Ljubljana v novih okusih: Kulinarične novosti te jeseni, ki ste jih morda spregledali
Ljubljana v novih okusih: Kulinarične novosti te jeseni, ki ste jih morda spregledali

Ljubljana v novih okusih: Kulinarične novosti te jeseni, ki ste jih morda spregledali

Ljubljana je mesto, ki nikoli ne miruje. Njegov utrip se spreminja iz meseca v mesec, k čemur veliko prispevajo prav kulinarične novosti. Od trendovskih pekarn in sodobnih bistrojev do restavracij z avtentičnimi okusi sveta, prestolnica znova dokazuje, da zna presenetiti. Če ste med tistimi, ki v Ljubljani vedno radi odkrijejo nekaj novega, je zdaj pravi trenutek, da spoznate nekaj svežih naslovov, ki so v zadnjih mesecih popestrili kulinarični zemljevid mesta.

Franci

V Šiški se je vrnil prostor, ki ima dolgo zgodovino. Lokal, ki ga je javnost pred letom 2018 poznala kot Franci na balanci, je ponovno odprl svoja vrata pod imenom Franci. Nekdaj ikonični lokal, ki je ob koncih tedna zaživel kot nočni klub in bil zbirališče ljubiteljev narodnozabavne glasbe, je bil po stečaju zaprt, a zdaj spet oživel. Ponovno odprtje je privabilo več kot tisoč obiskovalcev, ki jih je dolgo v noč zabaval Ansambel Stil. Pobudniki prenove Vuk Greganovič, Tom Jaki in Aleš Prestor so prepoznali, da so veselice med mladimi spet v vzponu. Zato so z novo energijo obudili prostor, ki je bil nekoč kultni del ljubljanske glasbene scene.

BASA Vietnamese Cuisine

Na Slovenski cesti 55 je zaživela restavracija BASA Vietnamese Cuisine, ki v mesto prinaša barvitost in svežino Vietnama. Ponudba je zasnovana po družinskih receptih lastnice in vključuje tradicionalne jedi, kot je pho bo, goveja juha z riževimi rezanci, ki se kuha kar dvajset ur. Med posebnostmi je tudi pho tom, juha s kozicami v kokosovi osnovi z dodatkom paste tom yum. Gostje lahko poskusijo sveže spomladanske zavitke s kozicami in mangom, riž s svinjino v omaki ali rezance s piščancem oziroma tofujem. Ambient in okusi ustvarjajo pristno izkušnjo, ki vas v hipu popelje v Vietnam, pa naj bo ob obedovanju na kraju samem ali ob naročilu za s seboj.

Jamuna

Podhod Ajdovščina je dobil novo samopostrežno restavracijo Jamuna, ki se osredotoča na rastlinske jedi. Na voljo so predvsem veganske jedi, dopolnjene z nekaj vegetarijanskimi možnostmi. Posebnost je sistem plačevanja po teži, kar omogoča popolno svobodo pri izbiri količine in kombinacij. Poleg glavnih jedi pripravljajo tudi juhe, solate in sladice, vsa embalaža pa je biorazgradljiva. Jamuna je hitro našla svoje občinstvo med tistimi, ki iščejo okusno in lahko kosilo med delovnim dnem. Odprta je od ponedeljka do petka med 11. in 18. uro, študentom pa ponuja 20 odstotni popust. Ime restavracije prihaja iz Indije in je navdihnjeno po reki Jamuna, ki simbolizira čistost, življenjsko energijo in prenovo.

BBIGE & Co pekarna

Na Slovenski cesti je svoja vrata odprla BBIGE & Co, sodobna pekarna, ki presega klasično ponudbo kruha in rogljičkov. Obiskovalce razveseljuje s pecivom francoskega navdiha, tortami, solatami in celo z burekom. Središče mesta je tako dobilo prijeten prostor, kamor lahko zgodaj zjutraj zavijete na kavo in sveže pecivo, ob kosilu pa na lahek in kakovosten obrok. Koncept ostaja sproščen in trendovski, ravno pravšnji za tiste, ki si želite hitre, a skrbno pripravljene jedi.

ADORÉ Hotel & Bistro

Na naslovu Pot na Rakovo jelšo 6 se nahaja ADORÉ Hotel & Bistro, butični hotel z osmimi sodobnimi sobami in lastnim bistrojem. To je idealen naslov za tiste, ki si želijo oddiha izven mestnega vrveža, pa naj bo ob romantični večerji ali mirnem kosilu. Gostje hotela imajo na voljo kontinentalni zajtrk, restavracija pa je odprta tudi za zunanje obiskovalce. Z intimnim ambientom in skrbno zasnovanim konceptom Adoré postavlja nov standard na obrobju prestolnice, kjer se prepletata gostoljubje in kulinarična ustvarjalnost.

Plečnikova južna

Pod Plečnikovimi arkadami na osrednji ljubljanski tržnici se je odprla nova restavracija, ki jo vodi ekipa, znana po uspešni verigi Moji štruklji Slovenije. Sredi septembra so odprli prostor, ki vabi s tradicionalno slovensko ponudbo in sproščeno domačnostjo. Od jutranje kave ali krepkega zajtrka do kosila, ki spominja na obroke naših babic. Vse je pripravljeno z mislijo na lokalne sestavine in okus po domačem.

Gostje lahko dan začnejo z dišečo kavo in svežim pecivom, nadaljujejo pa z malico ali kosilom, kjer ne manjka klasičnih slovenskih jedi. Oštarija je zasnovana kot prostor, kamor se boste vračali. Naj bo to zaradi prijetnega ambienta, prijazne postrežbe ali vonja po sveže pripravljenih štrukljih, ki ostajajo njihov zaščitni znak.

R&B Cafe Drive In

Priljubljena pražarna in kavarna R&B Cafe, ki s svojo dišečo specialty kavo že dolgo razveseljuje obiskovalce na Slovenski cesti, je dobila novo podružnico v Mednem. Tokrat v obliki drive-in postajališča, idealnega za vse, ki se vsak dan vozite z Gorenjske v Ljubljano.

Nova lokacija omogoča, da jutranji ritual kave ne trpi niti v najbolj natrpanem urniku. V R&B se lahko ustavite po kavo, smuti, pecivo ali drug prigrizek in vse vzamete s seboj. Hitro, a z enako kakovostjo, kot ste je vajeni v središču mesta. Njihovo ime, ki združuje Roaster & Baristas, pove vse: ljubezen do odkrivanja najboljših kavnih zrn in željo, da vam polepšajo dan z vsakim požirkom.

Tisti plac

Na Kersnikovi ulici se je odprl prostor, ki že z imenom pove, da bo nekaj posebnega. Tisti plac je nov in hkrati znan, saj gre za “mlajšega brata” priljubljene Tiste cvetličarne. Gre za prostor, kjer se vonj kave meša z vonjem cvetja, kjer barve rastlin in nasmehi ljudi ustvarjajo prijetno, sproščeno vzdušje.

V dnevni ponudbi najdete napitke, sveže smutije, veganske juhe, domače pite, mafine, torte, fokače in sendviče. Ambient je prežet z rastlinami, ki zapolnjujejo vsak kotiček notranjosti in vrta ter ustvarjajo občutek male zelene oaze v središču mesta. Tisti plac je idealen za jutranje sanjarjenje ob kavi, popoldanski odmik od vsakdana ali večerni klepet ob koktajlu.

Voyager Craft Bar

Nasproti glavne avtobusne postaje se je v notranjem atriju odprl nov Voyager Craft Bar, ki združuje futuristično in nostalgično vzdušje. Gre za pravi mali raj za ljubitelje kraft piva. Na voljo ga je kar iz šestnajstih pip, pa tudi v številnih steklenicah in pločevinkah, razstavljenih v hladilnikih, ki vabijo na raziskovanje novih okusov.

Ob pivu ponujajo tudi barske prigrizke, glasbo z analognih nosilcev in sproščeno druženje v ambientu, ki spominja na znanstvenofantastično zgodbo. Strokovnjaki pravijo, da prostor, kjer se srečata dobra družba in kakovostna pijača, postane več kot le bar, postane kraj, kamor se vračamo zaradi občutka pripadnosti in topline, ki jo ustvarijo ljudje.

Foto: Unsplah

Naloži več
Zapri