Konec sezone paradižnika se bliža: Uporabite jih za domačo marmelado, ki je odličen dodatek k številnim jedem
Konec sezone paradižnika se bliža: Uporabite jih za domačo marmelado, ki je odličen dodatek k številnim jedem

Konec sezone paradižnika se bliža: Uporabite jih za domačo marmelado, ki je odličen dodatek k številnim jedem

Poletje se počasi poslavlja, a vrtovi in tržnice so še vedno polni sočnih, dišečih domačih paradižnikov. To je popoln trenutek, da uživate v njih na različne načine, ne le svežih, temveč tudi v pripravi posebnih dobrot, ki bodo obogatile vaša jedila v jesenskih in zimskih mesecih. Ena od takšnih idej je paradižnikova marmelada, nenavadno sladka in aromatična, popolna za sendviče, sirne plošče, pečeno piščančje meso ali preprosto kot dodatek k zajtrku.

Priprava ni zapletena, rezultat pa je neverjetno okusen in eleganten dodatek k vsakemu obroku.

Recept za domačo paradižnikovo marmelado

Sestavine

  • 2 skodelici sladkorja

  • 1.300 g zrelih beefsteak paradižnikov, očiščenih in tanko narezanih

  • ščepec soli

  • naribana lupinica 1 limone

  • sok 1 limone

  • 1 cimetova palčka

  • 1/2 žličke semen komarčka, rahlo zdrobljenih

  • 2 sušeni rdeči čili papriki

Postopek

  • V velik plitev lonec ali posodo za peko stresite 1/3 sladkorja. Polovico narezanih paradižnikov razporedite v plasti. Dodajte ščepec soli, 1/3 sladkorja ter limonino lupinico, limonin sok, cimetovo palčko, semena komarčka in čili paprike. Pokrijte s preostalimi paradižniki in sladkorjem. Pustite stati 30 minut. Medtem segrejte pečico na 200 °C.

  • Posodo postavite v pečico brez pokrova in pecite 1 uro. Sokovi iz paradižnikov naj rahlo vrejo. Vsakih 20 minut preverite in z žlico prelijte sokove čez paradižnike. Če se čili prepeče, ga odstranite.

  • Nadaljujte s peko in preverjanjem vsakih 20 minut. Sokovi bodo začeli želirati po približno 2 urah. Preverite tako, da z žlico vzamete malo soka, ga ohladite na krožniku in s prstom povlečete čez. Če se naredi sled, je marmelada pripravljena. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi. Marmelado lahko takoj prelijete v kozarce in shranite v hladilniku.

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Instagram, Dupe Photos

Naloži več
Zapri