

Konec sezone paradižnika se bliža: Uporabite jih za domačo marmelado, ki je odličen dodatek k številnim jedem
Poletje se počasi poslavlja, a vrtovi in tržnice so še vedno polni sočnih, dišečih domačih paradižnikov. To je popoln trenutek, da uživate v njih na različne načine, ne le svežih, temveč tudi v pripravi posebnih dobrot, ki bodo obogatile vaša jedila v jesenskih in zimskih mesecih. Ena od takšnih idej je paradižnikova marmelada, nenavadno sladka in aromatična, popolna za sendviče, sirne plošče, pečeno piščančje meso ali preprosto kot dodatek k zajtrku.
Priprava ni zapletena, rezultat pa je neverjetno okusen in eleganten dodatek k vsakemu obroku.
Recept za domačo paradižnikovo marmelado
Sestavine
2 skodelici sladkorja
1.300 g zrelih beefsteak paradižnikov, očiščenih in tanko narezanih
ščepec soli
naribana lupinica 1 limone
sok 1 limone
1 cimetova palčka
1/2 žličke semen komarčka, rahlo zdrobljenih
2 sušeni rdeči čili papriki
Postopek
V velik plitev lonec ali posodo za peko stresite 1/3 sladkorja. Polovico narezanih paradižnikov razporedite v plasti. Dodajte ščepec soli, 1/3 sladkorja ter limonino lupinico, limonin sok, cimetovo palčko, semena komarčka in čili paprike. Pokrijte s preostalimi paradižniki in sladkorjem. Pustite stati 30 minut. Medtem segrejte pečico na 200 °C.
Posodo postavite v pečico brez pokrova in pecite 1 uro. Sokovi iz paradižnikov naj rahlo vrejo. Vsakih 20 minut preverite in z žlico prelijte sokove čez paradižnike. Če se čili prepeče, ga odstranite.
Nadaljujte s peko in preverjanjem vsakih 20 minut. Sokovi bodo začeli želirati po približno 2 urah. Preverite tako, da z žlico vzamete malo soka, ga ohladite na krožniku in s prstom povlečete čez. Če se naredi sled, je marmelada pripravljena. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi. Marmelado lahko takoj prelijete v kozarce in shranite v hladilniku.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram, Dupe Photos