Ljubljana novemba postaja kulinarična prestolnica, prihaja festival Noovember Gourmet Ljubljana
Ljubljana novemba postaja kulinarična prestolnica, prihaja festival Noovember Gourmet Ljubljana

Ljubljana novemba postaja kulinarična prestolnica, prihaja festival Noovember Gourmet Ljubljana

Ljubljana bo tudi letos postala središče kulinaričnega dogajanja. Med 1. in 30. novembrom se v prestolnico vrača že deveti festival November Gourmet Ljubljana, ki bo mesto spremenil v pravo gastronomsko doživetje. Povezal bo restavracije, lokale, destilarne, pivnice in izobraževalne ustanove iz Ljubljane in okolice ter pokazal, kako raznolika in živahna je kulinarična scena slovenskega glavnega mesta. Program bo zajemal vse od okušanja vin, ulične hrane in kuharskih šovov do pivovskih poti, delavnic in večerov, kjer bodo obiskovalci lahko pokukali v svet najboljših ljubljanskih chefov.

Prva ljubljanska pivovska pot in festival jedi na žlico

Eden od letošnjih vrhuncev festivala bo NovemBeer Gourmet Ljubljana, prva ljubljanska pivovska pot, ki bo 15. novembra zaživela na Stritarjevi ulici. Obiskovalci bodo lahko spoznali slovenske kraft pivovarje iz prestolnice in drugih krajev ter okušali različne stile piva, ki vse bolj oblikujejo slovensko pivovarsko sceno.

Na isti dan bo na Pogačarjevem trgu potekal tudi priljubljeni ulični dogodek Pot ob žlici, kjer bodo ljubljanski gostinci pripravljali domače jedi na žlico. Od tradicionalnih minešter in enolončnic do eksotičnih juh in sladic. Ponudba bo raznolika in namenjena tako ljubiteljem klasičnih okusov kot tistim, ki radi raziskujejo nove kombinacije. Jedem na žlico pa bo v znamenju festivala posvečen celoten mesec, saj jih bodo vključile tudi številne restavracije, bistroji, kavarne in slaščičarne po mestu.

Večeri z ljubljanskimi chefi

November Gourmet Ljubljana ne ponuja le okušanja, temveč tudi poglobljeno spoznavanje kulinarike. Posebno doživetje bodo večeri Žličkanje s chefi, kjer bo znani kulinarični pisec v pogovoru z vrhunskimi kuharskimi mojstri razkrival njihove zgodbe o poti do uspeha. Ti dogodki bodo potekali v restavracijah, ki bodo za to priložnost pripravile tudi festivalski prigrizek na žlico.

Po končanem pogovoru bodo obiskovalci lahko ostali še na večerji po posebni festivalski ceni, kar bo odličen način, da teorijo preizkusijo v praksi in okusijo jedi, o katerih so pravkar slišali iz prve roke.

Dobrodelni kuharski šov Chef za jutri

Letošnji festival bo znova imel tudi dobrodelno noto. 27. novembra bodo študenti Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana pripravili svoje interpretacije Okusov Ljubljane in jih predstavili v okviru kuharskega šova Chef za jutri. Njihove stvaritve bodo ocenjevali trije priznani slovenski chefi, pa tudi obiskovalci, ki bodo imeli priložnost poskusiti trihodni meni s pijačo.

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena podpori mladih, ki svojo prihodnost vidijo v gostinskih poklicih. Festival s tem spodbuja zanimanje za kulinarične poklice in dokazuje, da so mladi kuharski talenti pomemben del prihodnosti slovenske gastronomije.

Kulinarična popotovanja, degustacije in delavnice

Program festivala bo bogat tudi z raznolikimi doživetji, ki bodo ljubitelje kulinarike popeljala od mestnega središča do njegovega zelenega zaledja. Na osrednji ljubljanski tržnici bo potekalo druženje Dobimo se na plac’, kjer bodo obiskovalci raziskovali lokalne okuse, medtem ko bo Gurmansko doživetje v zeleni okolici Ljubljane povezalo obisk Sirarstva Orešnik z vrhunsko kulinariko restavracije Grič, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico.

Ljubitelji piva bodo lahko izbrali Pivovsko doživetje Ljubljane ali degustacijo piva na ladjici, medtem ko bodo tisti z bolj radovednim okusom raziskovali svet žganih pijač v destilarni Broken Bones, tekile in mezcala v Patrón Tacos & Bar ter različnih kavnih sort v Kavarni Stow. V restavraciji Jadro se bo odvijal Festival tune, gostilna Vodičar v Grosupljem pa bo s pripovedmi o zadnjih furmanih popeljala v zgodovino s furmanskimi pojedinami.

Za tiste, ki želijo svoje znanje tudi nadgraditi, bodo v Centru Rog, BIC Ljubljana, Chocolariumu in Akademiji Jezeršek potekale številne delavnice in tečaji. Obiskovalci bodo lahko spoznavali pripravo tajskih jedi, potice, testenin, mesa, rib in čokolade ter ustvarjali slaščice, ki so hkrati preproste in impresivne.

Festival, ki povezuje mesto skozi okuse

November Gourmet Ljubljana je platforma, ki povezuje lokalne ustvarjalce, krepi kulinarični turizem in spodbuja sodelovanje med gostinci. Vsako leto privablja tako domače obiskovalce kot turiste, ki si želijo spoznati pristne ljubljanske okuse in raznoliko gastronomsko ponudbo prestolnice.

S takšnimi dogodki Turizem Ljubljana uresničuje svojo vizijo, da mesto ostane živahno tudi v mirnejših mesecih, ter hkrati spodbuja trajnostni razvoj kulinarike in turizma. S povezovanjem restavracij, šol in lokalnih ponudnikov festival dokazuje, da je Ljubljana resnično mesto okusov, november pa mesec, ko se vse to združi v eno samo kulinarično zgodbo.

Foto: PR

Naloži več
Zapri