Restavracije z Michelinovimi zvezdicami na Hrvaškem, za katere morda niste slišali, a strežejo odlično hrano
Restavracije z Michelinovimi zvezdicami na Hrvaškem, za katere morda niste slišali, a strežejo odlično hrano

Restavracije z Michelinovimi zvezdicami na Hrvaškem, za katere morda niste slišali, a strežejo odlično hrano

Ko rečemo Michelin, večina pomisli na prestižne zvezdice in restavracije visoke kulinarike. A Michelinov vodnik ne podeljuje le zvezdic in oznak Bib Gourmand, temveč tudi priporočila. In prav tu pridemo do ene zanimive kategorije. Restavracij, ki morda nimajo zvezdice, a so vsekakor vredne vašega skrbno načrtovanega kosila, večerje ali spontanega gastronomskega izleta.

Michelinovo priporočilo označuje restavracije, ki ponujajo dosledno dobro hrano, pripravljeno iz kakovostnih sestavin. Brez pretencioznosti, a z jasno kulinarično vizijo. Kot je nekoč povzel direktor vodnika Michael Ellis – Michelinovo priporočilo je znak dobrega obroka.

Leta 2025 se lahko naša južna soseda pohvali s kar 74 restavracijami z Michelinovim priporočilom, poleg 13 tistih z zvezdicami in 12 z oznako Bib Gourmand. Čeprav so nekatera imena že dobro poznana ljubiteljem visoke kuhinje, smo izbrali deset restavracij z Michelinovim priporočilom. Zanje morda še niste slišali, a bi jih zagotovo morali obiskati.

Franka, Trogir

Nahaja se v mirnejšem delu Trogirja, ob mostu, ki povezuje otok s kopnim. Franka je šarmantna mala oaza skrite dalmatinske gastronomije. Skrita med kamnitimi uličicami izžareva avtentičen mediteranski duh. Rustikalna notranjost, tipični dalmatinski kamen in sproščeno vzdušje ustvarjajo popolno kuliso za dogajanje na krožniku. Kuhinja je lokalna, temelji na morskih sadežih, z občasnimi italijanskimi vplivi, kot sta testenina s tartufi ali sveža burrata kot predjed. Čez dan ponujajo tri cenovno dostopne menije in nekaj à la carte jedi. V večernih urah postane vzdušje še posebej prijetno, predvsem na intimnem dvorišču s pogledom na tihi prehod. Za začetek obroka Michelin priporoča kozarec penine Extra Brut iz vinske kleti Tomac. Če vas Franka očara (kar je zelo verjetno) in si zaželite ostati dlje v Trogirju, je dobra novica, da v zgornjih nadstropjih ponujajo nekaj lepo urejenih sob za prenočitev.

Bistro Grad, Reka

V živahnem in dinamičnem pristanišču Reke, blizu znane odprte tržnice, navdušuje Bistro Grad z modernim in trendovskim dizajnom. Prostor krasijo visoke mize in udobni kavči, popolni za sprostitev in uživanje v mediteranski sezonski kuhinji. Poudarjene so tradicionalne tehnike priprave hrane, v kombinaciji z nežnimi in usklajenimi okusi, ki vsaki jedi dajejo poseben značaj. Za popolno doživetje Michelin priporoča presenetljiv degustacijski meni, v katerem chef razkrije svojo ustvarjalnost in mojstrstvo. Vinska karta je posvečena izključno domačim etiketam, kar dodatno poudari lokalno vzdušje. Če imate raje bolj živahno atmosfero, se lahko namestite na majhnem zunanjem prostoru s pogledom na ulico, kjer je druženje še prijetnejše.

Luciano, Buje

Restavracija Luciano se nahaja tik ob srednjeveškem mestecu Buje. Je tudi del čudovitega hotelskega kompleksa San Canzian, ki izžareva tipično istrsko arhitekturo in gostom ponuja mirno oazo za počitek. Ime je dobila po glavnem dobavitelju sveže zelenjave. Ambient je topel in prijeten, terasa pa nudi čudovit razgled na okoliško pokrajino. Jedilnik je skrbno zasnovan, temelji na vrhunskih sestavinah. Jedi lahko izbirate à la carte ali kot del degustacijskih menijev različnih dolžin. V ospredju so sodobne mesne in ribje specialitete z izrazitimi regionalnimi okusi. Te so obogatene z izborom lokalnih vin, ki se popolno ujemajo z vsakim grižljajem. Luciano je odlična izbira za vse, ki iščete kombinacijo tradicije, kakovosti in sproščenega okolja.

Damir & Ornella, Novigrad

Ta družinsko vodena restavracija slovi po toplem, prijetnem ambientu in vrhunski kakovosti sestavin, kar ga naredi idealnega za ljubitelje morskih dobrot. Hišna specialiteta so surove, marinirane ribe – od škampov, kozic, sipe in lignjev do marinirane škrpine. Odlično pa pripravijo tudi testenine in druge mediteranske jedi. Jedilnik ni dolg ali zapleten. Nasprotno, njegova preprostost in kratkost se predstavita neposredno pri mizi, kar je zanesljiv znak, da so vse sestavine sveže in skrbno izbrane. Vsak grižljaj tukaj izžareva okus morja in tradicijo, ki jo ta družina skrbno neguje.

Jeny, Tučepi

Prva stvar, ki vas bo očarala v restavraciji Jeny, je spektakularen razgled. Nahaja se na skali nad obalnim mestom Tučepi, zato vsak obrok spremlja pogled na neskončno modrino Jadrana. Družinsko restavracijo vodita brata: Milenko, ki sprejema goste in skrbi za vzdušje v jedilnici, ter Vladomir, mojster kuhinje za impresivnimi sodobnimi kreacijami. V glavni sezoni (od 1. julija do 15. avgusta) ponujajo tri degustacijske menije s 7, 5 in 3 hodi. Jedi so sodobne, včasih kompleksne, a vedno vizualno dovršene in okusno uravnotežene. Sedenje na terasi z razgledom še dodatno obogati izkušnjo, ki je popolna za posebne priložnosti ali nepozabno kosilo ob morju.

BÒME, Split

V živahni in gosto poseljeni četrti Trstenik v Splitu najdete BÒME. Majhno, a premišljeno oblikovano restavracijo s pisanimi in elegantnimi notranjimi elementi ter prijetno pokrito teraso, idealno za poletne mesece. V kuhinji chef in lastnik Mario Omrčen ponuja sodobno mediteransko kuhinjo, kjer so okusi in teksture skrbno uravnoteženi ter ustvarjajo jedi, ki so hkrati okusne in harmonične. V jedilnici vas pričaka mlada in energična Franciska, ki s pozorno in toplo postrežbo poskrbi, da se počutite kot doma. Tudi vinska karta je premišljeno izbrana. S poudarkom na manjših hrvaških proizvajalcih, katerih etikete dodatno zaokrožajo celotno doživetje.

Zuzori, Dubrovnik

Skrita znotraj obzidja dubrovniškega starega mesta navdušuje mala restavracija Zuzori s prijetnim in sproščenim vzdušjem, ki takoj vabi k uživanju. Jedilnik je domiseln in vključuje sveže morske sadeže iz Jadrana, skrbno pripravljene testenine, lahke solate ter vegetarijanske možnosti. Vse z moderno noto. Posebno privlačnost predstavlja zunanja terasa v kamniti uličici zgodovinskega središča, kjer gostje lahko uživajo ne le v okusih, temveč tudi v čarobnem vzdušju Dubrovnika. Idealna izbira za vse, ki želijo združiti vrhunsko kulinariko in avtentičen ambient.

Dunav, Ilok

Restavracija Dunav v Iloku se nahaja tik ob bregu istoimenske reke in ponuja odlično lokacijo, ki jo gostje še posebej cenijo v toplejših mesecih, ko je možno obedovati na prijetni zunanji terasi s pogledom na reko. Jedilnik se osredotoča na tradicionalno domačo kuhinjo in regionalne specialitete, s poudarkom na ribah iz Donave. Posebej izstopata pečen smuč in file soma v belem vinu. Jedi, ki bodo navdušile ljubitelje ribjih okusov in pristnih domačih receptov. Za sladkosnede so tukaj še tradicionalne sladice, kot so taške, piškoti, polnjeni z marmelado, in šnenokle. Popoln zaključek vsakega obroka.

Konoba Kala, Supetar

Ta majhna gastronomska oaza se nahaja v slikovitih uličicah največjega kraja na otoku Braču – Supetra. Izstopa po eleganci in prefinjenosti. V središču restavracije je chef Dino Šeparović, ki s svojimi jedmi zvesto odraža otoško tradicijo in uporablja sezonske sestavine iz okolice. Na voljo sta dva degustacijska menija, s štirimi ali šestimi hodi, ki vključujeta svežo jadransko ribo ter okusno jagnjetino, pripravljeno na tradicionalen način. Nekatere jedi pripravijo na leseni ognji, kar jim da poseben dimljen značaj. Pravo poslastico za brbončice. Posebej izstopajo sladice, ki so prava zvezda tega kraja in odlično zaokrožijo celotno izkušnjo.

Johnson, Mošćenička Draga

Restavracija Johnson slovi po sveži ribi, škampih in školjkah, ulovljenih isti dan. Pripravljene so na preprost in tradicionalen način, da se poudari pravi okus morskih sadežev. Specialitete pripravljajo neposredno pri mizi, kar še dodatno potrjuje kakovost in svežino jedi. Poleti terasa s panoramskim razgledom nudi prijeten in sproščen ambient za uživanje v morskih dobrotah. Družina Jurdan vodi ta restoran že od leta 1996 . Skoraj tri desetletja izkušenj, predanosti in vrhunske postrežbe, ki se čuti v vsaki podrobnosti.

Seznam, na katerega se boste vedno radi vrnili

Zgoraj smo vam predstavili 10 restavracij, v nadaljevanju pa sledi celoten seznam vseh restavracij na Hrvaškem z Michelinovim priporočilom za leto 2025, da se boste k njemu vedno znova lahko vračali:

Konoba Griblja (novo), Sukošan
Franka (novo), Trogir
Hidden Wine Bistro(novo), Rijeka
Maredo (novo), Zagreb
Bistro Grad (novo), Rijeka
Bekal (novo), Zagreb
Restoran Vila Rova (novo), Malinska
Batelina, Banjole
Meneghetti, Bale
Morgan, Brtonigla
San Rocco, Brtonigla
Luciano, Buje
Bugenvila, Cavtat
Bistro Tavulin, Dubrovnik
Dubrovnik, Dubrovnik
Marco Polo, Dubrovnik
Nautika, Dubrovnik
Pjerin, Dubrovnik
Proto Fish, Dubrovnik
Stara Loza, Dubrovnik
Vapor, Dubrovnik
Zuzori, Dubrovnik
Nicolo Polo, Gradac
Mediterraneo, Hvar
Dunav, Ilok
Filippi, Korčula
Badi, Lovrečica
Mala Hiza, Mačkovec
Matsunoki, Mali Lošinj
Johnson, Mošćenička Draga
Konoba Zijavica, Mošćenička Draga
Konoba Boba, Murter
Marina, Novigrad
Damir & Ornella, Novigrad
Villa Ariston, Opatija
Waldinger, Osijek
Spinnaker, Poreč
Ribarska Koliba, Pula
Tekka by Lone, Rovinj
Wine Vault Restaurant – Levante Edition, Rovinj
BÒME, Split
Dvor, Split
Kadena, Split
Konoba Fetivi, Split
PiNKU fish & wine, Split
Šug, Split
Zinfandel Food & Wine bar, Split
ZOI, Split
Zrno Soli, Split
The Restaurant at Maslina Resort, Stari Grad
Konoba Kala, Supetar
Otok, Supetar
Il Ponte, Trogir
Konoba TRS, Trogir
Restaurant Mare, Trogir
Jeny, Tučepi
Konoba Buščina, Umag
Bedem, Varaždin
Zlatne Gorice, Varaždin Breg
Mon Ami, Velika Gorica
Konoba Tri Piruna, Vodice
Kaštel, Zadar
Balon, Zagreb
Le Bistro Esplanade, Zagreb
Boban, Zagreb
Gallo, Zagreb
ManO2, Zagreb
Nav, Zagreb
Pod Zidom, Zagreb
Takenoko, Zagreb
Tekka, Zagreb
Theatrium by Filho, Zagreb
Torero, Zagreb
Zinfandel’s (Green Star), Zagreb

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Nino Stojić (@ninostojic), Instagram (@kala_supetar)

Naloži več
Zapri