
• pest bučnih semen
Priprava:
• Za pripravo krutonov narežite 4 rezine polnozrnatega kruha s semeni na majhne kvadratke.
• V ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja, nato pecite kruh, dokler ne postane hrustljav.
• Dodajte pest bučnih semen v ponev in pražite še nekaj minut, da se zapečejo. Lahko jih pripravite dan prej in shranite v hermetično zaprto posodo.
Gobova juha
Jesen je pravi čas za gobe. Od šampinjonov do jurčkov in lisičk, vsaka od njih kremni juhi doda poseben značaj. Žametna in dišeča se popolno poda s kosom popečenega domačega kruha.
Sestavine:
• 500 g gob po izbiri (najbolje mešanica: bukova ušesa, jurčki, lisičke, šampinjoni …)
• 1 čebula
• 2 stroka česna
• 1 srednji krompir
• 2 dl belega vina
• 2 žlici masla
• 1,5–2 dl sladke smetane za kuhanje
• 700 ml zelenjavne jušne osnove
• sol, poper, timijan
• sveži peteršilj
Priprava:
• Gobe dobro očistite in narežite.
• Čebulo nasekljajte in pražite na maslu, nato dodajte gobe in česen.
• Počasi prilijte belo vino in pražite, dokler alkohol ne izhlapi. Dodajte krompir, narezan na kocke, prilijte jušno osnovo in kuhajte na srednji temperaturi.
• Ko gobe zmehčajo, dodajte začimbe in smetano ter še na kratko kuhajte.
• Prelijte v mešalnik in zmešajte, da dobite gladko kremno juho.
• Postrezite toplo z žlico kisle smetane, sveže sesekljanim peteršiljem in hrustljavimi kruhki.

Francoska čebulna juha
Francoska čebulna juha je klasika. Pokaže, kako lahko preproste sestavine postanejo razkošne, ko jih pripravite na pravi način. Sladkoba karamelizirane čebule in bogata jušna osnova, dopolnjena s plastjo stopljenega sira, naredi to juho za neustavljiv jesenski užitek.
Sestavine:
• 6 velikih glav rdeče ali rumene čebule
• 4 žlice oljčnega olja
• 2 žlici masla
• sol
• 1 čajna žlička sladkorja
• 2 stroka česna (sesekljana)
• 1,5 l piščančje jušne osnove
• 1 dl belega vina
• 8 rezin bagete
• 180 g naribanega trdega sira
• parmezan za posip
• pol čajne žličke popra
• svež ali suh timijan
Postopek:
• Očistite in narežite čebulo. V velikem loncu segrejte oljčno olje in dodajte čebulo.
• Počasi pražite čebulo, nato dodajte maslo. Povečajte temperaturo in kuhajte ob mešanju, da se čebula karamelizira in zmehča (20–30 minut).
• Dodajte sladkor in sol, kuhajte še približno 10 minut, nato dodajte česen. Kuhajte še 1–2 minuti.
• Med dodajanjem vina počasi postrgajte čebulo, ki se je prijela dna posode.
• Dodajte jušno osnovo in timijan, pokrijte lonec in kuhajte na nizki temperaturi približno 30 minut.
• Dodajte sol in poper.
• Pripravite hrustljave bruskete. Vsako rezino bagete na obeh straneh premažite z oljčnim oljem, položite v pekač in potresite z naribanim trdim sirom.
• Pecite v predhodno ogreti pečici 6–7 minut.
• Juho postrezite toplo ali vročo, ob ali na skodelici juhe pa ponudite tudi brusketo.

Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Pexels, Instagram





