INSTA(NT) TRAVEL: Pastirska vas in dih jemajoč razgled z Velike planine
INSTA(NT) TRAVEL: Pastirska vas in dih jemajoč razgled z Velike planine

INSTA(NT) TRAVEL: Pastirska vas in dih
jemajoč razgled z Velike planine

V naši rubriki INSTA(NT) TRAVEL predstavljamo lokacije, ki se nahajajo v bližini in ki jih je zaradi naravnih lepot in zanimivosti vredno obiskati bodisi za vikend ali več dni. Poleg tega so kot nalašč za snemanje s fotoobjektivom za trajni spomin na čudovito lokacijo, ki ste jo obiskali. Danes raziskujemo edinstveno pokrajino naših gora.

Pastirsko selo, Velika planina_iStock

Če iščete kraj, kjer se lahko naužijete svežega zraka, popolnoma sprostite, prepustite vonjem narave in uživate v razgledu, je prava izbira Velika planina, gorska planota, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah. Gre za priljubljeno turistično destinacijo, ki slovi po osupljivi naravni lepoti in tradicionalni pastirski naselbini.

Velika gora – čarobna v vseh letnih časih

Pozimi je idealna za zimske aktivnosti, kot sta smučanje in sankanje, spomladi mami s svojo pokrajino in travniki, polnimi spomladanskega cvetja, poleti njene zelene pašnike naseljujejo krave, jeseni pa lahko uživate v celotni paleti barv. Ne glede na to, ali ste po naravi pustolovec in goreč pohodnik ali pa samo preprosto uživate v lahkih sprehodih – poti so prilagojene vsem okusom.

Na vrh lahko pridete z vzpenjačo ali pa jo mahnete peš po planinski poti, če imate malo več kondicije. Območje je znano po bogati flori in favni, a spomladi je videti še posebej čarobno. Na cilju vas bo pričakal prizor, ki jemlje dih: travniki, prekriti s škrlatnimi žafrani.

Velika planina_unsplash
Velika planina, jesen_iStock
Velika planina_iStock

Neskončni travniki spomladanskih žafranov

Pomlad je obdobje, ko se narava prebuja, zato lahko uživate v planinskem cvetju. Poleg alpskega zvončka in spomladanskega vresja rasteta tu tudi beli in škrlatni žafran, ki obarvata planino kot slikar, ki ljubeče prenaša svoje zamisli na platno.

Prav tako lahko uživate v čarobnih prizorih, redkih v drugih letnih časih, kot so kristalno čiste reke in potoki, ki tečejo ob planini, ter bučeči slapovi, ki jih za sabo pušča stopljeni sneg.

Pastirsko naselje

Poleg naravnih lepot so tukaj tudi ljubke alpske hiše. Tradicionalno pastirsko naselje se nahaja na povprečni višini 1500 m in je sestavljeno iz približno 150 edinstvenih lesenih koč z značilnimi poševnimi strehami, ki jih v poletnih mesecih uporabljajo pastirji. Obiskovalci lahko raziskujejo vas ter spoznavajo lokalno kulturo in način življenja, nekatere koče pa ponujajo tudi prenočišča.

Ob pastirskih kočah na Veliki planini stojita Preskarjev muzej in cerkev. V muzeju so različna orodja, ki so jih ročno izdelali pastirji. Obiskovalci lahko uživajo v različnih dejavnostih, vključno s hojo, pohodništvom, jahanjem, kolesarjenjem, smučanjem in sankanjem. Vsekakor poskusite lokalne in druge tradicionalne slovenske specialitete.

Velika planina

Vikend izlet v naravo in gugalnica z razgledom

Po vsem tem je zlahka sklepati, da je Velika planina pravi zaklad, zato nam ne preostane drugega, kot da si jo ogledamo. Spomladanski obisk je odličen način za pobeg od vsakodnevnega stresa in preživljanje časa v naravi, uživanje v čudoviti pokrajini in odkrivanje naravne pestrosti, ki jo ta čudovita planina ponuja. Prebudite otroka v sebi z gugalnico, ki je ne boste hoteli zapustiti, saj se boste počutili, kot da letite. Popoln način za zaokrožitev izleta.

@visitljubljana

I went on a day trip to Velika Planina and I found this amazing swing with gorgeous view. #visitljubljana #ifeelsLOVEnia

♬ Talking to the Moon - Bruno Mars
Velika planina, SLO

Foto: Instagram, iStock, Unsplash

Naloži več
Zapri