

Ko omenimo pito, večina najprej pomisli na nekaj sladkega. Ne glede na to, ali gre za čokoladno ali sadno različico, sladki tart je sladica, kateri le redki lahko rečejo ne. Ime dolguje francoski besedi tarte, kar pomeni pita ali pecivo, in prav zato jo lahko pripravimo tudi v slani različici. Čeprav je nadev pri takih pitah večinoma sestavljen iz sestavin, ki jih običajno povezujemo s pico, je tokrat glavna zvezda slane pite češnjev paradižnik. Zato tej jedi, katere priprava vam bo morda vzela nekoliko več časa, dajemo ime pita s češnjevimi paradižniki. A če se boste odločili, da jo preizkusite v naslednjih dneh, vam zagotavljamo, da vam ne bo žal.


Sestavine:
25 g listov bazilike
25 g parmezana
100 g masla
1 mala žlička soli
150 g moke
25 g koruznega škroba
1 glavica česna
2 do 3 paradižniki
pršut
2 škatli češnjevih paradižnikov
mocarela
oljčno olje
sol, poper
Priprava:
V mešalnik dajte liste bazilike, parmezan, maslo in sol, nato mešajte, dokler ne dobite zelene mase. Na delovno površino stresite moko in koruzni škrob, nato dodajte zeleno zmes in z rokami zgnetite gladko testo. Razvaljajte ga z valjarjem, zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za približno 90 minut.
Medtem ko se testo hladi, segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Glavico česna prerežite na pol, zavijte v aluminijasto folijo in jo položite na pekač, ki ste ga prej premazali z oljčnim oljem. Pecite česen približno 45 minut.
Paradižnike narežite na rezine in jih razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pokapajte jih z malo oljčnega olja ter začinite s soljo in poprom po želji. Tako kot česen tudi paradižnike pecite približno 45 minut – vendar na zgornji rešetki.
Ko je testo dovolj ohlajeno, ga pritisnite v model za pito. Postavite ga v pečico in pecite približno 20 minut oziroma dokler ne postane zlato rjavo. Medtem operite češnjeve paradižnike in prepolovite večje.
V pečeno testo vtisnite pečen česen in ga z žlico razmažite po dnu. Čez položite tanek sloj pršuta in mocarele. Nato dodajte pečene paradižnike, na vrh pa enakomerno razporedite češnjeve paradižnike.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram @paris.starn